"Es visu pasauli varēju aplipināt!" Rīdzinieks par kontaktu ar Covid-19 slimnieku uzzina vairākas dienas vēlāk (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brīvprātīgā kontaktu fiksēšanas mobilā lietotne "Apturi Covid", kuru radījuši pašmāju informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares un zinātnes pārstāvji.
Brīvprātīgā kontaktu fiksēšanas mobilā lietotne "Apturi Covid", kuru radījuši pašmāju informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares un zinātnes pārstāvji. Foto: Paula Čurkste/LETA

Tuvojoties tā dēvētajam Covid-19 otrajam vilnim, atkal aktuāla kļūst sevis pasargāšana no inficēšanās ar koronavīrusu. Viens no veidiem ir viedierīču lietotne "Apturi Covid", kas sabiedrībā gan tiek vērtēta kā atzinīgi, tā arī nosodoši, vēsta radījums "Bez Tabu".

Visi "Bez Tabu" aptaujātie garāmgājēji Vērmaņdārzā apliecināja, ka ir informēti par īpašās lietotnes esamību un pieejamību. Tiesa gan, lielākā daļa respondentu atzina, ka negrasās instalēt "Apturi Covid" programmu savā viedierīcē.

Pasaulē pirmo un Latvijā radīto oficiālo Covid-19 kontakta fiksēšanas lietotni "Apturi Covid" publicēja maija beigās. Kopš viedierīcēs izmantojamās programmas palaišanas dienas tā lejupielādēta vairāk nekā 100 000 reižu.

"Tagad situācija ir strauji mainījusies. "Apturi Covid" ir kļuvusi par epidemiologu neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Gandrīz visi no tiem, kam ir lietotne, saņemot kodu, ko mēs piešķiram cilvēkiem, ievada to savā tālrunī. Un – tas nozīmē, ka viņi izdara tādu labu darbu, pakalpojumu sabiedrībai," sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Elīna Dimiņa.

Tieši pateicoties "Apturi Covid" lietotnei, rīdzinieks Kristaps uzzināja, ka kontaktējies ar Covid-19 inficējušos personu. Tiesa gan, saņemtā informācija nebūt nesot bijusi tik noderīga.

"Vienkāršs paziņojums par to, ka es esmu bijis kontaktā ar kādu Covid-19 inficētu personu un ka ar mani drīzumā sazināsies kāds no SPKC. Tas arī viss. Aptuveni stundu vēlāk arī ar mani sazinājās SPKC. Pajautāja, kur es biju, kā es jūtos. Protams, pateica, lai sēžu mājās pašizolācijā divas nedēļas, kas ne pārāk patīkami bija," sacīja Kristaps.

SPKC uzsver, ka ar lietotnes palīdzību ir iespējams noteikt datumu, kad bijis kontakts, kā arī to, cik tad ciešs un nozīmīga jeb ilga bijusi saskarsme ar inficējušos personu. Savukārt pēc tam SPKC tad arī izrunājas ar iesaistītajām personām, vienojoties par turpmāko rīcību.

"Viss, ko viņi man pateica, bija tas, ka esmu kontaktējies piecas dienas iepriekš ar šo te inficēto personu. Taču man nav ne mazākās nojausmas, kā tā persona saslimusi – iepriekšējā dienā vai tās pašas piecas dienas atpakaļ, jo tas diezgan daudz ko maina, jo visas tās piecas dienas es esmu bijis darbā, ticies ar ģimeni, radiem, draugiem. Tas ļoti daudz ko maina. Tas tomēr diezgan lielā nemierā atstāj mani. Es visu pasauli varēju aplipināt," stāstīja Kristaps.

SPKC pārstāve gan norāda, ka epidemiologi patiesi vēlētos uzzināt par katru no inficēšanās gadījumiem pēc iespējas ātrāk, taču grēkojot arī paši slimnieki, proti, neizdara maksimāli iespējamo, lai noskaidrotu, vai ir inficēšanās ar koronavīrusu.

Lietotnes "Apturi Covid" izstrādātāji uzsver, ka pašreiz arī tiekot pieliktas visas pūles, lai lietotne darbotos ārpus valsts robežām.

"Būtībā lietotājs neko nejutīs. Būs jāapstiprina vēlreiz lietošanas noteikumi. Jo tas princips ir tāds, ka mēs fonā automātiski ņemsim arī saslimušo kodus no citām valstīm un arī tad sūtīsim uz ierīcēm, kur notiks šīs pārbaudes, vai ir bijis kontakts. Līdz ar to ar mūsu lietotni varēs tagad braukt jau uz citām valstīm un būt droši, ka, ja ir bijis kontakts ar saslimušo, tad mēs to uzzināsim. Tas ir mērķis, lai mēs varam brīvāk sākt ceļot un sevi tādā ziņā sevi pasargāt ar digitālo rīku," norādīja SIA "MakIT" dibinātājs Arvis Zeile.

Šobrīd un arī pašizolācijā pavadītajā laikā Kristaps bija un vēl joprojām esot vesels kā rutks un cer, ka tā tas arī paliks. Un arī lietotni "Apturi Covid" tomēr neplāno dzēst ārā no savas viedierīces.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu