Igaunijā miljons eiro vērtībā taps falla formas baznīca (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Arhitektuuribüroo Varik Projekt

No nākamā gada Igaunijas valsts budžeta vesels miljons eiro tiks novirzīts Jegevas pilsētas luterāņu baznīcas piebūvei. Sabiedrībā valda divējādi viedokļi par jaunuzceltās baznīcas ārieni – vieni to slavē, bet citi – nicinoši salīdzina ar fallu.

Jegevas luterāņu draudze ir dibināta 1997. gadā. Tolaik draudzei tika atvēlētas telpas bijušajā bērnudārzā, kur pietiek vietas 130 cilvēkiem. Jau tālajos deviņdesmitajos draudzē bija iestājušies 126 cilvēki, un bija skaidrs, ka pašvaldības piešķirtās telpas ir vien pagaidu variants, līdz draudze tiks pie savas baznīcas.

Ideja par baznīcu Jegevas pilsētiņā piederēja kādam zemniekam Johanam Rivesam, kas 1934. gadā savu zemi atdeva luterāņu draudzei baznīcas celtniecībai. Tolaik plānus izjauca karš un okupācija, bet, kad zemes pleķītis atkal nonāca baznīcas rokās, uz tās jau bija uzcelts ūdenstornis. Tā vietā, lai nojauktu torni, to nolemts atstāt, integrējot baznīcas dizainā, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs "EER".

Torņa revitalizācijas plāns tika izstrādāts 2016. gadā, bet jau 2018. gadā sākta atjaunošana. Tomēr, lai baznīcas tornis būtu lietderīgs, ap to ir paredzēts izbūvēt baznīcas telpas. Portālam draudzes vadītājs Georgs Glasse atklāj, ka jaunā baznīca būs ne tikai dievkalpojumu vieta, šeit varēs arī organizēt dažādus pasākumus un tā kalpos kā sabiedriskais centrs vietējām jauniešu organizācijām un sirmgalvju apvienībām.

Patlaban tiek plānots jauno baznīcas torni atklāt jau šā gada Ziemassvētkos, bet nākamgad sākt piebūves celtniecību. Šo projektu finansēs valsts, un tas izmaksās vienu miljonu eiro.

Kaut arī piebūves būvniecība vēl nav sākta, tā ir izpelnījusies kritiku sociālajos tīklos tās arhitektonisko risinājumu dēļ, proti, pusapļa formas paviljoni, kas tiks uzbūvēti torņa pakājē, no atsevišķiem leņķiem līdzināsies vīrieša dzimumorgāniem. Tāpat sociālo tīklu lietotāji asi kritizē torņa būves nepieciešamību – mūsdienās draudzes locekļu skaits it nemaz nav tik liels, kā tas bija pirms 20 gadiem. Šobrīd Jegevas pilsētas luterāņu draudzē aktīvi darbojas vien 44 cilvēki, kas nozīmē, ka draudzei vairs nav nepieciešamas plašākas telpas.

Vabariigi Valitsus kingib Jõgeva rahvale kiriku ehituseks miljoni, ega me ei saa ka kingitust tegemata jätta. Head jõgevlased, siin teile linna uue maamärgiga logo.

Posted by Arhitektuuripolitsei on Otrdiena, 2020. gada 6. Oktobris

FOTO: Jegevas pilsētas atjaunotais baznīcas tornis

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu