Latvijas pētnieki nāk klajā ar jaunu metodi Covid-19 uzliesmojumu paredzēšanai (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīžu paraugi. Ilustratīvs foto.
Covid-19 analīžu paraugi. Ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

Pavasarī Latvijas zinātnieki veiksmīgi izstrādāja metodi Covid-19 izplatības izmērīšanai kanalizācijas sistēmā. Analīžu vākšana Kuldīgā pierādīja, ka ar šo metodi jau laikus var noteikt, kur gaidāms uzliesmojums, atklāj LTV raidījums "Rīta Panorāma".

Ar ierīci,  kas ņem ūdens paraugus pilsētu kanalizācijas sistēmās, visu diennakti ik stundu precīzi tiek izmērīts Covid-19 koncentrācijas līmenis notekūdeņos. 

"Paraugi Kuldīgā mums skaidri parādīja tendenci, ka notekūdeņos mēs redzam vīrusa klātbūtni piecas sešas dienas, pirms parādās epidēmijas uzliesmojums pilsētā.

Mēs varam mazliet apdzīt laiku,” skaidro Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Šobrīd zinātnieki strādā pie tā, lai ar šīs metodes palīdzību diezgan precīzi varētu noteikt arī saslimušo skaitu pilsētā. "Pastāv diezgan laba korelācija starp saslimušo skaitu un vīrusa RNS koncentrāciju notekūdenī. Ja mēs konstatējam 20–50 vienības mililitrā notekūdeņu un zinām, ka pilsētā ir apmēram 1000 cilvēku, tad desmit cilvēki ir slimi. Mēs zinām, ka viņi ir, mums tikai jānoskaidro, kur viņi ir," stāsta Juhna.  

Jo vairāk vietās pilsētu kanalizācijas sistēmās šādas ierīces būs izvietotas, jo precīzāk būs iespējams arī noteikt, kuros pilsētas rajonos ir visvairāk inficēto cilvēku. Zinātnieki cer, ka jau nākamgad gan Latvijā, gan citās valstīs mērījumi kanalizācijas sistēmās tiks ieviesti praksē,  tādējādi palīdzot cīnīties ar vīrusa izplatību.

Metode jau pavisam drīz tiks apstiprināta un kopā ar Pasaules Veselības organizāciju tiek strādāts arī pie tā, lai to nākotnē to varētu ikdienā izmantot arī dažādu citu patogēnu konstatēšanai, tādā veidā novēršot citas pandēmijas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu