Sarkano vai balto? Kā viena glāze vīna ietekmē ķermeni nākamajā dienā

Apollo.lv
Foto: Unsplash

Izdzert glāzi vīna pie vakariņām var šķist nieks, taču tikai viens kauss diennakts laikā var ietekmēt ķermeni dažādos veidos - sākot no miega trūkuma līdz sirdsdarbības traucējumiem, vēsta portāls "Bustle".

"Kad esat izdzēris glāzi vīna, alkohols ātri uzsūcas asinīs un pārvietojas pa visu ķermeni. Neliels daudzums uzsūcas mazos asinsvados mutē, bet lielākā daļa tiek absorbēta asinīs no kuņģa un tievās zarnas," stāsta medicīnas doktore Neha Pataka.

Aknas pārstrādā alkoholu ar ātrumu aptuveni viens dzēriens stundā, kas nozīmē, ka līdz brīdim, kad pamostaties nākamajā rītā, jūsu viens dzēriens ticis rūpīgi pārstrādāts.

Ne visi alkoholu apstrādā vienādi vai ar tādu pašu ātrumu. Alkohola ietekme pēc 24 stundu perioda ir atkarīga no tā, cik ātri jūsu ķermenis var sadalīt alkoholu, vai jūs to dzērāt tukšā dūšā, kā arī - cik ātri jūs dzērāt.

Ja dzerat vīnu reizi mēnesī, iespējams, sajutīsiet sekas ātrāk un intensīvāk nekā kāds, kuram dažas reizes nedēļā pēc darba ir svēta lieta izdzert glāzi vīna. Ēdiens, īpaši taukains, aizkavēs dzēriena sadalīšanās ātrumu.

Izvēlētais vīna veids arī var ietekmēt jūsu reakcijas. Ja esat ļoti jutīgs pret sarkanvīna histamīniem - sarkanajā var būt līdz pat 200% vairāk histamīnu nekā baltajā vīnā, tad jums vakars var beigties ar galvassāpēm jau apmēram pēc 15 minūtēm.

Ja galvassāpes rodas pēc vienas vīna glāzes, varētu būt laiks runāt ar savu ārstu par alerģijas testu.

Tomēr sarkanvīnam ir arī zināmas priekšrocības. Sarkanvīnā esošie polifenoli izraisa slāpekļa oksīda izdalīšanos, kas varētu atslābināt jūsu kuņģi un palīdzēt gremošanai. Jūs varētu sajust paaugstinātu sirdsdarbības ātrumu un asinsspiediena izmaiņas, taču tās pazudīs diezgan ātri.

Viena glāze vīna var dehidrēt ķermeni, ja pirms dzeršanas jūs neesat dzēris gana daudz ūdens. Domāšanas, koordinācijas un atmiņas izmaiņas, iespējams, atrisināsies līdz nākamajai dienai

Joma, kur viena glāze vīna patiešām var iedragāt normālo ritmu, ir miegs. Alkohols var izraisīt miega traucējumus, tāpēc nākamajā dienā jūs varat būt vairāk noguris.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu