NEPLP soda "Baltkom Radio" par ēterā izskanējušiem Latvijas valsts drošību apdraudošiem aicinājumiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) 8.jūlija "Baltkom Radio" intervijā ar Krievijas politiķi Vladimiru Žirinovski konstatējusi aicinājumus, kas apdraud Latvijas valsts drošību, tādēļ medijam par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu piemērots naudas sods 8000 eiro apmērā.

NEPLP aģentūrai LETA skaidroja, ka raidījumā "Abonent dostupen" "Baltkom Radio" žurnālisti tiešajā ēterā attālināti intervējuši Krievijas politiķi Vladimiru Žirinovski (partijas LDPR vadītāju), kurā viņš gan tiešā, gan netiešā veidā ir paudis aicinājumus, kas apdraud Latvijas valsts drošību, kā arī komunicējis sagrozītus vēstures faktus.

Žirinovskis tiešajā ēterā apšaubījis gan Latvijas izstāšanās leģitimitāti no Padomju Krievijas 1920.gadā, gan paudis izteikumus, kas ietver Latvijas okupācijas fakta noliegšanu, Latvijas valsts diskreditāciju, kā arī popularizējis lielās Krievijas izveidošanas ideju, paužot apdraudējumu Latvijas, kā arī citu Baltijas un bijušo Padomju Savienības republiku pastāvēšanai, kas šobrīd ir neatkarīgas valstis.

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš skaidroja, ka NEPLP uzdevums ir rūpēties par Latvijas informatīvās telpas drošību, savukārt šādu Latvijas valsti apdraudošu viedokļu paušana Latvijā reģistrētā elektroniskajā plašsaziņas līdzeklī ir pretlikumīga un nav pieļaujama. "Tādēļ mēs kā regulators arī turpmāk rūpīgi sekosim līdzi, lai mūsu mediji ievērotu likumu un Krievijas vai citu valstu propaganda un Latvijas valsti apdraudoši izteikumi vai aicinājumi neizskanētu," uzsvēra Āboliņš.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim ir jāuzņemas redakcionālā atbildība gan par studijas viesa izvēli, nodrošinot viedokļu daudzveidību, gan par elektroniskā plašsaziņas līdzekļa žurnālistu profesionālo rīcību, atspēkojot raidījuma viesa paustos argumentus un spējot reaģēt uz pretvalstiskiem izteikumiem, kas var apdraudēt Latvijas valsts drošību.

Ņemot vērā, ka minētais raidījums ir izskanējis publiski un sasniedzis lielu sabiedrības daļu, "Baltkom radio" pārkāpums esot kvalificējamas kā būtisks.

Tā kā SIA "Baltkom radio" pati veido savu programmu un pieņem redakcionālus lēmumus par programmā izplatītajos raidījumos uzaicināmo viesu izvēli, "Baltkom radio" bija iespēja nodrošināt likuma prasību ievērošanu, tostarp nodrošināt tādas informācijas paušanu programmas ietvaros, kas neapdraud Latvijas valsts drošību, norāda NEPLP.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos nedrīkst ietvert aicinājumu, kas apdraud valsts drošību vai būtiski apdraud sabiedrisko kārtību vai drošību.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu