Kāpēc internetā esam tik ļauni? Sabiedrības pētnieki skaidro negatīvos komentārus pie Covid-19 latvietes pieredzes stāsta (33)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Pēc Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Panorāma" sižeta, kurā jauna sieviete emocionāli atklāja savu pieredzi, slimojot ar Covid-19, televīzijas tīkla "Facebook" krājās komentāri. Daudzi saslimušajai sievietei vēlēja izveseļošanos, bet daudzi citi - izteicās nievājoši un ļauni. Trešdien, 14. oktobrī, LTV sižetā skaidro - kāpēc internetā esam tik ļauni. 

Valmieriete Rita Eglīte pirms dažām dienām sociālajā tīklā "Facebook" publicēja skaudru Covid-19 pieredzes stāstu un aicināja savus draugus un paziņas aicināja izturēties ļoti nopietni pret koronavīrusa izraisīto slimību. Rita atklāja, kā viņa saslimusi un kā norit slimības gaita. Ieraksts sociālajā tīklā izpelnījies ļoti pretrunīgu reakciju. 

Sabiedrības pētnieki "Panorāmā" norāda, ka nesaprotams vīruss vai slimība var izraisīt cilvēkos asas un pretrunīgas reakcijas, tomēr vairākums komentētāju nespētu līdzīgā sarunā, kas notiktu klātienē, otram cilvēkam acīs pateikt to, ko atļaujas internetā.

"Mums nepatīk pieņemt tādas lietas, kuras neatbilst mūsu iepriekš izveidotajiem priekšstatiem.

Mēs ignorējam šos datus vai arī pret tiem izturamies noraidoši vai naidīgi. Tas uzbrukums otram, acīmredzami, ir ar zināmu agresijas pieskaņu. Es to saistu ar baudījumu, ko cilvēki gūst tieši caur vēlmi vai vajadzību sodīt citus par kādu pārkāpumu," LTV norāda Rīgas Stradiņa Universitātes docents, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. 

"Šāda veida stāsti - godīgi no dzīves - protams, nav viendabīgi. To arī varējām video redzēt - tur bija godīgi pastāstīts, tur bija šaubas, tur bija neskaidrība, nenoteiktība. (..)

Vieglāk kaut ko sliktu, ļaunu, nepatīkamu ir izdarīt cilvēkam, kurš no tevis ir tālu. Tas attālums, diskutējot par relatīvi abstraktām lietām, palielinās vēl papildus. Jautājums - par ko tu runā. Runājot par vīrusiem, abstraktām idejām, kā mūs šeit pakļauj, par varas attiecībām - to tā nevar tieši "pataustīt" tas visu to vēl stiprina.

Abstraktas idejas kā tādas no vienas puses var vienot cilvēkus, no otras puses - tās var kalpot par pamatu sanaidošanai ļoti viegli," raidījumā norāda Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers. 

Tikmēr Rita "Panorāmai" atklāja, ka ignorē - nelasa negatīvos komentārus un turpina atveseļošanos.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka emocionālu Covid-19 pieredzes stāstu sociālajā tīklā "Facebook" publicējusi valmieriete Rita. Viņa pirms dažām dienām savus draugus un paziņas aicināja izturēties ļoti nopietni pret koronavīrusa izraisīto slimību un stāstīja, kā viņa saslimusi un kā norit slimības gaita. Ieraksts sociālajā tīklā izpelnījies ļoti pretrunīgu reakciju. 

"Būtībā visu laiku nejūtu garšas un smaržas, un sāp plaušas, sajūta, ka kaut kas sēž virsū, ka tur ir kaut kas iesprūdis. Brīžiem, kad daudz runāju, tad sajūta, ka dedzina, un tagad zemāka  temperatūra, 37 – 37,4. (..)

Trakākais ir tās sāpes plaušās. Es nevaru kārtīgi ievilkt elpu, parasti es arī šitik klusi nerunāju...

Lūdzu, lūdzu, uztveriet šo visu nopietni.

Es arī nepazinu nevienu koronavīrusa inficēto. Tagad pazīstu sešus un pati esmu septītā," atklāja Rita.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu