"Savāciet bērnu!" Vai ar saaukstēšanās simptomiem drīkst apmeklēt izglītības iestādes? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto.
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto. Foto: Zane Bitere / LETA

Gaisa temperatūra arvien samazinās, arī saaukstēšanās sabiedrotie simptomi parādās arvien biežāk. Ja agrāk pret iesnām un klepu bērnudārzos un skolās izturējās ar sapratni, tad tagad bieži vien vecākiem izskan zvans no māsiņas: "Savāciet bērnu!". Kādos gadījumos bērnam nav jāapmeklē skola vai bērnudārzs un kad saaukstēšanās simptomi, apmeklējot izglītības iestādi, ir pieļaujami, skaidro raidījums "900 sekundes".

Kaut gan Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) septembra vidū ir izstrādājis ieteikumus vecākiem un izglītības iestādēm, kā rīkoties gadījumā, ja bērnam ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, izrādās konkrētas skolas vai bērnudārza vadība ir tiesīga šos ieteikumus precizēt pēc saviem ieskatiem.

"Izglītības iestādei šajā ziņā ir patstāvīgs jautājums, kā viņi iekļauj savā iekšējā kārtībā, cik dienām uzticēts vecāku zīmei, lielākoties tas ir līdz trīs dienām," skaidro Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Bet ir tādas izglītības iestādes, kas jaunajā mācību gadā lūdz uzrādīt ārsta zīmi, ja bērnam bija slikta pašsajūta un viņš tikai vienu dienu nav apmeklējis skolu.

"Lielākoties ir šīs divas trīs dienas un ja pēc pirmās dienas mēs prasām jau ārsta zīmi, tad skola pati nelasa savus iekšējās kārtības noteikumus. Protams, šī dzīves situācija pašlaik ir saasināta. Ļoti saasināti mēs uztveram arī katru šķaudienu arī uz ielas. Jābūt saprotošiem. Jākomunicē savā starpā. Un pietiktu ar vecāku zīmi, un neapgrūtināt arī ģimenes ārstus, kas šobrīd ir ļoti noslogoti," turpina Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors.

Par samērīgumu šajā jautājumā runa arī Slimību profilakses un kontroles centrā. Jo kā ik gadu rudenī Latvijas iedzīvotājus piemeklē arī akūtas elpceļu infekcijas slimības.

"Tas mums novērots katru gadu un šis gads nav izņēmums. Bet šogad mums ir Covid-19 epidēmija un līdz ar to laikam lai pasargātu sevi un citus bērnus no Covid-19, paceļas šis jautājums un gana daudz prasību bija pārspīlētas," saka SPKC epidemioloģe Rita Korotinska.

Ja bērnam ir tikai iesnas vai klepus, viņš var iet uz skolu vai bērnudārzu, uzskata SPKC. Galvenais bērna vecākiem un pedagogiem jākomunicē savā starpā.

Protams, bērna veselības stāvoklim uzmanība, pēc mediķu domām, noteikti ir jāpievērš. Covid-19 ir vairāki simptomi: paaugstināta temperatūra, vismaz 38 grādi, apgrūtināta elpošana, sāpēs muskuļos, nespēks.

Kā arī runa ir par ožas un garšas traucējumiem, stiprām galvassāpēm, klepu un slimībai ir pēkšņais sākums. Ja šie simptomi bērnam nav novēroti, uz skolu vai bērnudārzu viņš doties drīkst. Šobrīd koronavīruss ir skāris 59 izglītības iestādes. Kopumā tajās ir reģistrēts 261 saslimšanas gadījums, un 40% no tiem ir izglītības iestāžu darbiniekiem, tai skaitā pedagogiem.

Video: "900 sekundes" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu