Perevoščikovs norāda, cik daudz no atklātajiem Covid-19 slimniekiem ir asimptomātiski (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Kopumā kopš Covid-19 izplatības Latvijā vidēji 20 % inficēto nebija slimības simptomu, trešdien, 7. oktobrī, preses konferencē informēja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Kopš epidēmijas sākuma vidēji infekcija noritēja bez simptomiem 4 no 5 inficētajiem,  un saslimšana atklāta, jo cilvēki bija testēti pēc epidemioloģiskām indikācijām - bija kontaktpersonas vai arī atgriezušies no ārzemēm, pastāstīja SPKC pārstāvis.

Taču dažādos laika posmos bezsimptomu gadījumu īpatsvars mainījās. Pirmajā Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī no visiem gadījumiem aptuveni 15% bija bez simptomiem.

Savukārt vasarā līdz pat 31%inficēto nebija simptomu, savukārt pēdējo trīs nedēļu laikā simptomātisku gadījumu īpatsvars pieaudzis, un tikai 23% inficēto nav saslimšanas pazīmju. 

Perevoščikovs skaidroja, ka tas saistīts ar slimības izplatību un saslimušo vecumu - jo vecāki cilvēki slimo, jo lielāka iespējamība simptomiem un smagiem simptomiem. Turklāt pavasarī bija mērķtiecīgāka izmeklēšana personām ar simptomiem, jo testēšanas kapacitāte bija ierobežota.

Vasarā situācija mainījās, bezmaksas testi kļuva pieejami ikvienam interesentam, un arī saslimušie vasarā pārsvarā ieceļoja no ārzemēm, un tie bija jaunāka un aktīvāka sabiedrības daļa.

Rudenī slimība izplatījās straujāk, un attiecīgi arī lielāka iespēja, ka būs vairāk gadījumu ar simptomiem.

Tāpat SPKC paziņojumā medijiem atgādināja, ka slimības ierobežošanai palīdz lietotne "Apturi Covid". Līdz šim lietotni lejupielādējuši jau gandrīz 155 000 iedzīvotāju. Visbiežāk lietotne lejupielādēta dienās, kad atklāti jauni Covid-19 uzliesmojumi.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu