ASV vīrietis vienlaicīgi sasirdzis ar Covid-19 un gripu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Tuvojoties pirmajai ziemai kopā ar Covid-19, daudzi ir satraukti, kā jaunā pandēmija mijiedarbosies ar gripas sezonu. ASV reģistrēts pirmais vīrietis, kurš inficējies ar abiem vīrusiem reizē. Gaidāmajā ziemā, visticamāk, viņš tāds nebūs vienīgais. Zinātnē šo fenomenu dēvē par kopinfekciju, vēstīts izdevumā "The Conversation".

Diemžēl ziema tuvojas ar veselu virkni citu elpceļu vīrusu, starp kuriem niknākais ir gripa. Vai mums būtu jāuztraucas par inficēšanos gan ar SARS-CoV-2, gan ar gripas vīrusu reizē? 

Pēdējie jaunumi vēsta, ka Covid-19 un gripas kopinfekcija apstiprināta Kalifornijā, ASV. Tas ir spilgts atgādinājums, ka mūs vēl gaida skarbi izaicinājumi. Tiesa, nelaimīgā persona, kas inficējās ar abiem vīrusiem reizē, tagad, šķiet, ir pilnīgi atveseļojusies. 

Šajā pandēmijas fāzē novēroti vairāki pacienti, kuriem līdzīgi nav paveicies. Pirmās ziņas par kopinfekcijas pacientiem parādījās 25. martā zinātniskajā žurnālā "The Lancet". Tika ziņots, ka 9 no 1054 pacientiem Uhaņā un tās blakus reģionos bija inficējušies gan ar SARS-CoV-2, gan gripas vīrusu. No šiem pacientiem tikai viens nebija atveseļojies līdz publikācijas beigām. 

Kopš tā laika ir publicētas ziņas par 83 gadījumiem visā pasaulē, kad pacienti ir inficējušies gan ar gripu, gan SARS-CoV-2. Interesanti, ka daudzos šajos pētījumos zinātnieki atklājuši, ka gripa nekādā veidā nepadarīja Covid-19 slimības gaitu un iznākumu sliktāku vai labāku. 

Tomēr ar abiem vīrusiem inficēto skaits joprojām ir ļoti neliels, daļēji tāpēc, ka ir ļoti grūti to noskaidrot. Tas ir tāpēc, ka brīdī, kad ārsts ir saņēmis ziņas, ka pacientam ir pozitīvs Covid-19 tests, reti tiek veikta vēl cita vīrusa infekcijas meklēšana. Tā vietā turpina ārstēt Covid-19 simptomus, kas var būt ļoti līdzīgi gripas simptomiem. 

Gripas vīruss ir pazīstams ar savu spēju kopinfekcijas laikā pārveidoties un no citiem gripas vīrusiem pārņemt dažādas īpašības, kas beigu beigās var novest līdz vīrusa nonākšanai no dzīvnieka cilvēkā, kā tas tika novērots 2009. gada cūku gripas pandēmijā. 

Tiesa, SARS-CoV-2 ir koronavīruss, no gripas vīrusiem pilnīgi atšķirīgas vīrusu saimes, tāpēc gripas vīruss šajā gadījumā nevar pārveidoties un pārņemt īpašības. Potenciālās briesmas ir saistītas ar imūnsistēmas pārslodzi gadījumā, kad organisms inficējies ar abiem vīrusiem reizē. 

Tieši tāpēc vakcinēties pret gripu šajā ziemā ir ļoti svarīgi. Gan lai samazinātu šādu kopinfekciju, gan lai samazinātu gripas slimnieku skaitu jau tā noslogotajās slimnīcās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu