Industrija, kura ienes gandrīz tikpat, cik viss Latvijas veselības aprūpes budžets. Kā sokas tūrismam Latvijā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Viena no nozarēm, kas iepriekšējo Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ cieta vissmagāk, viennozīmīgi, ir tūrisma sfēra. Par to, kādas ir aktuālākās bažas šobrīd, kad saslimušo skaits jau vairākas dienas pieaug, raidījumā "900 sekundes" atklājis Jānis Jenzis, Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētājs.

"Pēdējā laikā sabiedriskajā telpā un medijos esmu novērojis samērā mazu izpratni par tūrisma lomu ekonomikā. Viena no lietām, kuras vēlētos uzsvērt - tūrisms ir vadošā pakalpojumu eksporta nozare, kas 2019. gadā sniedza pienesumu eksportam miljarda eiro apmērā. Salīdzinājumam - tas ir gandrīz viss veselības nozares budžets Latvijā."

Tūrisma loma valsts ekonomikā, pēc OECD datiem ir 4.5% no valsts IKP. 

Pašlaik tūrisma nozare būtībā ir "iesaldēta" - lai arī uz Latviju var ierasties tūristi, tiem desmit dienas jāpavada pašizolācijā, kas, protams, daudziem ceļiniekiem nav pa prātam. Tas ir jo īpaši sāpīgi, ņemot vērā, ka Latvijā vasaras mēnešos bija vērojams ievērojams tūristu pieplūdums - nakšņojumu skaits Rīgas viesnīcās esot bijis pat divreiz lielāks, nekā šajā pašā laika periodā pagājušājā gadā.

Jenzis atklāj, ka jau septembrī viesnīcu noslogojums ir bijis vien ap 20 procentiem. Oktobrī plānotais noslogojums ir uz pusi mazāks - 10 procenti.

"Katrai viesnīcai ir "bezzaudējuma punkts", mkirklis, līdz kuram iestāde turpina strādāt. Ja strādājot uzņēmuma zaudējumi ir lielāki, nekā slēdzot viesnīcu, tiek pieņemts lēmums par slēgšanu. Ceru, ka būs iespējams rēķināties ar valsts atbalstu un netiks piedzīvots bankrota vilnis, taču, būtībā - situācija patiesi nešķiet rožaina."

Video: Noskaties raidījumu!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu