"Otrā Amerikas revolūcija pret Tirāniju ir sākusies." 17 gadus vecais Kenošas šāvējs politisko spēļu krustugunīs (9)

Kails Ritenhauss (kreisajā pusē) Kenošā. Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kails Ritenhauss nebija tikai nobijies pusaudzis, kurš rīkojās pašaizsardzības nolūkos, nošaujot divus cilvēkus protestu laikā Kenošā, Viskonsīnas štatā, pauda viņa advokāti. Viņš bija drosmīgs brīvības aizstāvis, patriots, kurš izmantoja savas tiesības nēsāt ieročus protestu pārņemtajās ielās, Ritenhausa aizstāvju teikto citē aģentūra AP.

"17 gadus vecu pilsoni upurē politiķi, bet Kails Ritenhauss nav tas, ko viņi grib. Viņu virsmērķis ir atņemt visu pilsoņu konstitucionālās tiesības aizstāvēt mūsu kopienas," saka balss video, ko šonedēļ publicējusi ar Ritenhausa aizstāvības komandu saistīta grupa.

"Kails Ritenhauss vēstūrē ieies kopā ar to drosmīgo, nezināmo patriotu, kurš izšāva "šāvienu, ko dzirdēja visā pasaulē", mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja galvenais advokāts Džons Pīrss, atsaucoties uz frāzi par pirmo šāvienu ASV Neatkarības kara laikā.

"Otrā Amerikas revolūcija pret Tirāniju ir sākusies." Vēlāk tvīts tika izdzēsts.

Taču šī dramatiskā retorika, kas palīdzējusi savākt gandrīz divus miljonus dolāru Ritenhausa aizstāvēšanai, varētu nestrādāt uz zvērinātajiem, kuri lems par apsūdzībām, par kurām pusaudzi var notiesāt ar mūža ieslodzījumu. Tieslietu eksperti norāda, ka pastāv lieli riski, salīdzinoši vienkāršu pašaizsardzības lietu pārvēršot cīņā par brīvību, kurā sadzirdamas atbalsis no Donalda Trampa pārvēlēšanas tēmas par "likumu un kārtību".

"Viņi spēlē uz visnegatīvākajām īpašībām un stereotipiem, ko vēlas uztvert viņa kritiķi - traks kaujiniecisku grupējumu loceklis, kurš vēlas nodarīt kaitējumu un sākt revolūciju," sacīja prominents Losandželosas advokāts Roberts Bārns.

Ritenhausa augstā profila aizsardzības komanda, ko vada Pīrss un Lina Wuda, atteicās "The Associated Press" komentēt savu stratēģiju pirms pusaudža nākamās tiesas sēdes piektdien, 25. septembrī, kurā lems, vai viņu no Ilinoisas štata nogādāt Viskonsīnā.

Taču uzstājoties televīzijā un lērumā ierakstos sociālajos tīklos, viņi uzstājuši uz varoņa tēmas, aprakstot Kenošu kā "kara zonu", bet jauno šāvēju - kā "Amerikas patriotu" un "mirdzošu Amerikas cīņasspara simbolu".

"Šī ir svēta zeme Kenošā, kur 17 gadus vecs bērns kļuva par sargu un teica "ne tad, kad es esmu klāt", Pīrss tvītoja pie pilsētas foto, ko dažas dienas iepriekš bija dedzinājuši un laupījuši nemiernieki.

Kādreizējais darbinieks Pīrsa firmā Ēriks Kreizmans sacīja, ka asā valoda nav pārsteigums, jo bijušajam priekšniekam esot tendence pārspīlēt, tiesa, Kreizmans prāto, vai tas atspēlēsies.

"Galvenajam jautājumam vajadzētu fokusēties uz to, vai šis puisis ir vainīgs tajā, par ko viņu apsūdz," viņš sacīja, "tā vietā lai to padarītu par politisku jautājumu."

Viena politiski piesātināta taktika, kam uzbrukuši kritiķi, ir Pīrsa solījums cīnīties pret apsūdzību, ka ieroci glabājis mazgadīgais, argumentējot, ka ASV likums pieļauj "neorganizētus militārus grupējumus".

Daži eksperti pat apšaubījuši, vai pusaudža četri advokāti mēģinās panākt vienošanos ar tiesu, bailēs, ka tas izjauks patriotisko attēlojumu un sadusmos ziedotājus.

Ir kārdinājums argumentus tiesā veidot tā, lai "nauda turpinātu plūst, kamēr turpinās cīņa," sacīja Ričards Keijo, jurists no Milvokī, kurš palīdz citiem juristiem ētikas jautājumos. "Tas juristiem rada risku, ka tiks mēģināts kalpot diviem priekšniekiem."

Gan Pīrss, gan Tramps ir saistīti ar Trampa aprindām un viņa šķiras republikāņu politiķiem, taču nav skaidrs, vai un kā viņi iesaistījušies Ritenhausa lietā. No savas puses Tramps šķietami atbalstījis Ritenhausa pausto par pašaizsardzību, sakot, ka jaunietis "droši vien būtu nogalināts".

Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni pērnā gada nogalē noalgoja Pīrsa firmu, kad tika ziņots, ka pret viņu un bijušajiem Trampa padomniekiem vērsta izmeklēšana par iepējamiem lobēšanas likumu pārkāpumiem, prezidenta labā strādājot Ukrainā.

Vuds ir advokāts arī "Fox News" ētera personībai Šonam Hanitijam, kuram ir ciešas saites ar Tramps.

Abi advokāti sāka strauji darboties pēc tam, kad Ritenhauss tika arestēts savās mājās pēc divu cilvēku nošaušanas un vēl viena ievainošanas protestu laikā Kenošā. Ritenhausam izvirzītas apsūdzības pirmās pakāpes slepkavībā un tīšā slepkavības mēģinājumā.

Pīrss Ilinoisā tikās ar aizturēto pusaudzi un viņa ģimeni, un tvītos aicināja ziedot "#FightBack Foundation", ko dažas nedēļas iepriekš bija dibinājis kopā ar Vudu. Fonds paredzēts, lai sponsorētu tiesas prāvas, kurās vēršas pret "radikālo kreiso meliem".

Pēc Pīrsa vārdiem, runājot "Fox News", un 11 minūtes garā "#FightBack Foundation" dokumentālajā filmā, Ritenhauss nav trakais pašpasludinātais taisnības cīnītājs, par kādu viņu pataisa kritiķi. Tā vietā viņš atspoguļots kā paraugpilsonis, kurš tikko pabeidzis glābēja maiņu un tīra nost grafiti no skolas, pirms uzzina par kādu uzņēmēju, kurš lūdz aizstāvēt savu īpašumu pēc tam, kad nemieros nodedzinātas divas citas viņam piederošas ēkas.

Pēc prokuroru sacītā, Ritenhauss nāvējoši sašāva 36 gadus veco Džozefu Rozenbaumu pēc tam, kad protestētājs pusaudža virzienā meta plastmasas maisiņu.

Taču pēc Pīrsa vārdiem, situācija bijusi daudz draudīgāka. Rozenbaums bija "pūļa" vadītājs, ko "satrakojis" skats, kā Ritenhauss cenšas nodzēst tīši sāktu ugunsgrēku. Vīrietis sācis viņam dzīties pakaļ, "nepaguris viņu medījot kā laupījumu". Ritenhauss, pēc Pīrsa teiktā, izšāvis tikai pēc tam, kad Rozenbaums sācis "uzbrukt no aizmugures" un centies atņemt šauteni.

"Es tikko kādu nogalināju," Ritenhauss saka klausulē, sākot skriet un vairākiem cilvēkiem dzenoties viņam pakaļ, sacīts apsūdzībā. "Piekaujiet viņu!" saka kāds pūlī. Cits kliedz: "Noķeriet viņu! Noķeriet to puisi!"

Tas, kas notika pēc tam, kā paziņojumā paudis Pīrss, bija vairāki skaidri signāli, kas iemūžināti video, ka Ritenhausam draud nāves briesmas.

Kāds vīrietis iesit pa ielu bēgošajam Ritenhausam. Pusaudzis nokrīt zemē un kāds cits protestētājs viņam iesper. Piecēlies kājas un ticis nedaudz tālāk, Ritenhauss saņem sitienu ar skrituļdēļi. Viņš izšauj un nogalina 26 gadus veco Entoniju Huberu un ievaino ar pistoli bruņoto 26 gadus veco Geidžu Groskrutcu.

Džordža Vašingtona universitātes tieslietu profesors Džonatans Tērlijs sacīja, ka nebūtu pārsteigts, ja patriotisko valodu, kas patīk ziedotājiem, ar laiku nomainītu ar visacīmredzamāko aizstāvību, ka

"Ritenhauss bija apjucis bērns, kurš dabūja vairāk nekā bija gaidījis".

Taču tie, kuri ziedo visvairāk, lielākoties atrodas politiskā spektra galējās robežās, sacīja Tērlijs.

"Pastāv briesmas, ka kampaņas sociālajos tīklos var izmainīt stāstu," viņš teica.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu