Arhibīskaps Stankevičs atzīst, ka viendzimuma pāru attiecības būtu regulējamas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs vada dievkalpojumu pirms labdarības koncerta ''Mana Dziesma tev'' Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, kura laikā tiek vākti līdzekļi Rīgas Katoļu ģimnāzijas īpašo audzēkņu atbalstam.
Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs vada dievkalpojumu pirms labdarības koncerta ''Mana Dziesma tev'' Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, kura laikā tiek vākti līdzekļi Rīgas Katoļu ģimnāzijas īpašo audzēkņu atbalstam. Foto: Edijs Pālens/LETA

Viendzimuma pāru tiesiskās attiecības būtu regulējamas kā civilo saistību institūts, kas darbotos kā līgums starp personām, kas dzīvo zem viena jumta. Tas attiektos arī uz citiem gadījumiem, kad vienā mājsaimniecībā dzīvo cilvēki, kuri nav laulāti, otrdien, 27. oktobrī, LTV raidījumā "Viens pret vienu" ierosināja Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. 

Arhibīskaps atzina, ka homoseksuāliem cilvēkiem ir tiesības uz likuma aizstāvību, taču viņš vairākkārt uzsvēra savu viedokli, ka tā "nav un nevar būt laulība un ģimene".

Viņaprāt, šis jautājums būtu jārisina civillikumā, taču ne sadaļā, kurā ir noteiktas ģimenes tiesības, laulība, mantojuma tiesības un lietu tiesības, bet šādam regulējumam būtu vieta Civillikuma 4. daļā, kas ietver saistību tiesības, kas neattiecas uz ģimeni. 

Stankevičs ierosināja, ka šādas attiecības varētu iestrādāt kā saistību institūtu, kā līgumu starp personām, kas dzīvo zem viena jumta un kurām ir kopīga dzīvojamā platība.

"Tādā veidā vilks paēdis un kaza dzīva, atrisinot problēmas, ar kurām saskaras ļoti daudzi. Tad arī nebūs šķelšanās sabiedrībā un nebūs lielais kašķis. Esmu par to daudz domājis," pauda arhibīskaps. 

Par šo priekšlikumu garīdznieks esot "signalizējis" arī Tieslietu ministrijas konsultatīvās padomes sēdē: "Vēlos to likt galdā apspriešanai, jo es vēlos, lai katrs ir tiesiski aizsargāts, bet lai mūsu Satversme un ģimenes un laulību institūts tiek pasargāts un netiek atšķaidīts, mainīts, piepildīts ar citu saturu." 

Stankevičs raizējās - ja homoseksuālu pāru attiecības noformulē kā partnerattiecības, tas vēlāk varētu dot šiem pāriem tiesības "uz adopciju un pārējām lietām". 

Garīdznieks uz raidījumu bija paņēmis līdzi Latvijas Republikas Satversmi, lai atgādinātu, ka valsts aizstāv laulību un ģimeni un ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti.

"Līdz ar to mums, risinot Latvijā šos jautājumus, iespējams, tas ir jārisina likuma līmenī, bet jārespektē mūsu Satversme," sacīja Stankevičs. 

Viņaprāt, pašreizējais piedāvājums partnerattiecību problēmu regulēšanai ir ļoti sašaurināts. Stankevičs uzskata, ka būtu nepieciešams plašāks regulējums, kas būtu kā "jumts", kas noklāj visas personas, kas vēlas kopīgu mājsaimniecību un kuriem kā kopīgas mājsaimniecības locekļiem ir arī savstarpējas saistības un tiesības. 

Arhibīskaps sacīja, ka līdzīgas problēmas kā, piemēram, tiesības apmeklēt savu partneri slimnīcā vai matošanas tiesības u.c. aspekti ir ne tikai homseksuālām personām, bet arī dažāda dzimuma partneriem un citām kopdzīves formām. Kā piemēru viņš minēja audžubērnus, kas dzīvo ar audžuvecākiem - ja audžuvecāki aiziet, audžubērniem nav nekādu tiesību un viņus var izmest no mājām.

"Tas pats ar brāli un māsu vai vecmāmiņu ar mazbērniem, kas dzīvo kopā vienā mājoklī. Ir vairākas kategorijas, kurām ir līdzīgas problēmas," klāstīja baznīcas līderis.

Viņaprāt, ir vajadzīgs likums, kas aptver un pasargā visus šos cilvēkus no situācijām, kad viens no mājsaimniecības locekļiem, kurš ir mājokļa īpašnieks, nomirst, bet partneris tiek izmests ārā. Tāpat tas arī attiecas uz slimnīcas apmeklējumu. 

Vienlaikus Stankevičs atkārtoti pauda viedokli, "mums nevajadzētu šo jautājumu sasaistīt ar ģimeni, jo to aizsargā Satversme." 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu