Kāpēc vairāk nekā 76% bērnu un 68% pieaugušo Somijā māk peldēt? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Somijā kopš 1996. gada tiek uzskatīts, ka cilvēks prot peldēt, ja spēj veikt 200 m, 50 m no tiem uz muguras. 76% bērnu 12 gadu vecumā un 68% pieaugušo Somijā spēj izpildīt šo nosacījumu. Lielākā daļa no visiem noslīkušajiem ir gados vecāki cilvēki, 2018. gadā tikai viens cilvēks bija jaunāks par 15 gadiem.

Somijā ūdensdrošība ir īpaši nozīmīga, jo iekšējie ūdeņi vien aizņem apmēram 18% no visas valsts teritorijas. Kopējais krasta līnijas garums sasniedz aptuveni 40 tūkstošus kilometru, kas gandrīz atbilst Zemes apkārtmēram pa ekvatoru. Vairāk nekā 217 tūkstoši privātas motorlaivas, jahtas un citi reģistrēti ūdens transportlīdzekļi kalpo kā ikdienas pārvietošanās līdzeklis vairāk nekā 187 tūkstošos ezeros un Baltijas jūrā starp vairāk nekā 76 tūkstošiem salu. Teju katram somam ir vasaras māja pie ūdens.

Konferencē Rīgā par Somijas pieredzi par cilvēkdrošību uz ūdens dalījās Somijas Peldētapmācības un Dzīvības glābšanas federācijas drošības uz ūdens komisijas locekle un Somijas Lietišķo zinātņu universitātes Arkada lektore Rīta Vienola (Riita Vienola):

"Obligātā peldētapmācība skolās ir kopš 1970. gada. Tā tiek uzsākta pirmskolā un turpinās līdz 9. klasei. Kopš tā laika statistika noslīkušo ziņā ir samazinājusies par 60%. Biežāk noslīkst vecāki cilvēki, kuriem peldētprasme nav pietiekošā līmenī. Izstrādājot Nacionālo noslīkšanas novēršanas stratēģiju no 2021. līdz 2030. gadam, īpaša uzmanība tiek pievērsta iedzīvotāju izglītošanai vecumā virs 60 gadiem."

Foto: Publicitātes attēls

Ūdenspratības mācība

Jau 50 gadus 90% skolās bērniem vispārējās fiziskās audzināšanas programmā iekļauta obligātā peldētapmācība.

"Katram bērnam ir tiesības uz peldētapmācību," stāsta Vienola. "Pamatuzdevumi visos vecumos ir vienādi - spēt peldēt, izdzīvot un palīdzēt citam, kas nonācis nelaimē."

Katrai vecuma grupai ir savi programmas apguves līmeņi, kas sasniedzami neatkarīgi no mācību stundu skaita. Bērniem peldēt māca tikai sertificēti peldēšanas skolotāji, kuri beiguši arī glābšanas instruktoru kursu. Apgūstot 100 stundu kursu programmu, pedagogs var mācīt peldēt. Somijā:

1.-2. klasē bērniem māca peldēšanas pamatelementus, justies droši ūdenī, iepazīstina ar dažādiem ūdenssporta veidiem;

3.-6. klasē tiek apgūtas prasmes, kas skolniekam ļauj ūdenī brīvi kustēties un izdzīvot;

7.-9. klašu audzēkņi pilnveido peldētprasmi un glābšanas iemaņas tiktāl, lai vienlaikus spētu peldēt, izdzīvot un palīdzēt citam, kas nonācis nelaimē.

Valstī ir vairāk nekā 250 dažādi peldbaseini, gandrīz visi ir pašvaldību īpašumā, līdz ar to tiek nodrošināta to pieejamība visām iedzīvotāju grupām. Ik gadu tos apmeklē 25 miljonus reižu. Papildu peldētapmācībai skolās peldbaseinos un pludmalēs pašvaldības, sporta klubi un citas nevalstiskās organizācijas piedāvā peldēšanas nodarbības. Tās iedzīvotājiem ir finansiāli pieejamas un notiek vakaros, brīvdienās, skolas brīvlaikā.

Noslīkšana ir novēršama

"Mēs uzskatām, ka katra iedzīvotāja peldētprasme ir panākumu atslēga. Laba peldētprasme un ūdenspratība neatkarīgi no gadalaika sniedz brīvību drošībai ūdenī, uz tā un pie tā. Katram iedzīvotājam ir tiesības izbaudīt ūdens priekus visos tā veidos," apgalvo R. Vienola.

Būtisku lomu sabiedrības izglītošanā veic informatīvās kampaņas. Tās uzsver, ka noslīkšana vairumā gadījumā ir novēršama - vien jāmācās peldēt, jālieto drošības vestes un jākontrolē alkohola lietošana ūdens tuvumā.

Somijā ir ap 3000 pludmales, no tām 200 strādā glābēji. Visos peldbaseinos, SPA un pludmalēs tiek ievēroti vienoti drošības noteikumi. Drošības vestu lietošana visos vecumos uz jebkāda ūdens transporta līdzekļa ir obligāta. Pieļaujamais alkohola līmenis asinīs, atrodoties laivā, ir tāds pats, kā auto satiksmē.

Somijas Peldētapmācības un Dzīvības glābšanas federācijas pārziņā ir apmācība un ūdens drošība visas valsts līmenī. Tā dibināta 1956. gadā un apvieno 11 organizācijas, kas ik gadu veic ap 3000 peldēšanas skolotāju un glābēju apmācību. Peldēšanas skolotāji specializējas vispārējā peldētpamācībā, darbā ar zīdaiņiem un vingrošanā ūdenī, tostarp arī fizioterapijā. Glābēju kursos apgūst specifiku darbam atklātos ūdeņos vai peldbaseinā. Tāpat federācija izstrādā dažādus noteikumus gan par drošu uzvedību pie ūdenstilpēm, gan tehniskās vadlīnijas būvniecībai, uzturēšanai un pārvaldīšanai.

Būtisks federācijas darbs tiek ieguldīts lobismā, dalībā dažādu likumu un noteikumu izstrādē.

Pagājušā gadsimta 30. gados Somijā ik gadu noslīka vairāk nekā 980 cilvēki. Sākot no 1975. gada kļuva pieejama peldētapmācība peldbaseinos un noslīkušo skaits samazinājās līdz 377 cilvēkiem. 2018. gadā noslīka 164 personas. Astoņi no desmit bija vīrieši, gandrīz katrs sestais noslīkšanas upuris bija 65 gadus vecs vai vecāks. Somijā biežākie noslīkšanas negadījumi notiek, nejauši iekrītot ūdenī, peldoties vai atrodoties laivā. Lielākā daļa nelaimes gadījumu notiek vietās, kur nav glābēju.

No visām ES valstīm saskaņā ar Eurostat datiem 2017. gadā visvairāk noslīkušo uz 100 000 iedzīvotāju bija Latvijā - 5,6, salīdzinājumam Somijā - 1,5.

Konferenci "Cilvēkdrošība uz ūdens - vai stratēģija var izglābt dzīvības?" rīko Latvijas Peldēšanas federācija SIF programmas NVO fonds 2020 projektā "Atbalsts Latvijas peldēšanas federācijas darbības stiprināšanai un interešu aizstāvībai cilvēkdrošības uz ūdens veicināšanas jomā" ietvaros sadarbībā ar biedrību "Peldēt droši" un ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Konferences video ieraksts pieejams šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar biedrību "Peldēt droši".

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu