"Lukašenko laiks beidzas." ES jāsagatavo visaptverošs pārskats par politiku attiecībās ar Baltkrieviju pēc Lukašenko aiziešanas, pauž Kalniete (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir jāsagatavo visaptverošs pārskats par politiku attiecībās ar Baltkrieviju pēc Aleksandra Lukašenko aiziešanas, pirmdien, 21. septembrī, Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejas sēdē par situāciju Baltkrievijā uzsvēra eiroparlamentāriete, Eiropas Tautas partijas (ETP) viceprezidente Sandra Kalniete (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķes palīdze Elīna Bīviņa, Kalniete rosinājusi organizēt arī finanšu donoru konferenci, lai izveidotu vairāku miljardu eiro "Māršala plānu" Baltkrievijai, lai atbalstītu valstī reformas un lai stimulētu tās ekonomiku.

EP Ārlietu komitejas sēdē piedalījās Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līderi, tostarp Svetlana Tihanovska un Olga Kovaļkova klātienē Briselē, bet Pāvels Latuško pievienojās tiešsaistē.

Kalniete atzīmēja, ka ETP stingri iestājas par ES sankcijām pret personām, kas atbildīgas par vardarbību, represijām un vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, tostarp Aleksandru Lukašenko personīgi. Partija nosoda nepārtraukto un nesamērīgo spēka lietošanu pret opozīciju tās miermīlīgos protestos.

"ETP pieprasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot ieslodzītos Koordinācijas padomes locekļus, kā arī visus patvaļīgi aizturētos kā pirms, tā pēc vēlēšanām," akcentēja politiķe.

Viņa atgādināja, ka ETP neatzīst Lukašenko par atkārtoti ievēlētu Baltkrievijas prezidentu, tā atbalsta baltkrievu tautas prasību sarīkot brīvas un godīgas vēlēšanas, atzīst Koordinācijas padomi par baltkrievu tautas likumīgo pārstāvi un Tihanovsku par Baltkrievijas pagaidu vadītāju.

Kalniete norādīja, ka visa demokrātiskā pasaule apbrīno miermīlīgo, demokrātisko revolūciju, kas Baltkrievijā notiek kopš 9 .augusta.

"Simtiem tūkstoši cilvēku protestē pret nozagtajām vēlēšanām un Lukašenko režīma pastrādātajām nežēlībām un vardarbību. Taču ne vardarbība, ne spīdzināšana, ne izvarošana vairs nevar apturēt tautu.

Lukašenko laiks beidzas. Viņam jāatbrīvo politiskā skatuve, viņa vieta ir uz apsūdzēto sola Hāgas tribunālā," uzsvēra Kalniete.

Viņa arī aicināja baltkrievu opozīciju apzināties, ka revolūcijā var uzvarēt, ja spēj nolikt malā savstarpējās nesaprašanās un politisko sāncensību virsuzdevuma vārdā.

"Vispirms revolūcija ir jāuzvar! Bet, ziniet, grūtākais sākas pēc uzvaras. Mēs Latvijā esam to piedzīvojuši un es ar pilnu atbildību varu teikt, ka demokrātiskas valsts veidošana prasa gudrību, upurēšanos, pacietību un toleranci, kā arī ilgus gadus," uzrunas noslēgumā sacīja Kalniete.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijā jau vairāk par mēnesi turpinās masu protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu