Snoudens saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju Krievijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija piešķīrusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju bijušajam ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līgumdarbiniekam Edvardam Snoudenam, ceturtdien paziņojis viņa advokāts Anatolijs Kučerena.

Snoudens 2013. gada jūnijā nodeva laikrakstiem "Washington Post" un "Guardian" virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem 37 gadus vecajam Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

Pēc slepeno dokumentu nopludināšanas viņš no ASV vispirms devās uz Honkongu, bet tad uz Maskavu, kur, kā pats apgalvo, 40 dienas uzturējās lidostas tranzīta zonā.

2014. gada 1. augustā Snoudens saņēma uzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas ļāva viņam ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī citām valstīm. 2017. gada janvārī šis statuss tika pagarināts līdz 2020. gadam.

Kučerena ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka Snoudena uzturēšanās atļauja ir pagarināta un tai nav noteikta termiņa. Šādas atļaujas iespējamas kopš nesenajām izmaiņām Krievijas imigrācijas likumā.

Kučerena sacīja, ka pieteikums atļaujai tika iesniegts aprīlī, bet procesu aizkavējusi jaunā koronavīrusa pandēmija.

Jautāts, vai Snoudens plāno pieteikties Krievijas pilsonībai, Kučerena sacīja: "Viņš pats pieņems šo lēmumu."

Snoudens ir izteicies, ka vēlētos atgriezties ASV.

Kučerena sacīja, ka ir dabiski, ka Snoudens vēlas atgriezties ASV, bet viņš to darīs tikai tad, kad pret viņu ierosinātā lieta būs slēgta.

ASV prezidents Donalds Tramps šogad izteicās, ka apsvērs iespēju apžēlot Snoudenu, bet vairāk šo jautājumu nav komentējis.

2015. gadā petīciju, kurā toreizējais ASV prezidents Baraks Obama tika lūgts apžēlot Snoudenu, Baltais nams noraidīja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu