VIDEO "Getliņos" bīstamie atkritumi uz šķirošanas līnijas mēdz sprāgt un aizdegties

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Getliņi EKO" sadzīves atkritumu poligons.
SIA "Getliņi EKO" sadzīves atkritumu poligons. Foto: Edijs Pālens/LETA

Cilvēki, kuri sadzīves atkritumos izmet arī bīstamos atkritumus, rada draudīgas situācijas atkritumu šķirošanas rūpnīcās, kur bīstamie atkritumi mēdz sprāgt un aizdegties uz šķirošanas līnijām, vēsta "TV3 ziņas".

"Getliņos" atzīst – bieži vien nākas apturēt šķirošanas lentes, lai ķeksētu ārā cilvēku izmestos nestandarta un bīstamos atkritumus.

Sadzīves atkritumu konteineros izmetot bīstamos atkritumus, "Getliņos" uz šķirošanas līnijām bieži vien notiek mazi sprādzieni un arī nelieli ugunsgrēki. Tas rada riskus šeit strādājošo veselībai un bojā 11 miljonus eiro vērto atkritumu šķirošanas mašinēriju.

"Akumulatori, dažnedažādas bundžas ar ķīmiskām vielām, acetoniem. Ir dažādas ķīmiskas vielas, kas ar atkritumiem sajaucas un reaģē, var izraisīt lielus ugunsgrēkus vai pat sprādzienus,"

raidījumā atzina "Vides resursu centra" pārstāvis Guntars Levics.

Šādas degšanas var pārvērsties bēdīgās situācijās. Pirms diviem trim gadiem Tallinā nodega atkritumu šķirošanas rūpnīca, atzīst Levics.

Atkritumu šķirošanas līnijas bieži nosprosto lielgabarīta atkritumi. Cilvēki atkritumu kontieneros izmet riepas, auto rezerves daļas, akumulatorus.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā atgādina – Latvijas galvaspilsētā ir septiņas specializētās vietas, kurās ikviens bez maksas var atstāt sadzīves bīstamos atkritumus.

"Var nodot visdažādākos sadzīves bīstamos atkritumus – lakas, krāsas, dzīvsudrabu, baterijas un citus sadzīves bīstamos atkritumus. Šie konteineri ir tiešām populāri. Katru mēnesi visos konteineros nonāk ap 7,8 tonnas šo sadzīves bīstamo atkritumu," raidījumā pauž Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Gulbe.

Šķiroto atkritumu izvešana ir bez maksas atšķirībā no nešķirotajiem atkritumiem, tāpēc īpaši būtiski ir daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem atcerēties, ka, piemēram, dzeltenajā, iepakojumiem domātajā konteinerā nedrīkst mest jebko citu. To darot, tiek sabojāta šķirojamā masa un tamdēļ to pieskaita nu jau pie nešķirojamiem atkritumiem, par ko cilvēkiem ir jāmaksā nauda.

Video: Raidījuma "TV3 ziņas" sižets 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu