Tihanovska izvirza ultimātu un pieprasa Lukašenko atkāpšanos (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska otrdien valsts varai izvirzījusi ultimātu, pieprasot, lai autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko atkāpjas no prezidenta amata.

Lukašenko ir jāpaziņo par aiziešanu no amata, valdībai pilnībā jāaptur vardarbība ielās, visi politieslodzītie ir jāatbrīvo, teikts paziņojumā Tihanovskas kanālā lietotnē "Telegram".

Ja šīs prasības netiks izpildītas, "visa valsts miermīlīgi izies ielās ar tautas ultimātu", teikts paziņojumā.

Pirms diviem mēnešiem cilvēki nobalsoja prezidenta vēlēšanās, bet pēc tam "izgāja ielās, lai atgūtu savas balsis, bet par to saņēma lodes, stekus, cietuma kameras un ciniskus režīma melus", norādīja opozicionāre.

Šodien situācija ir kļuvusi smagāka.

"Jūs vienmēr esat mūs sēdinājuši cietumos, bet tagad esat sākuši sēdināt vēl vairāk. Jūs vienmēr esat mūs biedējuši, bet tagad esat sākuši biedēt vairāk. Jūs vienmēr esat situši vīriešus, bet tagad sitat arī sievietes, bērnus un gados vecus cilvēkus. Necentieties to uzdot par dialogu. Tas ir valsts terors," norādīja Tihanovska.

Valstī pieredzēti divi politiskās krīzes, vardarbības un patvaļas mēneši, viņa uzsvēra.

Baltkrievijā jau divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu