Viesnīcu izmaksu segšanai novirza 4,7 miljonus eiro (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda
Nauda Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu par 4 746 290 eiro novirzīšanu atbalstam viesnīcām operacionālo izmaksu segšanai, tostarp darbinieku atalgojuma izmaksai, komunālo maksājumu un dažādu citu maksājumu segšanai.

Prognozējams, ka atbalstu varētu saņemt aptuveni 200 viesnīcas Latvijā, tādējādi vienam pieteicējam varētu piešķirt vidēji 23 731 eiro. Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams līdz 2021.gada jūnijam.

Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams pēc atbalsta saskaņošanas Eiropas Komisijā. Indikatīvi pieteikumu pieņemšanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) uzsāks novembra beigās vai decembra sākumā.

EM informēja, ka, veicot grozījumus noteikumos "Covid-19 skarto tūrisma nozares saimnieciskās darbības veicēju atbalsta piešķiršanas kārtība", Ministru kabinets atbalstījis visu pieejamo brīvo finansējumu izmantot tūrisma nozares komersantu atbalstam.

Noteikumos precizētas atbalstāmās izmaksas, iekļaujot arī atbalsta saņemšanu operacionālo izmaksu segšanai viesnīcām četri eiro par kvadrātmetrā apmērā.

Atbalstam varēs pieteikties arī tūrisma uzņēmumi, kuri dibināti pēc 2019.gada jūnija un attiecīgi līdz šim nekvalificējās atbalsta saņemšanai, jo bija jāpierāda apgrozījuma samazinājums 2020.gada jūnijā pret 2019.gada jūniju.

Atbalstam nepieciešamais finansējums - 4 746 290 eiro rasts no atbalsta programmas tūrisma operatoru repatriācijas izmaksu segšanai un LIAA ieviestā atbalsta instrumenta Covid-19 skartajiem tūrisma nozares uzņēmumiem atlikuma.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā ar brīdi, kad oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tiks publicēts paziņojums par to, ka Eiropas Komisija pieņēmusi lēmumu par komercdarbības atbalsta saderību ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu. Šajā paziņojumā tiks arī norādīts termiņš, līdz kuram būs iespējams pieteikties atbalsta saņemšanai.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) pauda, ka, cīnoties pret Covid-19 infekcijas izplatību un ieviešot ierobežojumus, arvien aktuālāks jautājums kļūst valsts atbalsta iespējas uzņēmējiem. 

"Valdības lēmums palīdzēs risināt situāciju daļai tūrisma nozares uzņēmumu, kas šobrīd ir uz bankrota robežas. Nozares darbība faktiski ir apstādināta - starptautiskā pasažieru plūsma ir pārtraukta, kā rezultātā Latvijā šobrīd ir tikai daži ārvalstu viesi, un tam ir tieša un ārkārtīgi negatīva ietekme uz viesnīcu darbību. Viesnīcu sektorā šobrīd ir iestājies augsts maksātnespējas risks," raksturojot situāciju nozarē, uzsvēra ministrs.

"Vienlaikus valdībai ar steigu jāuzsāk diskusija par atbalstu arī citu nozaru uzņēmējiem, kas šobrīd spiesti pārtraukt vai būtiski samazināt darbības apmērus valstī noteikto ierobežojumu vai vīrusa izplatības dēļ," norāda ministrs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu