Kamčatkā notikusi ekoloģiskā katastrofa. Krievijas militāristus vaino ārkārtīgi indīgas vielas noplūdē (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kamčatkas piekrastē un Kuriļu salās okeānā noplūdusi ārkārtīgi indīga viela, bet patiesais ekoloģiskās katastrofas apmērs vēl nemaz nav aplēsts. Krievijas sociālajos tīklos cilvēki izsaka minējumus par raķešu degvielas noplūdi un notiekošo salīdzina ar neveiksmīgajiem armijas izmēģinājumiem Severodvinskas poligonā.

Pirmie trauksmes zvanus sākuši zvanīt vietējie sērfotāji, kas šīs nedēļas sākumā sūdzējušies par dīvainu ūdeni Halaktirskas pludmalē, kas atrodas Klusā okeāna piekrastē, Avančinskas līcī un veido 30 kilometrus garu vulkānisko iežu smilšu joslu apmēram pusstundas braucienā no Petropavlovskas-Kamčatskas.

Portāls "Meduza" vēsta, ka daži no sportistiem stāstījuši par ādas apsārtumiem un iekaisušām acīm, bet vienam no viņiem – Artēmijam Jumatovam slimnīcā konstatēts acu radzenes pirmās pakāpes apdegums.

Kāds cits sērfotājs – Maksims Iļjasovs informējis, ka pēc braukāšanas uz dēļa Halaktirskas pludmalē uz kādu brīdi gandrīz zaudējis redzi. Sākotnēji viņš nav varējis atpazīt cilvēkus nieka trīs metru attālumā, kaut arī agrāk nekad nav sūdzējies par sliktu redzi. Palīdzējusi acu skalošana ar tīru ūdeni pēc sērfošanas, kā arī acu pilieni.

Kozeļskas vulkāns Kamčatkā, kurā ir ierīkota ķīmisko atkritumu glabātava. 2010.gadā varasiestādes apgalvoja, ka vulkāns tikšot iekonservēts
Kozeļskas vulkāns Kamčatkā, kurā ir ierīkota ķīmisko atkritumu glabātava. 2010.gadā varasiestādes apgalvoja, ka vulkāns tikšot iekonservēts Foto: Novaya Gazeta

Tomēr redzes problēmas nebija vienīgās nepatikšanas, ar kurām nācās saskarties ūdens sporta cienītājiem. Sērfotāju skolas "Snowave Kamchatka" administratore Katja Diba zināja teikt, ka cilvēki sūdzējušies arī par sūrstošu kaklu, nelabu dūšu un paaugstinātu ķermeņa temperatūru.

Dažus no simptomiem, piemēram, sāpes kaklā sajutuši arī cilvēki, kas nemaz negāja ūdenī, bet uzturējās krastā.

Laikraksts "Novaya Gazeta" raksta arī par simtiem beigtu jūras iemītnieku Kamčatkā un Kuriļu salās.

"Tur noteikti ir notikusi liela ekoloģiskā katastrofa, ko nevar salīdzināt ar vienkāršu degvielas vai notekūdeņu noplūdi no kuģa. Pamatīgā dziļumā ir skartas jūras zvaigznes, ķemmīšgliemenes, krabji un visa veida cita jūras fauna," laikrakstam norāda vietējās zvejniecībā specializētās informācijas aģentūras vadītājs Aleksandrs Saveļjevs.

«Snowave Kamchatka» pārstāvji savukārt stāsta, ka pirmās problēmas ar jūras ūdeni manītas jau septembra vidū, kad Halaktirskas pludmalē un tās akvatorijā notika militārās mācības. Sērfotājiem pludmali šo mācību dēļ slēdza jau augustā.

"Šodien mēs izgājām jūrā, cerot, ka pēc pēdējās vētras situācija būs uzlabojusies, taču kļuvis tikai sliktāk: ūdens vairs nesmaržo pēc okeāna, bet gan ir kļuvis glums, rūgts un netīrs, savukārt krastā ir izskalotas beigtas zivis," situāciju raksturo Katja Diba.

Situācijai uzmanību pievērsis arī Kamčatkas apgabala gubernators Vladimirs Solodovs, kurš jau 29.septembrī paziņojis, ka ir satraukts par ekoloģisko situāciju Halaktirskas pludmalē, kur aculiecinieki ziņojuši, ka ūdens ir mainījis krāsu un kļuvis veselībai bīstams. Pēc gubernatora teiktā, uz notikuma vietu jau devušies atbildīgo dienestu pārstāvji, lai paņemtu ūdens paraugus un noskaidrotu situāciju, savukārt vietējie iedzīvotāji ir aicināti pagaidām neapmeklēt pludmali un neiet ūdenī.

Tomēr jau vairākas dienas gan vietējās varasiestādes, gan arī Kamčatkas pussalas militārpersonas par notikušo klusē un nekādu informāciju nesniedz. Krievijas Dabas aizsardzības ministrija sestdien paziņoja, ka ekoloģiskā situācija reģionā tiekot kontrolēta, bet ūdens analīžu rezultāti būšot zināmi 5.oktobrī.

Tā kā ūdens kvalitāte nav mainījusies arī pēc vētras, var pieļaut iespēju, ka piesārņojuma avots joprojām ir aktīvs un okeānā turpina ieplūst kaitīgas vielas, ziņo "Echo Moskvi".

Laikraksts "Novaya Gazeta", atsaucoties uz vietējo pašvaldību, vēsta, ka fenola koncentrācija Halaktirskas pludmales rajonā divas reizes pārsniedz pieļaujamo normu, bet naftas produktu daudzums ir četras reizes lielāks nekā būtu pieļaujams. Ir fiksēta arī jūras iemītnieku bojā eja. Varasiestādes uzskata, ka varētu būt notikusi neliela naftas produktu noplūde jūrā no kāda kuģa.

Kamčatkas ekologs Aleksejs Petrovs, kurš notikuma vietu apsekojis šodien, laikrakstam "Novaya Gazeta" sacīja, ka naftai raksturīgās smakas, vai plankumu šajā Klusā okeāna piekrastē vairs nav, taču ūdens joprojām ir dzeltens. Tas, pēc viņa domām, varētu nozīmēt, ka notikusi ķīmisko vielu noplūde.

Savukārt sociālajos tīklos izskan versija, ka notikusi toksiskās raķešu degvielas – heptila noplūde un par to liecinot arī sērfotāja Antona Morozova aprakstītie saindēšanās simptomi. Šādā gadījumā var runāt par pamatīgu ekoloģisko katastrofu, kas mērogu ziņā var pārspēt Severodvinskā notikušo incidentu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Океан в опасности и все мы тоже? ?.На данный момент не знаем откуда взялась отрава, и кто спровоцировал загрязнение, но очевидно одно - сёрфингом заниматься нельзя❌❌❌. Сегодня мы заплыли в надежде, что после последнего шторма на днях всё поменялось в лучшую сторону. но нет ?стало только хуже: вода пахнет не океаном, вязкая, горькая, грязная, рыба мёртвая на берегу, ларги ведут себя не естественно. не пугаясь они подолгу находятся на поверхности не обращая на нас внимания и не желая погружаться в воду. ?. Короче ❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌ катастрофа. Нужно спасать морских обитателей и океан?, но вопрос как? Максимальный репост ??? #тихийвопасности #жизньнатихом #спастиокеан

A post shared by Anton Morozov l Snowave (@snowave_kamchatka) on

Kādreizējās partijas "Demokrātiskā izvēle" politiķis Vladimirs Milovs ir pārliecināts, ka Kamčatkā un Kuriļu salās novērotais piesārņojums noteikti ir saistīts ar Krievijas militāristiem, jo nekādas rūpniecības šajā reģionā nav, bet apgalvojumi par nelielu noplūdi no kāda kuģa ir vienkārši smieklīgi. Tas izskatās kā mēģinājums slēpt īstās pēdas. Visa Kamčatka, pēc Vladimira Milova rakstītā, ir viena liela militārā bāze un armijnieki tur jūtas kā ķēniņi – absolūti nekontrolēti. Uz dabu viņi uzspļauj. Noskaidrot, kas patiešām ir izraisījis piesārņojumu, būs ārkārtīgi grūti, jo vienmēr varēs aizbildināties ar “nacionālās drošības” interesēm.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu