Tēvs neizpratnē. Latvijā aizliegts kaimiņvalstīs brīvi nopērkams īpašs piena maisījums zīdaiņiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

"Ko darīt tad, kad beigsies pēdējā paka?", neizpratnē ir Artūrs, kura dažus mēnešus vecajam dēlam ir nepieciešams īpašs piena maisījums, kas no šī gada vairs nav pārdošanā Latvijā, taču ir brīvi nopērkams kaimiņvalstīs. PVD skaidro, ka tas ir saistāms ar jaunu sastāvdaļu, kuru formalitāšu dēļ mūsu valstī nedrīkst izplatīt, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Artūrs "Bez Tabu" stāsta, ka mēģinājis dot dēlam citu maisījumu, ko ieteicis ārsts, bet mazulim tik un tā bijusi alerģija, diskomforts, bērns raud - derot tikai tas maisījums, ko Latvijā vairs netirgo. Palikusi pēdējā paka, un tēvs nezina, ko iesāks, kad vajadzīgais piena maisījums beigsies.

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja Diāna Birkenfelde stāstīja, ka produkts "Frisolac Gold Pep AC" ir īpašs, jo ir paredzēts zīdaiņiem, kuriem ir alerģija pret piena olbaltumvielām.

Dienests 2018. gadā šo produktu reģistrēja, taču 2020. gada sākumā ražotājs mainīja receptūru, pievienojot jaunu sastāvdaļu. PVD uzskata, ka tās iekļaušana konkrētajā piena maisījumā neatbilst Eiropas Regulā norādītajam.

To apstiprina arī Zemkopības ministrija un piekrīt PVD lēmumam. PVD pārstāve atzina, ka sastāvdaļa nav kaitīga, tā skaitās kā jauns produkts, un ir formalitātes, kādā veidā to reģistrē.

Latvijā ir daudz zīdaiņu ar piena olbaltumvielu nepanesību. Viņu vecāki ir neizpratnē, kāpēc pie mums konkrēto maisījumu nepārdod, bet Lietuvā un Igaunijā to var nopirkt, un vai uz kaimiņvalstīm regula neattiecas? Mūsu ierēdņi skaidro, ka regulas interpretācija kaimiņvalstīs esot citādāka.

Mazuļu vecākiem, kuriem nepieciešams konkrētais piena maisījums, jālūdz kāds, kas maisījumu varētu atsūtīt no Lietuvas vai Igaunijas.

Kā paskaidroja produkta izplatītājs, Igaunijā zīdaiņiem, kuriem ir smaga piena olbaltumvielu nepanesība, to pat apmaksā valsts.

Video: Noskaties sižetu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu