Interaktīva karte, ar ko aizceļot uz 1940. gada Ņujorku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ņujorka 1945. gadā.
Ņujorka 1945. gadā. Foto: Library of Congress

Ņujorka, kā jau visas pilsētas, ir nemitīgā pārmaiņu un attīstības stāvoklī, tāpēc nav brīnums, ka ainavas, kuras pilsētas apmeklētāji varēja vērot pirms 80 gadiem, tagad izskatās pilnīgi citādi. Šajā interaktīvajā kartē tu vari aizceļot atpakaļ laikā un aplūkot 20. gadsimta 30. gadu beigu un 40. gadu sākuma Ņujorku. 

1938. gadā Ņujorkas Finanšu departaments finansēja un organizēja pamatīgu projektu, kura laikā tika nofotografēti visi ar nodokli apliekamie nekustamie īpašumi Bronksā, Bruklinā, Manhetenā, Kvīnsā un Steitenas salā, rakstīts izdevumā "Mental Floss".

Projektā darbojās vairāk nekā 30 fotogrāfu, 900 grāmatvežu, auditoru un citu administratīvo darbinieku, kas veidoja īpašas informācijas kartītes par katru nofotografēto ēku. Projekts tika iesaldēts Otrā pasaules kara laikā, tāpēc lielākā daļa attēlu ir uzņemti 30. gadu beigās un pašā 40. gadu sākumā. 

Pēc tam, kad 2018. gadā šie attēli tika digitalizēti, programmētājs Džulians Boilens izveidoja tādu kā 20. gadsimta vidus “Google Street View” versiju. Boilena izveidotā karte ir ļoti plaša, ar tūkstošiem pelēku punktiņu, kas katrs noved pie fotogrāfijas. Attēlus iespējams pietuvināt, kā arī meklētājā iespējams atrast sev vajadzīgo adresi. 

Ļoti daudzas pilsētas teritorijas šajos attēlos ir pilnīgi mainījušās, tomēr ir lietas, kas palikušas nemainīgas. Ja tevi interesē Ņujorka, tad šī karte tev noteikti patiks. Aplūko to pats šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu