Kā "Lidl" ienākšana Latvijā mainīs darbaspēka situāciju tirdzniecībā? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Lidl". Ilustratīvs foto.
"Lidl". Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Mazumtirdzniecības kompānija "Lidl" strauji komplektē darbiniekus Latvijā, kaut vai precīza veikalu atklāšana vēl tiek noslēpumaini noklusēta. Tirgotājs sācis strādājošo meklējumus, pie sevis aicinot vismaz tūkstoti veikalu un noliktavu darbinieku. Latvijas radio raidījums "Eiro fokusā" skaidro, vai un kā jauna tirgus spēlētāja ienākšana Latvijā mainīs darbaspēka situāciju tirdzniecībā?

Mazumtirgotājs "Lidl Latvija", kas patlaban strādā 32 pasaules valstīs, to skaitā Lietuvā, pārredzamā nākotnē darbu varētu sākt arī Latvijā. Par to gan neliecina paša uzņēmuma paustais, jo veikalu atvēršanu "Lidl" tur noslēpumā. Taču kompānija ir pabeigusi loģistikas centru Rīgā, kā arī ekspluatācijā nodevusi desmit veikalu ēkas.

Tāpat divu gadu mācības aizvadījuši veikalu un reģionālie vadītāji, bet nu ar vairāk nekā 1000 vakancēm sāk komplektēt veikalu un loģistikas centra darbinieku komandas.

"Jau tagad redzam, ka interese no potenciālajiem darbiniekiem ir liela, jo varam piedāvāt augstāko algu nozarē, kā arī citus papildu labumus," raidījumā pauda "Lidl" pārstāve Zane Neļķe.

Darbiniekus "Lidl" meklē Rīgā un astoņās reģionu pilsētās, solot līdz sešu eiro stundas likmi pirms nodokļu nomaksas jeb 960 eiro bruto algu, ja strādā 160 stundas mēnesī. Tomēr Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis vērtēja, ka "Lidl" solītie labumi jau tagad šur tur ir realitāte, tāpēc pārāk liels satricinājums darba tirgū varbūt nemaz nav sagaidāms. Turklāt strādājošo rindas papildinājusi Covid-19 raisītā krīze.

"Tajā pašā laikā jāsaka, ka tik vienkārši darbiniekus dabūt nav. Viņu ir tik, cik ir. Lielākie tirgotāji, piemēram, "Rimi" jau šobrīd maksā krietni vairāk par vidējo nozarē.

Jāsaka, ka ne tikai alga ir tas, kas nosaka, vai un par cik var pārpirkt kādu darbinieku. Ir ārkārtīgi daudz aspektu mūsdienās. Domāju, ka tirgus pārdale būs, un te būs varbūt diezgan agresīvi paņēmieni, kā iegūt darbiniekus, bet vairāk tādi radoši," raidījumā stāstīja Krūzītis.

Lielas izmaiņas darbaspēka tirgū neparedz arī Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

"Iespējams, ka "Lidl" būs nedaudz labākas algas kā citur, bet arī jāsaprot, ka disciplīna tur ir daudz stingrāka un darba laika uzskaite ir ļoti skrupuloza," pauž Danusēvičs.

Līdz ar "Lidl" izvēršanos vidējās algas gan nozarē kāpšot, bet ne daudz, turklāt citi tirgus dalībnieki nupat jau esot darba samaksu palielinājuši, bet darba ražīgums tam tik strauji līdzi netiekot, vēstī "Eiro fokusā".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu