Kā rīkoties, kad kāds līdzcilvēks raud

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Ko darīt, ja raudāšana neliecina par sāpēm? Kā būtu, ja asaras būtu dāvana, kas ļauj mums nomazgāt pagātni, lai mēs skaidrāk redzētu, kas ir iespējams nākotnē? Portāls "Psychology Today" piedāvā iepazīties ar padomiem rīcībai gadījumos, ja kāds raud. 

Psiholoģe Marsija Reinoldsa ir vadījusi līderības un koučinga nodarbības 41 valstī. Viņai visbiežāk uzdotais jautājums ir: "Kas man jādara, kad kāds raud?" 

Tomēr vislabākā atbilde, kas attiecas arī uz neoficiālām sarunām - esiet klusi!

Ko jūs darāt, kad kāds raud? Kad kāds raud, otra persona bieži reaģē no paša diskomforta. Viņu reakcijas ir vairāk kaitīgas nekā noderīgas. Ja jūs steigsieties, lai nomierinātu raudātāju, viņi var justies vāji, samulsuši vai pat vainīgi. Viņi var justies mazāk izprasti vai pat necienīti.

Jūs neatbalstāt viņu emociju apstrādi, kad pārtraucat sniegt palīdzību. Atbilde, jūsuprāt, ir atbalstoša, taču tā var kaitēt viņu drošības un uzticības izjūtai.

Viņi vairs nejūtas, ka var pilnībā izpausties. Viņi nejutīsies ērti, pārdomājot savu pieredzi, tiklīdz asaras vairs neritēs pār vaigiem.

Viņiem nav nepieciešams, lai jūs viņus uzmundrinātu. Partnerim ir nepieciešams, lai jūs atzītu, ka viņam viss ir kārtībā neatkarīgi no tā, kā viņi jūtas. Pēc brīža, kad esat devis viņiem drošu klusuma brīdi, varat pajautāt, vai viņi vēlas salveti, lai noslaucītu asaras.

Lai gan ir grūti atturēties no emocionālo reakciju spriešanas paša drošības sajūtas dēļ, nenosodiet raudāšanu. Emocijas ir ķīmiskas un hormonālas reakcijas uz stimuliem. Ja jūsu sarunā persona negribīgi pieņem patiesību, ar kuru bija izvairījusies saskarties, vai ir skumji par savu iepriekšējo veikto izvēli, viņi drīkst raudāt.

Cilvēkiem jājūtas droši raudāt, lai varētu apstrādāt pieredzi un, cerams, doties tālāk. Kad jūs neļaujat pilnībā apstrādāt emocijas, jūs liedzat cilvēkiem iespēju pilnībā būt pašiem.

Empātiskas rūpes - ko jūs varat darīt, kad kāds raud

Tā vietā, lai justos neērti vai baidītos, ļaujiet sev sajust skumjas, sāpes vai apmulsumu, ko viņi izjūt. Kad jūs dalāties emocionālā pieredzē un jūtat līdzjūtību pret personu, jūs demonstrējat emocionālo empātiju. Tomēr neļaujiet šīm emocijām pārāk ilgi sēdēt jūsu ķermenī. Jums ir nepieciešams elpot un atbrīvot emocijas, vienlaikus izjūtot rūpes un cieņu.

Ja izpildīsiet šīs darbības, cilvēki jutīsies psiholoģiski droši ar jums.  

1. Atpazīstiet, kad jūtat viņu skumju, apmulsuma vai sāpju emocijas. Atzīstiet saikni, kuru jūtat ar cilvēku.

2. Neturieties pie viņu emocijām. Izelpojiet un atslābiniet ķermeni. Atbrīvojiet visu spriedzi, kas jums ir. Ļaujiet emocijām norimt, vienlaikus izjūtot līdzjūtību.

3. Ja partneris ilgu laiku sēž mierīgi, pajautājiet: "Vai vari dalīties ar to, kas tev ir prātā?".

4. Kad viņi ir gatavi runāt par savu pieredzi, izmantojiet līdzjūtīgu zinātkāri, lai palīdzētu saprast, ko viņu emocijas viņiem šobrīd varētu nozīmēt. Vai viņi tagad sevi vai savas dilemmas redz atšķirīgi? Tad pajautājiet, kā viņu izpratne ir saistīta ar rezultātiem, kurus viņi vēlas sasniegt.

5. Pieņemiet viņu atbildi. Atkal izmantojiet klusumu, lai ļautu viņiem domāt. Nespiediet. Viņi var nebūt gatavi par to aklāti runāt. 

Atcerieties, nekoncentrējieties uz raudāšanas apturēšanu, mēģinot likt partnerim justies labāk. Izmantojiet šo brīdi, lai palīdzētu viņiem labāk saprast lietas būtību. Raudāšana var atbrīvot partnera stāvokli.

 
 
 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu