Ideāli nolobāma ola - kāds ir veiksmes noslēpums?

Ilustratīvs attēls.

FOTO: Unsplash

Kurš gan neprot uzvārīt olu? Tiesa, viena māksla ir kontrolēt olas dzeltenuma stāvokli, taču cita - spēt to sagatavot tā, lai olas čaumala lobītos bez kādas aizķeršanās, vēsta portāls "Receptes".

Galvenais iemesls, kāpēc olu čaumala vārīšanas procesa laikā saplīst, ir temperatūras maiņa. Olas steigā izceļam no ledusskapja un uzreiz liekam katliņā vārīties.

Ja nav laika gaidīt, kad ola sasils pati istabas temperatūrā, atrisini situāciju ar ūdens palīdzību. Ļauj olām sasilt siltā ūdenī un tikai tad liec uz uguns vārīties. Ūdenim pievieno krietnu devu sāls. 

Kad olas esi vārījis tik ilgi, cik nepieciešams, vēl viena svarīga nianse: nolej karsto ūdeni un aplej olas ar aukstu ūdeni (ūdens jānomaina vairākas reizes, ja nevēlies atstāt zem tekoša). Kāpēc tas jādara?

Tam ir divi iemesli: tu apstādini tālāku olas gatavošanās procesu (kas ir svarīgi, ja vēlies izcilu olas dzeltenumu), un tieši labi atdzesētas olas ir vieglāk notīrīt.

Pastāv viedoklis, ka olas pēc izvārīšanas ir grūti notīrīt, ja:

  • olas ir ļoti svaigas,
  • ilgi stāvējušas (tieši aukstumā).

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!