Uzmākšanās un kaitējums miteklim. Sieviete neizpratnē par sociālā dienesta izmitinātiem svešiniekiem dzīvoklī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Kāda Jaunjelgavas iedzīvotāja ar otrās grupas invaliditāti ir neizpratnē, kāpēc dzīvoklī, ko viņai piešķīrusi pašvaldība, sociālais dienests blakus istabā izmitina svešas personas ar nelāgiem paradumiem, piemēram, alkohola lietošanu. Ar šiem dzīvokļa kaimiņiem jādala koplietošanas telpas un reiz sieviete pat piedzīvojusi dzīvokļa biedra uzmākšanos, vēstī TV3 raidījums "Bez Tabu".

Sanitai, kura uzauga bērnunamā, sasniedzot pilngadību, Jaunjelgavas pašvaldība ierādīja dzīvokli mazpilsētas nomalē, daudzstāvu namā. Ilgus gadus miteklī dzīvoja viena, taču pirms dažiem gadiem sociālais dienests šajā pašā dzīvoklī vienā no istabām, nesaskaņojot ar Sanitu, sāka izmitināt citus grūtībās nonākušos, ar kuru īpatnībām un uzvedību sieviete samierināties nevēlas.

"Sākumā dzīvoklī dzīvoju viena. Tad blakus istabā iebāza gulošu tanti, man neziņojot. Vēlāk dzirdēju apvainojumus, ka man neesot sirds, ka esmu bezsirde, ka es viņai ūdeni nevarot pienest. Vēlāk tantiņu aizveda. Pēc tam blakus istabā ielika vīrieti dzērāju. Kad bija alkohola reibumā, plijās man virsū. Gūlās manā gultā un teica, ka jāguļ kopā," atminas Sanita.

Sanitai pārtiek no invaliditātes pabalsta, no kā jātērējas medikamentiem un citām pirmās nepieciešamības lietām, tāpēc sūrojas, ka līdzekļu, lai rastu citu dzīvesvietu, nav. 

Pieredze ar kaimiņiem likusi Sanitai mukt no mājām un tagad viņa dzīvo pie draudzenes. 

"Es zvanīju sociālajiem, teicu, sūdzējos. Viņi prasa, vai tiešām ir tik traki. Saka, ka vajagot draudzēties. Kā var draudzēties, ja plijas virsū?

Bāž vienā dzīvoklī visādus vīriešus. Viņi man saka, ka atļauja, lai izmitinātu, neesot jāprasa, varot likt, ko grib," stāsta Sanita.

Tāpat viņa stāsta, ka iedzert mīlošais kaimiņš ar pudeles brāļiem nodarot kaitējumu miteklim. Piemēram, reiz ticis salauzts tualetes pods un durvis. Sieviete stāsta, ka par dzīvokļa biedru radītajiem bojājumiem un citiem defektiem, piemēram, salūzušu izlietnes krānu un nokritušām flīzēm, kā tas noteikts līgumā, ziņojusi pašvaldībai, lūdzot palīdzēt salabot.

Jaunjelgavas novada Sociālā dienesta vadītāja Evija Elksne, komentējot Sanitas pārmetumus par svešinieku izmitināšanu blakus istabā, uzsver, ka pašvaldībā trūkst mitekļu, ko piešķirt grūtībās nonākušajiem. Tāpēc, kamēr tiek rasts pastāvīgs risinājums, nākoties izlīdzēties šādi.

"Tie ir sociālie dzīvokļi, tāpēc. Tajos izmitina cilvēkus, kuriem nav citas vietas. Krīzes situācija. Izmitina uz laiku, kamēr atrod savu vietu. Vai viņam iedod pašvaldības dzīvokli vai nopērk, vai atrod saimnieka mājās. Nav tas varbūt pareizi, bet arī pansionātos cilvēkus liek kopā, jo nav citas izejas. Kopš padomu laikiem neviena [sociālā] māja [novadā] nav uzcelta," skaidro Elksne.

Tāpat sociālā dienesta vadītāja norāda, ka Sanitai piedāvāti citi dzīvokļi, kuros dzīvot vienatnē, tomēr viņa atteikusies, jo piedāvātie dzīvokļi esot briesmīgā stāvoklī un ar malkas apkuri Sanita apieties neprotot.

Sociālā dienesta vadītāja Elksne gan atkal akcentē, ka dzīvokļu izvēle, maigi sakot, neesot no plašākajām. Iespējams piesaistīt palīgus, kuri palīdzēs ikdienā, tai skaitā pamācīs, kā apieties ar malkas apkuri, teic Elksne.

"Ir iespēja tajā dzīvoklī piesaistīt aprūpētāju, kurš pieskatītu, lai tiek galā ar tām problēmām. Vēl ir iespēja izmantot ģimenes asistenta pakalpojumu.

Mēs viņu auklējam no dienas, kad viņa iznāca no bērnunama. Visu laiku auklēta, pieskatīta. Palīdzam, lai neatgriežas visās tajās dzīves situācijās," stāsta Elksne.

Video: "Bez Tabu" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu