Pneimonologs atspēko populārus mītus par Covid-19 profilaksi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Sečenova universitātē strādājošais pulmonologs Vladimirs Beketovs ir atspēkojis Krievijā populāru video ar padomiem par aizsardzību pret koronavīrusu un kliedējis tajā izskanējušos mītus, vēsta portāls "RIA Novosti".

Populārā video autori apgalvojuši, ka, dažu dienu laikā pēc inficēšanās, vīruss "nosēžoties siekalās un gļotās". Beketovs uzsvēris, ka šim pieņēmumam nav nekāda sakara ar elpceļu vīrusu un infekciju attīstības mehānismu.

"Pētījumi pierāda, ka visi vīrusi vairojas tikai šūnu iekšienē. Vīruss var atrasties uz gļotādas virsmas laiku, kas mazāks par stundu," eksperts skaidrojis intervijā laikrakstam "Komsomolskaja Pravda".

Vēl viens "viltus padoms", kas izskanējis video, ir ar sodas šķīdumu izskalot kaklu un ieelpot tā tvaikus. Ārsts atzīmēja, ka rīkles skalošanai ir virkne drošāku alternatīvu un sodas šķīduma tvaiku ieelpošana var izraisīt nopietnu augšējo elpceļu kairinājumu.

"Ieelpojot šādus tvaikus laikā, kad cilvēkam jau tā ir nepatīkami un neērti elpot, ir iespējams apdedzināt gļotādu. Tas var izraisīt papildus problēmas," uzsvēris pulmonologs.

Speciālists ieteicis pacientiem neticēt apšaubāmu videoklipu ticamībai internetā un pie pirmajiem slimības simptomiem vērsties pie ārsta.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu