Toksikologi ceļ trauksmi: ļaudis apzināti lasa sarkanās mušmires, lai apreibinātos (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Toksikologus satrauc tendence, kuras pieaugums novērots pēdējos piecos gadu laikā. Arvien biežāk cilvēki ēduši sarkanās mušmires. Nevis tāpēc, ka tās sajauktu ar sarkanajām bērzlapēm, bet - lai apreibinātos, piektdienas vakarā vēsta TV3 ziņas.

Ja pirms vairāk nekā desmit gadiem ar sēnēm saindējās pat 60 cilvēki sezonā, tagad pēdējos gados mediķu palīdzība vajadzīga vidēji pieciem. Cilvēki labāk sākuši atpazīt sēnes. Arī turīguma pieaugums kā iemesls, jo lielai daļai sēnes vairs nav būtisks iztikas avots, bet gan hobijs. Saindēšanās lielākoties notiek ar nejauši klāt pielasītām indīgām sēnēm. Slikta dūša, vemšana, caureja un sāpes vēderā ir vieglākās izpausmes.

"Zaļā mušmire izraisa aknu bojājumus, un kuru dēļ var nomirt. Ir sēnes, kas izraisa nieru bojājumus un paliek ar nieru mazspēju uz visu atlikušo mūžu. Ir sēnes, kas rada nervu sistēmas bojājumus," skaidro toksikoloģijas un sepses klīnikas reanimatologs Roberts Stašinskis.

Taču toksikologus satrauc kāda cita, ar vien pieaugoša tendence – cilvēku uzturā nonāk sarkanās mušmires. Nevis tāpēc, ka tās sajauktu ar sarkanajām bērzlapēm, bet sarkanās mušmires apzināti tiek vāktas, lai no tām apreibinātos. Sarkanās mušmires ir spēcīgi halucigēni.

"Tā ir zināma tendence pēdējos piecos gados, un šo pacientu skaits noteikti ir ar tendenci pieaugt.

Sarkanā mušmire rada alkohola reibumam līdzīgu stāvokli, jo darbojas uz tiem pašiem receptoriem," norāda Stašinskis.

Toksikologi stāsta – bieži vien cilvēki sarkanās mušmires dodas ēst uz mežu, nevis nes mājās. Taču halucigēnā iedarbība ir tik spēcīga, ka ārā no meža paša spēkiem netiek. Tad ir jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Šādi cilvēki, kuriem apziņas stāvoklis traucēts, mušmiru afektā bieži pakrīt mežā, ir novēmušies un apčurājušies, vēsta TV3 ziņas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu