Aptauja: Baltkrievijas opozīcija simpatizē vairāk nekā 40% Latvijas iedzīvotāju, Lukašenko - nepilnai piektdaļai (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Svetlana Tihanovska un Aleksandrs Lukašenko
Svetlana Tihanovska un Aleksandrs Lukašenko Foto: AFP / Scanpix

Nepilnai pusei Latvijas iedzīvotāju Baltkrievijas politisko notikumu kontekstā simpatizē opozīcija, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad oktobrī veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, kurā pusē, runājot par varas un opozīcijas konfliktu Baltkrievijā, ir cilvēka simpātijas.

43% aptaujāto atzina, ka viņi simpatizē opozīcijai.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un kaimiņvalsts esošā politika turpretī tīkamāka šķiet 17% respondentu.

Teju katrs trešais jeb 31% nesimpatizē ne vieniem, ne otriem, savukārt vēl 9% iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Kā ziņots, neskatoties uz milicijas draudiem izmantot kaujas munīciju pret protestētājiem, tūkstošiem cilvēku svētdien izgāja Minskas ielās, lai protestētu pret autoritārā prezidenta Lukašenko režīmu.

Drošības spēki galvaspilsētā aizturējuši vairāk nekā 100 cilvēkus, ziņu aģentūrai AFP atklāja Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāve.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, kura pēc vēlēšanām aizbēga uz Lietuvu, pirms protestiem aicināja tautiešus neatkāpties no savām prasībām un būt miermīlīgiem, bet uzstājīgiem.

"Mēs apstāsimies tikai tad, kad būs atbrīvoti visi politieslodzītie, kad tiesībsargājošo iestāžu darbinieki sāks aizstāvēt cilvēkus un Baltkrievijā atgriezīsies likuma vara un godīgas vēlēšanas," sacīja Tihanovska.

Tihanovska ir aicinājusi Lukašenko atteikties no varas līdz 25. oktobrim vai rēķināties ar plašiem streikiem, kas paralizēs visu valsti.

Baltkrievijā jau ilgāk nekā divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu