"Līdz asarām sāpīgs klepus." Pavasarī Covid-19 izslimojusī latviete atklāj savu pieredzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pixabay.com

Šī gada marta sākumā Baiba bija viens no pirmajiem cilvēkiem Latvijā, kurš saslima ar Covid-19. Intervijā Latvijas Radio 1, viņa emocionāli stāsta par ārstēšanos, pārdzīvojumiem sadzīvē un vairāk nekā mēnesi ilgo cīņu ar slimnīcu, lai veiktu Covid-19 analīzes.

Baiba Loce, kura ikdienā strādā ziedu vairumtirdzniecībā, bija viens no pirmajiem cilvēkiem Latvijā, kurš marta sākumā saslima ar Covid-19. Tas notika brīdī, kad analīzes veiktas tikai pēc ļoti ierobežotiem kritērijiem. 

Sākotnēji parādījās klepus, kas bija rets, taču līdz asarām sāpīgs. Viņa neticēja, ka var sāpēt plaušas, bet drīz to izjuta, jo nevarēja vairs ievilkt pilnu elpu, parādījās elpas trūkums un sāpes elpojot. Pirmo mēnesi bija 38 - 39 grādu temperatūra, pēc tam ap 37 grādiem pēc Celsija skalas.

Baibai nebija oficiāli diagnosticēts Covid-19, jo viņa nevarēja tikt uz analīzēm. Ģimenes ārsts izrakstījis antibiotikas, jo sākotnēji bijušas aizdomas par plaušu karsoni. Ārsts zvanījis uz Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), izstāstot Baibas situāciju, ieskaitot faktu, ka viņai ir darbs ar cilvēkiem, turklāt no dažādām Eiropas valstīm. SPKC atbildējuši noraidoši, uzsverot, ka sieviete nav nesenā pagātnē bijusi ārzemēs, tāpēc aicinājuši viņu iet uz maksas analīzēm, kur pēc pierakstīšanās būtu jāgaida pāris nedēļas. 

Baiba vairs fiziski nav spējusi pārvietoties, darīt elementāras lietas, elpas trūkuma un noguruma dēļ, tāpēc pati pazvanījusi uz ātro palīdzību, kuri atbraukuši uz mājām un Covid-19 analīžu vietā viņai sākuši taisīt kardiogrammu. Uz Baibas jautājumu, kāpēc viņai netaisa analīzes, ārsti atbildējuši:

 "Jūs neesat kritērijos, kam jātaisa analīzes. Visas brigādes Covid-19 analīzes neņem."

Viņai piedāvāts braukt uz slimnīcu, informējot, ka būtu jāgaida aptuveni astoņas, deviņas stundas uzņemšanas telpā. Tā iemesla dēļ, sieviete labāk izvēlējusies palikt mājās.

"Ja Tev ir slikti un grūti elpot, protams, tu izvēlies gulēt mājas gultā, nevis slimnīcas uzņemšanā, nezinot, kas būs tālāk. Principā neviens tuvinieks nevar atbraukt līdzi."

Baiba jau mēnesi bija apzinīgi sēdējusi mājās, pašizolācijā un centusies pierakstīties uz Covid-19 analīzēm. Pacietības mērs bija pilns, tāpēc atkal zvanījusi uz SPKC, histēriski kliedzot klausulē, lūgdama uztaisīt analīzes, jo vēlas beidzot redzēt savus bērnus. Lai gan sākotnēji saņemta atkal noraidoša atbilde, tomēr beigās analīzes tika veiktas, uzrādot negatīvu atbildi, kas nozīmēja, ka sievietei nav Covid-19 vīruss. Pēc ģimenes ārsta ierosinājuma, Baiba uztaisījusi arī antivielu testu, kas uzrādījis antivielas, tādejādi apstiprinot to, ka viņa ir izslimojusi Covid-19. 

Lai gan Baiba bija izslimojusi Covid-19, oficiālajā statistikā viņas gadījums nav pieskaitīts. 

Pēc vīrusa izslimošanas Baibai vajadzēja vairāk nekā mēnesi, lai atkoptos un savestu kārtībā veselību, ieskaitot pilnvērtīgu elpošanu.

"Vienu rītu pamostos, nožāvājos un sapratu - oho, es ievilku pilnas plaušas! Tas ir tāds prieks, ka tu do vari izdarīt!" stāsta Baiba. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu