Saeima neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: AP/Scanpix

Saeima šodien pieņēma paziņojumu, ar kuru Aleksandru Lukašenko neatzīst par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

Saeimas paziņojumā "Par Baltkrievijas prezidenta mandāta leģitimitāti" pausts, ka Saeima neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu. "Atkārtoti uzsverot, ka 9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz godīgas, ka Latvija neatzīst Baltkrievijas varas iestāžu publiskotos vēlēšanu rezultātus, tā norādot, ka šajos vēlēšanu rezultātos balstītais mandāts nav uzskatāms par demokrātiski iegūtu un leģitīmu," pauž parlaments.

Dokumentā norādīts, ka tas tapis, reaģējot uz 23.septembrī Lukašenko kā Baltkrievijas prezidenta inaugurācijas ceremoniju, kas līdz pēdējam brīdim tikusi turēta noslēpumā, un, kuras laikā Lukašenko deva amata zvērestu sestajam pilnvaru termiņam, tā arvien padziļinot Baltkrievijas politisko krīzi.

Saeima atsaucas uz 18.augustā pieņemto parlamenta paziņojumu par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, Eiropas Savienības (ES) Padomes apstiprināto, ka ES noraida Baltkrievijā prezidenta vēlēšanu rezultātus, kā arī ES augstākā ārlietu pārstāvja Žuzepa Borela paziņojumu, ka ES atsakās atzīt Lukašenko par Baltkrievijas prezidentu gan vēlēšanu, gan inaugurācijas procesa demokrātiskās leģitimitātes trūkuma dēļ.

Saeima uzsver, ka Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās pilsētās visā valstī turpina notikt plaša mēroga miermīlīgi protesti, neraugoties uz Baltkrievijas varasiestāžu īstenoto represijām un vardarbību pret Baltkrievijas tautu, politiskās opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības masveida arestiem un turpinātu vajāšanu.

Tādējādi baltkrievi demonstrē pieprasījumu pēc demokrātiskām tiesībām un pamatbrīvību un cilvēktiesību ievērošanas, akcentēts dokumentā. Parlaments arī norāda uz inaugurācijas procedūras vairākām neatbilstībām Baltkrievijā spēkā esošajiem likumiem.

Paziņojumā stingri nosodīta Baltkrievijas varas iestāžu vēršanos pret mierīgiem protestētājiem un to īstenotās vardarbīgās represijas, kopš prezidenta vēlēšanām notiekošo miermīlīgo masu protestu laikā brutāli un neprovocēti fiziski iespaidojot, pat spīdzinot protestu dalībniekus, vienkāršus garāmgājējus, kā arī žurnālistus un citus sabiedrības locekļus, kas izmanto pulcēšanās brīvību, vārda brīvību un tiesības protestēt.

Dokumentā prasīts Baltkrievijas varas iestādēm nekavējoties pārtraukt spēka pielietošanu, vardarbību, represijas un citus cilvēktiesību pārkāpumus pret baltkrievu tautu, kā arī aicināts Baltkrievijas varas iestādēm atturēties no jebkādām darbībām, kas nav vērstas uz nepieciešamā dialoga veidošanu ar baltkrievu tautu - pilsonisko sabiedrību, politisko opozīciju. Saeimas deputāti atkārtoti prasa nekavējoties atbrīvot visus politieslodzītos.

Paziņojumā uzsvērts nelokāms atbalsts gan Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 17.septembrī iniciētajai starptautisko ekspertu izmeklēšanai par cilvēktiesību pārkāpumiem un krāpšanos vēlēšanās Baltkrievijā, gan ANO Cilvēktiesību padomes darbam, lai nodrošinātu, ka starptautiskās organizācijas dokumentē cilvēktiesību pārkāpumus un ziņo par tiem, kā arī lai nodrošinātu attiecīgo atbildību un tiesiskumu cietušajiem.

Saeima aicina nekavējoties izveidot visaptverošu, efektīvu un savlaicīgu ES sankciju režīmu, kas dotu iespēju vērsties pret ikvienu personu, valsts vai nevalstisku dalībnieku un citām struktūrām, kas ir atbildīgas par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem un ļaunprātīgu varas izmantošanu.

Saeima arī pauž nelokāmu atbalstu Baltkrievijas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei, kā arī Baltkrievijas tautai.

Dokumentu iepriekš atbalstīja Ārlietu komisija, un tas tapis sadarbībā ar Ārlietu ministriju (ĀM), aģentūrai LETA norādīja Kols.

Kā ziņots, Latvija neuzskata, ka veiktā inaugurācijas ceremonija leģitimizē un pilnvaro bijušo Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko ieņemt prezidenta amatu sesto termiņu, uzsver Latvijas ĀM.

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1% balsu. Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina iepriekš paziņojusi, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu