LZP: Kariņam jāprasa Viņķeles demisija un jāpārņem veselības aprūpes kontrole vai pašam jāatkāpjas (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Epidemioloģiskā situācija ik dienu pasliktinās, un Covid-19 ir sācis nekontrolētu izplatību sabiedrībā, tāpēc Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) jāprasa veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisija un jāpārņem veselības aprūpes kontrole vai pašam jāatkāpjas, teikts Latvijas Zaļās partijas (LZP) paziņojumā.

Kā aģentūru LETA informēja LZP pārstāve Līga Bulmeistere, partijas ieskatā pēdējo dienu notikumi valdībā, īpaši asā komunikācija starp premjeru un veselības ministri, kā arī infektologa, profesora Uga Dumpja paziņojums par valdības nenopietno izturēšanos pret Covid-19 ievešanas draudiem no ārvalstīm "sabiedrībā radījusi pamatotu satraukumu par spēju operatīvi un organizēti koordinēt situāciju valstī".

Turpinoties koronavīrusa uzliesmojumam Latvijā, situācija tuvākajā laikā veselības aprūpes jomā var kļūt kritiska, ne tikai saistībā ar Covid-19 apkarošanu, bet arī ar veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu kopumā, akcentē LZP pārstāvji.

Zaļā partija aicina Kariņu arī nekavējoties sākt strādāt pēc "vienota, skaidra" Covid-19 radītās krīzes pārvarēšanas plāna, ar kuru iepazīstināt gan Saeimu, gan arī visu sabiedrību. Politiķi arī aicina vairāk ieklausīties adekvātos Saeimas opozīcijas priekšlikumos, "jo tikai kopā būs pa spēkam tikt galā ar šo krīzi".

Situācijas stabilizācijai LZP aicina valdību izveidot vienotu krīzes vadības centru, pieaicinot medicīnas un ekonomikas profesionāļus, un paredzēt papildus līdzekļus budžetā ārstu piesaistei un motivācijai Covid-19 radītās veselības krīzes pārvarēšanai. Opozīcijas politiķi rosina uz krīzes laiku pārņemt lielās viesnīcas valsts valdījumā, pēc iespējām pielāgojot tās Covid-19 pacientu ārstēšanai un aprūpei, lai papildus gultasvietas nebūtu jāveido teltīs vai hallēs.

Tāpat Zaļā partija prasa apturēt iecerēto nodokļu reformu līdz Covid-19 izraisītās krīzes beigām un pārskatīt valsts 2021.gada budžetu, izņemot no tā aktivitātes, kuras nav primāri nepieciešamas. Politiķi arī mudina uz Covid-19 krīzes pārvarēšanas laiku nofiksēt vienādas algas valsts pārvaldes darbiniekiem un apturētajiem uzņēmējdarbības sektoriem.

LZP rosina veikt centralizētu, valdības kontrolētu iepirkumu sejas maskām, respiratoriem, aizsargtērpiem un medikamentiem, izveidojot atsevišķu iepirkumu komisiju, kurā iekļautu arī Valsts kontroles pārstāvjus un komisijai piešķirot ārkārtas pilnvaras. Tāpat nepieciešams izveidot pārtikas un pirmās nepieciešamības preču atbalsta mehānismu mazturīgākajiem un sociāli neaizsargātajiem sabiedrības locekļiem, akcentēts partijas paziņojumā.

Zaļās partijas pārstāvji arī rosina palielināt 2021.gada budžeta deficītu, veicot aizņemšanos starptautiskajos tirgos, lai nekavējoties realizētu ekonomikas sildīšanas programmas un finansiāla atbalsta programmu grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem.

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien plāno lemt par ārkārtējās situācijas atkārtotu izsludināšanu, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. 

Tāpat valdībai ir plāns lemt par nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem šajā situācijā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu