Pašmāju eksperte atklāj, kā ikdienas etiķeti un pieklājības normas mainījusi Covid-19 pandēmija (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Vai un kā Covid-19 pandēmija, kas visas valsts mērogā lika pārskatīt savus ieradumus un sociālo uzvedību, ir ietekmējusi pieklājības normas un standartus? To raidījumā "900 sekundes" atklājusi lietišķās etiķetes, komunikācijas un protokola eksperte Kristīna Sprūdža.

Jautāta par to, kāds tad ir vispareizākais veids, kā, teiksim, sasveicināties, eksperte min, ka "vienota varianta, visticamāk, nebūs. Šobrīd daudzi saskaras ar zināmu "saskarsmes turbulenci", bieži valda neskaidrība par to, kā rīkoties būtu pieklājīgāk un pareizāk. Šo samulsumu var novērot visur, pat prezidenta līmeņa cilvēku lokā".

Sprūdža stāsta, ka pašlaik sasveicināšanās pamatā ir vēlme ieturēt distanci, tādēļ šis žests bieži vien tiek izpildīts gan ar dūru, gan elkoņu, gan kāju palīdzību.

"Galvenais, ko gan neviens nav ne atcēlis, ne mainījis, ir acu kontakta uzturēšana un smaids. Ja mēs ieskatāmies sarunbiedram acīs un pasmaidam, var teikt, ka jau esam izdarījuši svarīgāko - nodibinājuši kontaktu un izmantojuši iespēju par sevi radīt labu pirmo iespaidu," atklāj eksperte.

Jautāta par to, vai ir sagaidāma globāla etiķetes mainīšanās pēc Covid-19 pandēmijas, Kristīna Sprūdža bilst, ka "liela daļa etiķetes ekspertu ir vienisprātis, ka pamatlietas nav mainījušās un nemainīsies.

Visi vēlas, lai pret viņiem izturās ar laipnību, cieņu un sapratni.

Iepriekš tas ir izpausts ar dažādiem žestiem, piemēram, sarokošanos vai sabučošanos, taču tagad globāla prioritāte ir veselība, līdz ar ko mainās arī sasveicināšanās veidi. Tas ir pieklājīgi, jo norāda, ka mēs cienam gan savu, gan otra veselību un drošību."

Neraugoties uz pašreizējo situāciju, eksperte ir pārliecināta, ka šī slimība nebūs tā lieta, kas iznīcinās paradumu saskūpstīties vai apskauties.

"Protams, mēs vēl nevaram prognozēt, kurā gadā mēs atkal varēsim atgriezties pie ierastās lietu kārtības, taču šīs lietas noteikti nepazudīs," pauž Sprūdža.

"Katrs satricinājums un pārbaudījums, nenoliedzami, atstāj savu ietekmi - jau tagad redzams, ka daudzi nu saskaņo savas sejas maskas ar pārējo apģērbu. Laikā, kad pasaule cīnījās ar vēdertīfu, modē ienāca cimdi - ar mērķi pasargāt vienam otru," skaidro eksperte.

Video: Noskaties sižetu!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu