Noslēpumainie igauņu pazušanas stāsti - viens nolaupīts, pēc otra palikušas vien drēbes (1)

Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lai arī Jervas apriņķī nedzīvo pārāk daudz cilvēku, tajā piedzīvoti tādi pazušanas gadījumi, kuros pazudušās personas likteni nav izdevies noskaidrot pat pēc vairākiem gadiem. Bieži vien atbildes meklējamas pie upuru vistuvākajiem cilvēkiem, daudz kas atkarīgs no tā, cik operatīvi viņi sadarbojas ar izmeklētājiem, vēstī portāls "Postimees".

Prīts Serds
Prīts Serds Foto: PPA

Ar pazudušu personu meklēšanu nodarbojas Prīds Serds (attēlā) no Paides policijas pārvaldes, kurš stāsta, ka, lai arī šādi notikumi Jervas apriņķī mēdz notikt, vairumā gadījumu tie tiek ātri atrisināti. Tomēr ne vienmēr tas izdodas.

Divas mīklainas pazušanas

Atminoties Igaunijas pazudušos, Serds izceļ divus noslēpumaini pazudušus cilvēkus.

2019. gada 2. janvārī ap pulksten 20 tolaik 44 gadus vecais Raivo izgāja no savām mājām. Viņam līdzi nebija telefona, un neviens nezināja, kurp viņš devās.

Tovakar Raivo mugurā bija tumši zila jaka ar kažokādas apkakli, melnas ziemas bikses un tumša sporta cepure.

Dažas dienas pēc viņa pazušanas, netālu no Pērnavas upes, tika atrasts Raivo apģērbs un viņa dokumenti, taču no paša nebija ne ziņas, ne miņas.

Tika organizētas kratīšanas, tika veikta vērienīga izmeklēšana, taču - nesekmīgi un vīrieša atrašanās vieta nav zināma līdz pat šai dienai.

Savukārt dažus gadus pirms Raivo pazušanas, naktī uz 2014. gada 5. decembri uz Tallinas-Tartu šosejas bez vēsts pazuda Kaijars Pāss, kuru, kā apgalvoja vīrieša dzīvesbiedre, esot nolaupījuši.

Incidents risinājās uz Tallinas-Tartu šosejas, kad tobrīd 43 gadus vecais Kaijars un 40 gadus vecā Vera ar "Mercedes" brauca uz Tallinu satikt savus draugus.

Sieviete apgalvo, ka viņi esot apstājušies, lai palīdzētu kādam uz ceļa apturētam apvidus auto. Divi vīrieši, kuri izkāpa no šīs automašīnas, negaidīti ar varu no automašīnas izvilka Kaijaru un aizveda viņu prom. Pārbijusies sieviete ātri metusies bēgt pretējā virzienā un atgriezusies mājās. Veselas sešas stundas pēc šķietamās nolaupīšanas, Vera pamanījusi šautu brūci un devusies uz Paides slimnīcu. Ārsti par notikušo ziņoja policijai.

Tad sākās nozieguma izmeklēšana. Sākumā tika uzskatīts, ka vīrieša pazušana varētu būt saistīta ar spēka izrādīšanu starp cilvēkiem ar noziedzīgu pagātni, un viņš drīz vien varētu uzrasties pats.

Tomēr, laikam ejot, vīrietis tā arī nav atrasts. 

Šī gada vasarā tiesa atteicās vīrieti pasludināt par mirušu. Tiek pieļauts, ka viņš atrodas ārzemēs.

Serds stāsta, ka šo divu cilvēku pazušanas iemesli ir atšķirīgi, taču bieži vien viss sākoties ar sadzīves problēmām. 

"Parasti pirms šāda izmisuma soļa speršanas cilvēks ir saskāries ar problēmām savā personiskajā dzīvē, piemēram, trauksmi vai rūpēm par darbu un veselību.

Ir tie, kuri vēlas pazust, pamest veco dzīvi un sākt visu no jauna, jaunā vietā. 

Ir arī tādi, kas ir sasnieguši sajūtu, kurā, šķiet, ka vienīgā izeja ir pašnāvība, taču šādos gadījumos parasti sev nepievērš lieku uzmanību," stāsta policists.

Ja deviņdesmitajos gados cilvēku pazušanā kāds visbiežāk bija vainojams, tad tagad bieži vien personas māju pamet pēc savas gribas.

Stāsts ar laimīgām beigām

Serds atminas īpaši nesenu gadījumu, kad šī gada septembrī fotogrāfi atrada kādu sirmgalvi, kura bija iekritusi grāvī. 71 gadu vecā sieviete bija sastrīdējusies ar dēlu, tāpēc nolēma uz laiku atstāt mājas.

Vieta, kur 2020. gada rudenī tika atrasta bezvēsts pazudusī sirmgalve.
Vieta, kur 2020. gada rudenī tika atrasta bezvēsts pazudusī sirmgalve. Foto: Marko Haug

"Dēls ziņoja policijai par mātes pazušanu. Mēs ieradāmies viņu mājā, aprunājāmies, apskatījām mitekli. Dēls minēja, ka mātei ir ieradums staigāt pa mākslīgo Paides ezeru. Tā kā notika strīds, vispirms mēs sazvanījām kundzes radiniekus, lai uzzinātu, vai viņa nav ar viņiem," stāsta likumsargs.

Tomēr sirmgalve nekur nebija atrodama. 

Pēc brīža par sievietes atrašanos pie ezera policistiem ziņoja fotogrāfs Marko Haugs, kurš bija tur, lai iemūžinātu alni.

Izrādījās, ka kundzei kļuva slikti ar veselību, viņa iekrita grāvī un pati no turienes izkļūt nevarēja. Viņa nakti pavadīja grāvī.

Serds sacīja, ka šajā gadījumā neviens nevēlējās pazust apzināti, taču vairāku apstākļu sliktas sakritības dēļ sieviete tika uzskatīta par bezvēsts pazudušu.

"Mēs aprūnajāmies ar sirmgalvi pēc tam, kad viņa tika izrakstīta no slimnīcas. Šķiet, ka tagad viss ir kārtībā," viņš teica.

Viņš atzīst, ka tas nav bijis vienīgais pazušanas gadījums septembra sākumā. 

"Es atceros, ka rudens sākumā mums bija jāatrisina trīs lietas," viņš saka. 

Tajā pašā laikā pazuda arī vīrietis, kurš vēlāk tika atrasts noslīcis dīķī. Pazuda arī kāds vīrietis no Paides, par kura pazušanu policijai ziņoja viņa dzīvebiedre, taču viņu atrada pie drauga.

Vissvarīgākais ir laiks

Gan policisti, gan brīvprātīgie pazudušās personas vēlas atrast dzīvas. Vissvarīgākais cilvēka pazušanā ir laiks. It īpaši, ja cilvēkam ir veselības problēmas, un laika apstākļi nav labvēlīgi, lai ārā uzturētos vairākas dienas.

Brīvprātīgie 2018. gadā. 
Brīvprātīgie 2018. gadā. Foto: Kaspar Pokk

"Kad mēs saņemam ziņojumu par bezvēsts pazudušu cilvēku, mēs nekavējoties sazināmies ar viņa tuviniekiem, ātri uzzinām viņa rīcību iepriekš un ierasto ceļu. Noskaidrojam, vai pēdējā laikā viņa dzīvē kaut kas ir noticis. Modelis, kā šādi gadījumi tiek risināti, katru reizi ir diezgan līdzīgs," stāsta Serds.

Likumsargs aicina nekautrēties nepieciešamības gadījumā saukt pēc palīdzības.

"Ja cilvēka dzīvībai var draudēt briesmas, protams, ir jāzvana glābšanas dienestiem," viņš stāsta.

62 gadus veca vīrieša meklēšana ar helikopteru.
62 gadus veca vīrieša meklēšana ar helikopteru. Foto: Kristo Kivisoo

"Mūsu mērķis ir pēc iespējas ātrāk atrast cilvēku un piedāvāt viņam palīdzību, lai viņš varētu atgriezties savā dzīvē," stāsta Serds.

Viņš atgādina, ka, ja gadījumā šķiet, ka persona ir prombūtnē pārāk ilgi un viņš var sevi apdraudēt, noteikti jāinformē policija.

Tāpat viņš aicina neslēpt apstākļus, kas saistīti ar pazušanu. 

"Jo ātrāk un vairāk informācijas par pazudušo cilvēku mēs iegūsim, jo ātrāk mēs viņu atradīsim," viņš stāsta.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu