Latvijā kopš 2014. gada notikušas piecas pasūtījuma slepkavības (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ierocis. Ilustratīvs attēls.
Ierocis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Kopš 2014. gada Latvijā notikušas piecas pasūtījuma slepkavības, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā.

Policijā skaidroja, ka kopš 2014.gada piecas pasūtījuma slepkavības tikušas īstenotas, piecos gadījumos konstatēti šāda nozieguma mēģinājumi, bet vēl trīs gadījumos policija noziegumu novērsusi tā sagatavošanas stadijā.

Valsts policijas iesniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai liecina, ka šogad astoņos mēnešos Latvijā kopumā reģistrētas 32 slepkavības, 13 slepkavības pastiprinošos apstākļos un viena slepkavība sevišķi pastiprinošos apstākļos. Ar 2018.gadu ir vērojama reģistrēto slepkavību skaita samazināšanās tendence.

Slepkavību izdarīšanas motīvi 90%- 97% gadījumu esot sadzīviska rakstura, kas bieži saistīts ar personu antisociālu uzvedību, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanu un koplietošanu, vai uzbrucējam rīkojoties mantkārīgā nolūkā.

Veicot reģistrēto noziegumu analīzi policija, secinājusi, ka negatīvās tendences nav saistītas ar izmaiņām vispārējā sabiedrības domāšanas modelī, bet gan izpaužas atsevišķiem indivīdiem.

Pārsvarā izdarītajās slepkavībās slepkava un upuris bijuši savstarpēji pazīstami. Noziegumi nereti bijuši saistīti ar neapdomātām darbībām un impulsīvu nozieguma pēdu slēpšanu. Lielākā daļa slepkavību tiek izdarītas mājokļos, savukārt retāk slepkavības notiek ārpus telpām - uz ielas, mežā un citās sabiedriskās vietās.

Analizējot sadzīves slepkavības, policija secinājusi, ka pārsvarā visas slepkavības izdarītas, slepkavam, cietušajam un arī nozieguma lieciniekiem atrodoties alkohola reibumā. Lielākā daļa pastrādāto slepkavību esot notikušas nekontrolētās un impulsīvās dusmās, jūtot naidu, vēlmi atriebties vai greizsirdību.

Tāpat arī konstatēts, ka pamatā sadzīves slepkavību izdarītāji ir ar izteiktu noslieci uz alkohola lietošanu un bieži - personas bez noteiktas dzīvesvietas, iepriekš sodītas par vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem pret personu.

Izdarītās slepkavības raksturo cinisms un nežēlība. Šie noziegumi notiek spontāni, iepriekš neplānoti. Sadzīves slepkavības tiek veiktas ar sitieniem un spērieniem, cirvi vai naža dūrieniem. Parasti nozieguma izdarīšanas rīks ir nazis, cirvis, akmens, personas ir nožņaugtas vai noslīcinātas.

Kopš 2014.gada Latvijā reģistrētas 17 slepkavības, kuras saistītas ar laupīšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu