Nopludinātie "FINCen" dokumenti: Ar Latvijas firmu saistītu kuģi īsi pirms nogrimšanas apdrošina par 15 miljoniem dolāru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltijas jūra. Ilustratīvs attēls
Baltijas jūra. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jau nedēļu finanšu pasauli satricina fakti, kas nāk gaismā pēc ASV banku uzrauga "FINCen" dokumentu noplūdes. Banku apkalpotā aizdomīgā nauda nav tikai skaitļi tabulās, tā ietekmē reālus cilvēkus un rada traģiskas sekas, vēstī TV3 analītiskais raidījums "Nekā personīga". 

Kanādas televīzijas CBC un "Nekā personīga" sekoja divu pastkastīšu firmu darījumiem Latvijas bankā un saitēm ar Latvijas uzņēmumu, un atklāja iespējamu apdrošināšanas krāpšanu, jūrnieka nāvi, Krimas zvejas kuģu flotes nonākšanu nezināmās rokās un industriāla apmēra nelikumīgu zveju Āfrikā. 

Atlantijas okeānā pie Mauritānijas krastiem notika traģisks negadījums. Uz zvejas kuģa "Ivan Golubets" izcēlās ugunsgrēks. Netālu esošais kuģis "Kapitan Suhondjaevskij" tauvā vilka degošo zvejas traleri uz ostu, kuģis "Marshal Krylov"  apkalpi. Pa ceļam uz ostu "Ivan Golubets" nogrima. Bojā gāja kuģa mehāniķis,  Oļegs Nikulesku.

Anna Nikulesku, Oļega Nikulesku atraitne: "Viņi vilka to kuģi vēl divas diennaktis un viņi to nedzēsa.

Viņi to vilka uz ostu vienkārši degošu. Viņi aizvilka līdz ostai to kuģi un tas vienkārši nogrima zem ūdens. Tātad viņiem vajadzēja viņu palaist zem ūdens, kā var tā nedzēst?"

"Ivan Golubets" pieder Ukrainas valsts uzņēmumam "Servis", bet iznomāts Kanādas firmai "Evial Business". Tā īpašnieki nav zināmi un darbinieki nav sasniedzami.

Tagad žurnālistu rokās nonākusi informācija, kas liecina, ka Kanādas ofšors saistīts ar Latvijas uzņēmumu.

2016. un 2017. gadā šīs firmas kontos Latvijas bankā "Baltikums", kas tagad saucas "BlueOrange", un Krievijas bankā "Sberbank" saņēma miljoniem dolāru. No "Baltikums bankas" vismaz daļu naudas tālāk pārskaitīja uz "Promsvyazbank" Maskavā. Aizdomīgie Kanādas ofšori dažu mēnešu laikā saņēma 26,5 miljonus ASV dolāru.

"Oceanic Fisheries" ir īpašnieks kuģim (Kapitan Krylov), kas "Ivan Golubets" aizdegšanās brīdī gadījās blakus. "Oceanic Fisheries NB" atrodas Liepājā, zvejas uzņēmuma "Baltreids" telpās. 

Latvijas kuģu reģistra informācija liecina, ka "Baltreidam" pieder divi kuģi, "Kapitan Morgun" un "Fishing Success". Tie ir lielākie Latvijā reģistrētie zvejas kuģi. "Fishing Success" vēl kuģoja ar nosaukumu "Aleksandr Buryachenko".

Pirms 30 gadiem Ukrainai piederēja 230 okeāna zvejas kuģu. Pirms pieciem gadiem to skaits bija sarucis līdz 11. Sevastopoles ostā, Krimā, bāzētie kuģi bija iznomāti Kiprā reģistrētām firmām ar nezināmiem īpašniekiem. Pēc Krimas aneksijas Ukraina no ofšoriem pārstāja saņemt naudu par kuģu izmantošanu. 

2016. gadā Ukrainai vairs bija tikai četri kuģi. Jaunais Valsts zivsaimniecības aģentūras vadītājs Jarems Kovaļivs paziņoja, ka atradis labākus nomniekus - cienījamu Latvijas uzņēmumu "Baltreids".

Taču "Ivan Golubets" nenonāca "Baltreida" rokās. To pārvalda Kanādas pastkastītes firma "Evial Business".  "Kapitan Rusak" reģistrē uz Seišelu salu firmas "Limmat inter" vārda. Tas minēts arī Eiropas Parlamenta ziņojumā par zivsaimniecību.

Uzņēmuma birojā:

NP: Kuģi laikam jums uz vietas Liepājā nav, vai ne? Visi ir darbā.

Darbiniece: Jā, Atlantijas okeānā.

NP: Cik jums šobrīd viņu ir?

Darbiniece: Nezinu, pieci, seši.

"Baltreids" ir dibināts 1998. gadā. 2016. gadā tā apgrozījums un peļņa sāka strauji augt. Tas sakrīt ar laiku, kad Ukraina pārslēdza līgumus par savas zvejas flotes paliekām. Pagājušajā gadā "Baltreida" tīrā peļņa sasniedza 13 miljonus eiro. 

Liepājas uzņēmums pieder Nikolajam Varušečkinam un Oļegam Hramovam. Hramovs Liepājā iegādājies vairāk nekā desmit īpašumu pilsētas centrā. Viņš kļuvis arī par Liepājas futbola kluba īpašnieku. Ne Hramovs, ne Varušečkins  intervijas nesniedz.

NP: Vai tas ir partneris vai jūsu uzņēmums "Oceanic Fisheries" Kanādā?

Varušečkins: Nē, nav mūsu.

NP: Tad partneris, es tā saprotu?

Varušečkins: Tie ir partneri.

NP: Vai jūs zināt tādu uzņēmumu "Evial Business"?

Varušečkins: Jā, kaut ko es par viņiem esmu dzirdējis. Ja vēlaties, mēs satiksimies un parunāsim, pa telefonu ir neērti.

NP: Varam.

Norunāto tikšanās laiku Varušečkins vēlāk atceļ un uz telefonzvaniem neatbild. Viņa privātmājā Mārupē "Nekā personīga" neviens vārtus neatver, bet pēc šīs vizītes Varušečkins piekrīt uz žurnālistu jautājumiem atbildēt rakstiski. Viņš apgalvo, ka "Baltreidam" nav nekādas saistības ar Ukrainas kuģiem vai Kanādas ofšoriem.

Atlantijas okeāns pie Rietumāfrikas krastiem ir viena no četrām visvairāk iekārotajām zvejas vietām pasaulē. Te pastāvīgi uzturas vairāki desmiti  zvejas kuģi, kuri dienā nozvejo līdz pat 300 tonnām, turpat sasaldē uz klāja esošajā fabrikā. Taču daļa ūdeņu pašā piekrastē ir aizsargāta un tur industriālās zvejas kuģi strādāt nedrīkst.

"Baltreida" kuģi nelegālā zvejā pieķerti vairākkārt. Uzņēmums minēts "Greenpeace" un zinātnieku ziņojumos. Arī pati firma nelegālās zvejas gadījumus nenoliedz. Varušečkins norāda, ka uzņēmums sodus samaksājis un ar to stāsts esot beidzies.

Visi industriālās zvejas kuģi ir aprīkoti ar raidītāju. Tas novērš sadursmes, ļauj izsekot kuģa atrašanās vietai. Katra kuģa signālu vēsture ir pieejama publiski. 

Kuģa "Ivans Golubets" signāls bija izslēgts desmit dienas

Pētniece Dihia Helbabiba analizē zvejas kuģu kustību un raidītāju signālus, tā pieķerot tralerus maluzvejniecībā. "Ivan Golubets" un ar to saistīto kuģu darbības pilnībā atbilst nelegālas zvejas pazīmēm. Nesenā pētījumā viņa pieķērusi divus ar "Baltreidu" saistītus kuģus: "Kapitan Rusak" un "Marshall Novikov".

Pirmais ir Ukrainas kuģis, ko pārvalda "Baltreida" firma "Limmat inter", otrais līdz 2018. gadam oficiāli piederēja Liepājas kompānijai, bet tagad nonācis Kanādas "Oceanic Fisheries" rokās. Abas vainīgās ir nesasniedzamas pastkastītes firmas, bet "Baltreids" no sodiem izbēg.

Kuģis "Ivan Golubets" kuģoja zem Gruzijas karoga, tas bija reģistrēts Krievijas kuģu klasifikācijas reģistrā. Kuģa apdrošinātājs bija Krievijas "Ingosstrakh", apdrošināšanas summa - 15 miljoni ASV dolāru. Apdrošināšanas polise stājās spēkā piecas stundas pirms "Ivan Golubets" aizdegšanās.

Ukrainas Neatkarīgās jūras arodbiedrības advokāts un eksperts Boriss Babins uzskata: "

Es domāju, ka tā bija krāpšana, tā kā kuģis bija vecs un faktiskajam īpašniekam no Krievijas, kā es to saprotu, bija problēmas ar kuģi, viņi mēģināja kuģi pārvērst naudā. Un labākās vieds ir uztaisīt apdrošināšanas līgumu, iznīcināt kuģi un dabūt naudu.

Kuģis bija Ukrainas īpašums, ne Krievijas. AR Krievijas iestādēm vēlāk nebūs nekādu problēmu, jo neviena krievu iestāde neizmeklēs jautājumu par kaut kur okeānā bojā gājušu Ukrainas īpašumu."

"Atbildība par šīm lietām vispirms gulstas uz kuģa īpašnieka, un uz kapteiņa varbūt, tāpat uz klasifikācijas reģistra, kas uzrauga kuģi. Un šī klasifikācijas organizācija ir Krievijas kuģu klasifikācijas reģistrs, federāla Krievijas aģentūra. Tā ir Krievijas valsts kompānija. Un šī kompānija izdeva nepatiesus dokumentus, ka "Ivan Golubets" ir labā stāvoklī, ka viss tajā ir labs, ieskaitot ugunsdzēsības sistēmu," pauž eksperts.

Pēc "Ivan Golubets" nogrimšanas Ukraina atkal ķērusies pie savas flotes revidēšanas. Izrādās, ka nomas maksa ir  zemāka nekā tirgus cena, bet līgumi noslēgti tā, ka tos nav iespējams lauzt līdz pat 2025. gadam. Pret bijušo Zivsaimniecības aģentūras vadītāju Kovaļivu sākts kriminālprocess.

Sižetā minētie nav vienīgie "Baltreida" īpašnieku uzņēmumi ārvalstīs. Kiprā viņi firmu reģistrējuši adresē, kur atrodas arī "BlueOrange" bankas īpašniekiem piederoša kompānija. Ne par šo sakritību, ne aizdomīgajiem Kanādas pastkastīšu firmu darījumiem banka pēc būtības atbildes nesniedza. Tā aizbildinās, ka nevar komentēt savus klientus, un uzsver, ka strādājusi atbilstoši tiem likumiem, kas bija spēkā attiecīgajā laikā. 

Savukārt firma "Baltreids" pirms sižeta nonākšanas ēterā mums izteikusi brīdinājumu par to, ka no žurnālistiem piedzīs tai negatīvas publicitātes dēļ radītos zaudējumus.

"Nekā personīga" izmeklēšanas gaitā, kā arī no "Buzzfeed" un ICIJ iegūtajiem "FINCen" dokumentiem noskaidrotie fakti pierāda Latvijas uzņēmuma saistību ar aizdomīgajiem darījumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu