Černobiļa, Dīzelis, Cibricenieks un citi! LU veic pētījumu par populārākajiem un neierastākajiem kaķu vārdiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaķis. Ilustratīvs attēls.
Kaķis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Latvijas Universitātes (LU) Latviešu valodas institūta zinātniskā asistente Ilze Štrausa veic pētījumu par Latvijā vispopulārāko kaķu vārdiem un to piešķiršanas iemesliem, vēstī raidījums "900 sekundes".

Divu nedēļu laikā kopš tā tika nopublicēta aptauja uz šiem jautājumiem jau ir atbildējuši nepilni 13 000 murrājošo mājas mīluļu saimnieki, un anketas vēl turpinot nākt.

"Domāju, savākšu 100, varbūt 200 vārdus: 15 minūšu referātam pilnīgi pietiktu, lai vārdus sagrupētu un sanāktu referāts publikācijai. Bet es savācu pirmajās trīs stundās 100 vārdus," stāsta Štrausa.

Ilze pamazām sākusi šo kvantumu pētīt. Jautāta, vai Muris ir populārāko vārdu vidū, pētniece nemāk vēl to apgalvot: "Viens no. Nāk vēl vārdi, anketa vēl nav slēgta. Protams, vārdi atkārtojas un nav tā, ka Latvijā ir tikai Muri.

Populārākie ir Ansis, Ance, Bella, Rencis, Bruno, Bučas. Tie vārdi ir diezgan iecienīti kaķu vārdu izvēlē un tādi ir daudz."

Esot arī tādi vārdi, kas tiešām var būt tikai vienā eksemplārā. Piemēram: Adžinda, Bupītis, Bļauka, Bekons, Bembis, Blusa, Burito, Černobiļa, Dīzelis, Cibricenieks, Deficīts, Dekāns.

Visai izplatīts veids, ka kaķēnam tiek piešķirts vārds, ir pēc atrašanās vietas. "Piemēram, ja kaķēns ir atrasts Barona ielā, viņu nosauc par Baronu. Kaķēns atrasts tukšā persiku bundžā un tika nosaukts par Bundžu. Persiks būtu labāk izklausījies, jā. Dancis atrasts Dziesmusvētku un deju laikā uz ielas. Vai Daugaviņš ir atrasts miskastē pie Daugavas," norāda pētniece.

Ir arī tādi, kas kaķiem piešķir vārdu gandrīz jau katru dienu. Viņi strādā dzīvnieku patversmēs. Piemēram, šie divi kaķēni, kas Ulubelē nonākuši pavisam nesen ir nosaukti par Ķirbīti un Siskpārni, jo drīz tiks atzīmēti Halovīna svētki, vēstī raidījums.

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu