Bordāns: Bez bāriņtiesu reformas tiks kropļotas vairāku bērnu dzīves (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā ir nepieciešams veikt bāriņtiesu reformu, jo "aiz katras bezdarbības un vilcināšanās stāv simtiem bērnu, kuru dzīves pa šo laiku tiek kropļotas", ceturtdien tikšanās laikā ar Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas valdi sacījis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Bordāns ar Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas valdi apsprieda turpmāko rīcības plānu, lai praktiski atbalstītu turpmāko bāriņtiesu efektīvu darbību saistībā ar gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu.

Bordāns sacīja, ka bāriņtiesu reforma ir Tieslietu ministrijas (TM) prioritāte, un piebilda, ka jau iepriekš TM ir paudusi nepieciešamību veikt bāriņtiesu reformu un tai ir jābūt skaidri definētai jau pirms administratīvi teritoriālās reformas.

"Aiz katras bezdarbības un vilcināšanās stāv simtiem bērnu, kuru dzīves pa šo laiku tiek kropļotas. Tas ir nopietns signāls par draudiem tiesiskumam," uzskata Bordāns.

Ministrs vērsa uzmanību, ka bāriņtiesas ir galvenais sadarbības partneris tiesu iestādēm ģimenes tiesību lietās, un, ka bāriņtiesu reformas novilcināšana rada risku tiesiskuma nodrošināšanai un tiesu darbības nepārtrauktībai.

"Administratīvi teritoriālā reforma neizbēgami skars arī pašreizējo bāriņtiesu turpmāko darbību," teica Bordāns.

Bordāns uzskata, ka bērni nevar kļūt par ķīlniekiem neskaidrai situācijai un īslaicīgiem risinājumiem atsevišķu resoru interesēs, un bērnu interešu efektīvai aizsardzībai ir nepieciešami ilgtermiņa risinājumi, lai sakārtotu bērnu tiesību aizsardzības sistēmu un nodrošinātu tās kvalitāti.

Arī Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas pārstāvji norādīja, ka bāriņtiesu darbinieki ir noguruši no nesakārtotības un nenoteiktības, un norādīja, ka pašlaik bāriņtiesa atrodas pārmaiņu laikā.

Tikšanās laikā tika apspriesta bāriņtiesu iestāžu vieta bērnu tiesību aizsardzības sistēmā un sagaidāmie rezultāti bērnu tiesību aizsardzības sistēmas sakārtošanai, tostarp nepieciešamās pārmaiņas bāriņtiesu darbībā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu