"Galvenais saglabāt mieru un atbildību vienam pret otru." Zbigņevs Stankevičs par Covid-19 pandēmijas laiku (2)

Foto: Zane Bitere/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Cilvēki ir gatavi pieņemt tādus ierobežojumus kā pavasarī, bet nav ar tiem gatavi sadzīvot pastāvīgi, tāpēc šīs prasības attiecībā uz roku mazgāšanu, masku nēsāšanu un distancēšanos ir jāievēro. Galvenais saglabāt mieru un atbildību vienam par otru," trešdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1", komentējot  pašreizējo situāciju saistībā ar Covid-19 pandēmiju, sacīja Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Arhibīskaps pauž nostāju, ka šobrīd svarīgi spert saprātīgus soļus.

Viņš ir novērojis, ka pēc pirmā šoka sabiedrība pamazām atgūstas, jo, lai arī saslimstības līmenis šobrīd ir augstāks, nekā tas bija pavasarī, sabiedrībā, viņaprāt, valda lielāks miers.

Stankevičs stāsta, ka, augustā atgriežoties no Polijas, kas tika iekļauta augsta riska saslimšanas valstu sarakstā, viņam nācās divas nedēļas pavadīt pašizolācijā.

"Pēc tām divām nedēļām pateicu, ka vispār man tā derētu pavadīt divus mēnešus, jo tad varētu pagūt visus nepadarītos darbus. Es to personīgi neizjutu kā apgrūtinājumu. Nedaudz pamainījās dzīves ritms, bet man tam bija ļoti viegli pielāgoties," viņš stāsta.

Tolaik savā uzrunā arhibīskaps uzsvēra, ka valdībai būtu jādomā par sabiedrības labklājības līmeni un viņš atzīst, ka tas tika darīts to divu mēnešu laikā, kad tika maksāti pabalsti, tomēr valdība darot to, kas ir tās spēkos.

"Valdība nav Dievs. Viņi nav visvareni un nevar visu. Lai tas [viņu darbības] paliek uz pašu sirdsapziņas," teic Stankevičs.

Tāpat viņš raidījumā uzsver, ka baznīcai šajā laikā ir ļoti liela nozīme, jo daudziem cilvēkiem šīs krīzes dēļ ir milzīga nomāktība.

"Tajā brīdī baznīca nāk ar vēsti, ka cilvēks nav aizmirsts. Ir svarīgi, ka šajā laikā blakus ir iejūtīgi cilvēki, kuri gatavi atbalstīt. Ir jādod iespēja cilvēkiem doties uz baznīcu," uzskata arhibīskaps.

Viņš skaidro, ka cilvēkiem baznīcā jāievēro distance, lai uz vienu cilvēku sanāktu trīs kvadrātmetru platība. Tāpat telpā drīkst atrasties vien puse no iepriekš pieņemtā cilvēku skaita, kā arī jānēsā maskas, izņemot kalpotājus. 

"Mēs respektējam visai sabiedrībai uzliktos ierobežojumus," teic Stankevičs.

Arhibīskaps aicina visus būt atbildīgiem, ievērojot visus drošības pasākumus un nepaļauties vien uz brīnumu.

"Pasargā sevi un Dievs tevi arī sargās. Veselais saprāts arī ir jāpielieto. Dievs nedara brīnumus uz pasūtījumu, nevajag no viņa prasīt to, ko mēs varam paši sasniegt dabīgā veidā."

Par vīrusa izcelsmi līdz šim dzirdētas dažādas teorijas. Pats arhibīskaps kā vienu no iemesliem ir minējis sabiedrības attieksmi pret Zemi.

"Zinātnieki jau arī ir stāstījuši, ka cilvēki ir agresīvi attiecībā pret dabu un iekaro arvien jaunas teritorijas. Izcērt mežus, kā dēļ ir samazinājusies cilvēku un dzīvnieku distance. Arvien biežāk zinātnieki skaidro, ka mikroorganismi, tie vīrusi, kas dzīvo dzīvniekos, "pārlec" uz cilvēkiem tieši tā iemesla dēļ.

Tāpat mēs kļūstam arvien trauslāki un ievainojamāki. Ne tikai fiziskā nozīmē, bet arī psihioloģiskās noturības ziņā," viņš skaidro.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka, lai precīzāk noteiktu ierobežojumus, kas attiecināmi uz reliģiskās darbības īstenošanas vietām, valdība piektdien, 23. oktobrī, lēma uz baznīcām attiecināt noteikumus par pieļaujamo telpu piepildījumu un platību uz vienu cilvēku.

Tāpat, līdzīgi kā kultūrvietās, arī uz reliģiskās darbības veikšanas vietām (baznīcām) būtu attiecināms nosacījums par to, ka cilvēku piepildījums nedrīkst pārsniegt 50%, lai novērstu cilvēku drūzmēšanās riskus, piemēram, pie ieejām.

Lai nodrošinātu sabiedrības un apmeklētāju informēšanu, reliģiskās organizācijām jānodrošina publiski pieejama informācija par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties reliģiskās darbības veikšanas vietā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu