"Viņu interesē arī citi bērni." Sāremā par meitenes izvarošanu tiek turēts aizdomās patēvs

Foto: Illustratsioon: Liina Õun
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jau vairākus mēnešus tiesneši spriež, vai Sāremā iedzīvotājam, kurš tiek turēts aizdomās par dzimumaktu ar 13 gadus vecu bērnu, izmeklēšanas laikā vajadzētu atrasties cietumā. Viņš joprojām ir uz brīvām kājām, raksta laikraksts "Postimees".

"Viņš neatzina savu vainu un nespēja izskaidrot, kā viņa sperma nokļuva cietušās makstī,"

šovasar iesniegumā par sava klienta atbrīvošanu no apcietinājuma rakstīja aizdomās turētā aizstāvis - advokāts Andress Tamms.

Pirms tam 41 gadu vecais Marats divus mēnešus atradās aiz restēm. Policija viņu tur aizdomās par savas 13 gadus vecās pameitas izvarošanu. Prokurors Rainers Amūrs iesniedza sūdzību par aizdomās turētā atbrīvošanu no apcietinājuma, un iesniegums nonāca Valsts Augstākajā tiesā.

Atkārtoti notiesāts

Nepieciešamību Maratu turēt aiz restēm prokuratūra pamatoja ar to, ka viņš var turpināt izdarīt noziegumus. Iepriekš vīrietis ticis sodīts trīs reizes, viņš izcieta reālu cietumsodu un divos gadījumos probācijas laikā pārkāpa likumu.

"Sodāmībai nav bijusi nekāda ietekme. Viņš neciena likumu un rīkojas impulsīvi, nedomājot par sekām. Laika gaitā viņa noziegumi kļuvuši smagāki," apgalvo prokurors.

Prokuratūra piebilda, ka dzimumattiecības ar bērnu rada aizdomas, ka viņš varētu būt pedofils, un ir pamats uzskatīt, ka incidents ar pameitu nebija pirmais vai nejaušs.

Advokāts Andress Tamms iesniedza priekšlikumu atcelt lēmumu un uzskatīja, ka viņa klients tika aizturēts bez pamata. Jautājumu, kā aizdomās turētās personas sperma varēja nokļūt bērnā, Andress nekomentēja.

Valsts Augstākā tiesa pagājušajā nedēļā atcēla Tallinas apgabaltiesas lēmumu un nodeva lietu Tallinas apgabaltiesai uz jaunu sēdi ar atšķirīgu sastāvu.

"Apgalvojumu patiesums par jaunu seksuālu un noziedzīgu nodarījumu draudiem pašreizējās tiesas procesā nav pārbaudīts," iebilda Augstākās tiesas kolēģija.

No Augstākās tiesas tiesnešu lēmuma izriet, ka viens liecinieks aprakstījis gadījumu, kas notika pirms vairākiem gadiem, kad aizdomās turētais atstāja šķūni kopā ar upuri un vienlaikus taisīja ciet bikšu priekšu.

Aizdomās turētais gadiem ilgi pavadīja daudz laika kopā ar upuri. Tāpēc iespējams, ka dzimumakts bija noticis arī iepriekš.

Atvērta bikšu priekša "nav arguments"

Zemākas instances tiesa nosprieda, ka "dzīvošana kopā ar bērnu, bieža laika pavadīšana kopā ar viņu un kūts atstāšana kopā ar viņu, pat, ja tajā brīdi tiek taisītas ciet bikses, nedod pamatu uzskatīt, ka aizdomās turētais ir bijis dzimumattiecībās ar bērnu".

Pēc viena cita liecinieka teiktā, aizdomās turētais izrādījis interesi arī par citiem bērniem - šo apstākli prokuratūra izmantojusi ierosinājumā par arestu saistībā ar iespējamajiem draudiem, Maratam atrodoties brīvībā.

Bet apgabaltiesa nolēma, ka tikai saziņa ar bērniem neapstiprina apgalvojumu, ka aizdomās turētais var turpināt seksuālus noziegumus, atrodoties brīvībā.

Augstākās tiesas kolēģija atzīmēja, ka pirmās instances tiesa prokuratūras sūdzību neizskatīja pēc būtības, jo saziņu ar bērniem nevar pielīdzināt seksuālai interesei par bērniem.

"Apgabaltiesa arī noraidīja aresta lūgumrakstā izteikto apgalvojumu, ka Marats gadu gaitā pavadīja daudz laika kopā ar upuri, un ka viņš tūlīt pēc viņa atbrīvošanas jautāja par upura atrašanās vietu, pašreizējo aizdomu kontekstā," piebilda Augstākā tiesa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu