Gaisa piesārņojums Latvijā nedaudz samazinājies. Rīgā sestdien gaisa kvalitāte joprojām ļoti slikta (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pārdaugavas panorāma.
Pārdaugavas panorāma. Foto: Zane Bitere/LETA

Gaisā izkliedēto sīko putekļu daudzums sestdien, 3. oktobrī, Latvijā nedaudz samazinājās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) svētdienas rītā publicētie dati.

Gaisā suspendēto cieto daļiņu PM10 diennakts vidējā koncentrācija sestdien Rīgā, Brīvības ielā, bija 103 mikrogrami kubikmetrā (µg/m³) - mazāk par piektdien reģistrētajiem 123 µg/m³.

Liepājā šis rādītājs sestdien bija 93 µg/m³ - mazliet zem piektdienas līmeņa, bet vairāk nekā ceturtdien, kad tas bija 65 µg/m³. Rucavā mikroskopisko putekļu koncentrācija samazinājās no 120 µg/m³ piektdien līdz 93 µg/m³ sestdien.

Arī Rēzeknē gaisa piesārņojums sestdien nedaudz saruka - PM10 diennakts vidējā koncentrācija bija 52 µg/m³, salīdzinot ar 61 µg/m³ piektdien un 48 µg/m³ ceturtdien.

Līdz ar to gaisa kvalitātes indekss sestdien Latvijā bija slikts, Rīgā - ļoti slikts.

Operatīvā informācija no Lietuvas novērojumu stacijām liecina, ka kaimiņvalstī gaisa kvalitāte uzlabojusies straujāk, un arī Latvijā svētdien un turpmākajās dienās gaidāms tīrāks gaiss.

LVĢMC gan neizslēdz iespēju, ka no dienvidaustrumiem Latvijā ar vēju vēl var ienākt putekļu un dūmu mākoņi.

Atbilstoši Eiropas Komisijas rekomendācijām bērniem ar astmu, pieaugušajiem ar sirds problēmām un citām iedzīvotāju grupām, kas ir jutīgas pret augstu gaisa piesārņojumu, jāierobežo pastaigas un fiziskā slodze ārā. Ikkatram iedzīvotājam, kas izjūt, ka sāk sūrstēt kakls vai nāk klepus, jāierobežo fiziskās aktivitātes un pastaigas ārā.

PM10 ir putekļi, kuru diametrs ir līdz 10 mikrometriem. Salīdzinājumam - cilvēka mata diametrs ir vidēji 50-70 mikrometri jeb mikroni.

Eiropas Savienības direktīva un Latvijas Ministru kabineta noteikumi par gaisa kvalitāti nosaka, ka daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai ir 50 µg/m³ 24 stundu periodā, bet gadā atļauti 35 pārsniegumi.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas novērtējumu gaisa piesārņojums ir ceturtais lielākais risks veselībai - aiz augsta asinsspiediena, neveselīga uztura un smēķēšanas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu