Japānā cīņu pret lāčiem uzsākuši zinātnieku radīti vilku roboti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Takikavas pilsētas "mehāniskais vilks".
Takikavas pilsētas "mehāniskais vilks". Foto: Reuters/ScanPix

Uz Japānas otras lielākās salas, Hokaido, Takikavas pilsētā ir uzstādīts "vilka robots", kura funkcija ir atbaidīt lāčus, kas apdraud iedzīvotājus. Mehāniskie zvēri ir aprīkoti ar kustību sensoriem - kad pietuvojas plēsējs, mašīna izdveš vilka gaudošanu un iedarbina sarkanas LED gaismas "vilka acīs", vēsta "Vice".

Mehāniskais vilks tapis, sadarbojoties Hokaido mašinērijas firmai "Ohta Seiki" un Tokijas Agrikultūras universitātei. Pirmie mehāniskie zvēri uz salas ir uzstādīti 2016. gadā, lai no plēsējiem pasargātu mājlopus un nu visā Japānā ir jau 62 vilku roboti. Tiesa, pēdējais uzstādītais robots ir īpašs ar to, ka tā funkcija ir aizstāvēt nevis lopus, bet gan cilvēkus.

"Mēs vēlējāmies nodot lāčiem signālu, ka cilvēku apmetņu tuvumā nav droši. Tas varētu palīdzēt gan cilvēku, gan lāču kopāpastāvēšanai ilgākā laika termiņā," intervijā laikrakstam "Mainichi" stāstījis Judži Ota, "Ohta Seiki" vadītājs.

Deivs Tau, kurš strādā Pasaules Dabas Fonda globālo datu un tehnoloģiju nodaļā, ir minējis, ka roboti pēdējos gados cilvēcei daudzos veidos palīdz uzlabot dabas stāvokli - dažas mašīnas tiek izmantotas arī atkritumu savākšanai okeāna dzelmēs un, teiksim, kukaiņu paradumu novērošanai.

"Daudzi no robotikas risinājumiem ir ļoti jauni un vēl nav pienācīgi iztestēti, kas nozīmē, ka šis ir ļoti aizraujošs laiks zinātniekiem, kurus interesē roboti, kas varētu palīdzēt ar dabas saglabāšanu. Šīs tehnoloģijas varēs izmantot, lai monitorētu dabas dažādību un veselību, kā arī palīdzētu samazināt nelegālu dabas resursu izmantošanu un smazinātu cilvēku saskarsmi ar savvaļas dzīvniekiem," portālam "Motherboard" atklājis Tau.

Līdz šim Takikavas pilsētā ir reģistrētas vien pāris sastapšanās ar lāčiem pēdējo gadu laikā, taču 2020. gadā kopš maija beigām pilsētu ir apmeklējuši jau desmit ķepaiņi.

"Monstrs" pilsētā paliks līdz novembra beigām, kad lāči dodas ziemas guļā.

Eksperti min, ka šis robots varētu sniegt arī papildus labumu - lai arī tas atbaida nevēlamus zvērus, mehāniskais vilks varētu piesaistīt reģionālos tūristus.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu