Irinas Maliginas pārstāvis šaubās par "Olainfarm" akcionāru sapulces norisi likumā paredzētajā kārtībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sandis Petrovičs.
Sandis Petrovičs. Foto: Ieva Lūka/LETA

Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akcionāres Irinas Maliginas pārstāvim zvērinātam advokātam Sandim Petrovičam ir šaubas, vai otrdien sasauktās uzņēmuma akcionāru sapulces varēs noritēt likumā paredzētajā kārtībā, sacīja Petrovičs.

"Jau iepriekš bijuši dažādi precedenti, tāpēc ir šaubas, vai akcionāru sapulces varēs noritēt likumā paredzētajā kārtībā un tajās varēs lemt par visiem darba kārtības jautājumiem," sacīja Petrovičs.

Savukārt uz jautājumu, kas ir jaunie "Olainfarm" padomes locekļu kandidāti, Petrovičs sacīja, ka var apstiprināt tikai to, ka Irina Maligina kandidē uz vietu padomē. Savukārt pārējos padomes locekļu amata kandidātus Petrovičs nevarēja nosaukt.

Petrovičs nekomentēja "Olainfarm" valdes locekles un uzņēmuma akcionāres Annas Emīlijas Maliginas likumiskās pārstāves Signes Balderes-Sildedzes paustās šaubas par pārējo divu Valērija Maligina mantinieču - Irinas Maliginas un Nikas Saveļjevas - akciju patiesajiem īpašniekiem.

Savukārt "Olainfarm" akcionārs un bijušais uzņēmuma lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka "Olainfarm" valde ignorē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) norādījumus par nepieciešamību visiem akcionāriem nodrošināt vienlīdzīgas tiesības un ievērot citus korporatīvās pārvaldības principus, turpinot rupji pārkāpt gan akcionāru tiesības, gan likumu, neļaujot akcionāriem iepazīties ar akcionāru sarakstu trīs dienas pirms sapulces.

"Olainfarm" pārstāvji noraidīja Rubeņa izteikumus un aģentūrai LETA uzsvēra, ka uzņēmuma valde nodrošina iespēju akcionāriem iepazīties ar akcionāru sarakstu likumā noteiktajā kārtībā "pēc labākajiem korporatīvās pārvaldības principiem".

Jau ziņots, ka otrdien, 22. septembrī plkst. 10 sasaukta "Olainfarm" akcionāru kārtējā sapulce, bet tajā pašā dienā plkst. 15 sasaukta akcionāru ārkārtas sapulce.

Tostarp "Olainfarm" 22. septembra akcionāru kārtējā sapulcē, pēc akcionāres Nikas Saveļjevas ierosinājuma, tiks lemts par vairāku valdes locekļu pilnvaru ierobežošanu, kā arī par uzņēmuma padomes nomaiņu, lai gan iespējamie padomes locekļu kandidāti nav minēti.

Saveļjeva rosina veikt izmaiņas "Olainfarm" statūtos, nosakot, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs pārstāv sabiedrību atsevišķi, bet pārējiem valdes locekļiem ir tiesības pārstāvēt sabiedrību kopā ar vismaz diviem citiem valdes locekļiem.

Patlaban uzņēmuma valdē ir septiņi valdes locekļi, no kuriem tiesības pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi ir gan valdes priekšsēdētājam Jerūnam Veitesam, gan valdes loceklēm Milanai Beļevičai, Elenai Bušbergai un Zanei Kotānei, liecina "Firmas.lv" dati.

Valdē patlaban vēl strādā arī valdes locekļi Mārtiņš Pūriņs, Raimonds Terentjevs un Baldere-Sildedze, kuriem ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopā ar diviem citiem valdes locekļiem.

Tāpat akcionāru sapulcē plānots lemt par uzņēmuma padomes nomaiņu, lai gan iespējamie padomes locekļu kandidāti nav minēti. Arī šis jautājums sapulces darba kārtībā iekļauts pēc "Olainfarm" akcionāres Saveļjevas ierosinājuma. Viņa pārstāvot 7,79% no "Olainfarm" pamatkapitāla un šo pieprasījumu izteikusi, izmantojot Komerclikuma 274.panta otrās daļas tiesības.

Pēc Saveļjevas ierosinājuma, tiks lemts arī par "Olainfarm" iekšējās revīzijas veikšanu un revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunās revīzijas komitejas ievēlēšanu.

Savukārt pēc Igaunijas "Olfim" prasības par šiem pašiem jautājumiem - padomes un revīzijas komitejas nomaiņu - plānots lemt arī 22. septembrī plkst. 15 uzņēmuma akcionāru ārkārtas sapulcē.

"Olainfarm" koncerna auditētais apgrozījums 2019. gadā bija 137,219 miljoni eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga 2,2 reizes un bija 23,628 miljoni eiro. Vienlaikus paša "Olainfarm" apgrozījums pērn bija 104,363 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 12,2% salīdzinājumā ar 2018. gadu, bet kompānijas peļņa palielinājās 2,5 reizes un sasniedza 22,239 miljonus eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu