Peru atklāts 2000 gadu sens kaķa ģeoglifs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Naskas tuksnesī Peru atrasts 37 metrus garš kaķa ģeoglifs, vēsta raidsabiedrība BBC. 

Naskas līnijas jeb ģeoglifi veidoti aptuveni pirms 2000 gadu, un ir iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Pašlaik kaķa ģeoglifs ir restaurēts un iekonservēts. 

Iepriekš neviens kaķa figūru nebija pamanījis. Tajā vietā pat tika izstrādāti plāni jaunam ceļam, kas vestu uz skatu laukumu, ļaujot cilvēkiem ieraudzīt citus ģeoglifus. Peru Kultūras ministrija apgalvo: "Figūra bija tik tikko saskatāma, tā bija uz izzušanas robežas. Ģeoglifs atrodas uz stāvas nogāzes, kas pakļauta erozijas procesiem". 

Zinātnieki uzskata, ka dzīvnieku figūras tuksnesī tika radītas, veidojot grāvjus. Līdzenumā, kur tuksneša augsne ir akmeņaina un ieplaisājusi, Naskas kultūras cilvēki atseguši sarkanīgo augsnes slāni, kas atradies zem akmeņiem.

Naskas kultūra radījusi lielāko daļu ģeoglifu no 200. gada līdz 700. gadam mūsu ērā, taču Peru galvenais Naskas līniju arheologs Džonijs Isla apgalvo, ka atklātā kaķa figūra izveidota vēl pirms Naskas kultūras pastāvēšanas.

Zinātnieki uzskata, ka minētais kaķa ģeoglifs radīts Parakas kultūras pastāvēšanas laikā (500. g. p.m.ē.-200. g. m.ē.). "Mēs to zinām, jo salīdzinājām ikonogrāfijas. Piemēram, Parakas tekstilizstrādājumos tiek attēloti putni, kaķi un cilvēki, kas līdzīgi ši ģeoglifam," sacījis Isla.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu