Bērni Baltkrievijā ielās redzēto vardarbību pārnes uz spēļu laukumiem (4)

Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nedēļām ilgi protestētāji Baltkrievijā izgājuši ielās, riskējot ar to, ka viņus piekaus vai pat spīdzinās drošības spēki. Tagad šādas ainas redzamas ne tikai ielās, bet arī spēļu laukumos, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Baltkrievijā novērojama iepriekš nepieredzēta vardarbība, kopš plašajiem protestiem pēc augustā notikušajām vēlēšanām, pēc kuru oficiālajiem rezultātiem uzvarējis pašreizējais līderis Aleksandrs Lukašenko. Opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska apgalvo, ka vēlēšanās uzvarējusi viņa, oficiālos rezultātus nav atzinušas virkne valstu.

Tūkstošiem cilvēku tikuši aizturēti. Vismaz četri protestētāji zaudējuši dzīvību. Vēl šomēnes mākslinieks Ramans Bandarenka nomira pēc tam, kad tika smagi piekauts.

"Mums ir līķis"

Sociālajos tīklos Baltkrievijas iedzīvotāji dalās ar video, kuros bērni attēlo policijas vardarbību.

Kādā plaši apspriestā video melnā tērpies bērns tur kartona vairogu un sit otram ar koku. Zēns aizstāvoties izkliedz protestos bieži dzirdēto frāzi: "Lai dzīvo Baltkrievija!"

Bērni sadalās divās grupās. Vieni izliekas par OMON, otri par protestētājiem. Omonieši izdzenā un aiztur demonstrantus - tieši tāpat, kā policija rīkojusies Baltkrievijas pilsētās pēdējos trīs mēnešos.

"OMON spēle dominē pirmklasnieku vidū. Zēni ar nūjām ķer meitenes," sacīts kādā ierakstā sociālajos tīklos. "Reizēm viņām pat sit."

"Neviens negrib būt Lukašenko pusē"

"Mana sieva strādā bērnudārzā," kāds vīrietis rakstīja "Twitter". "Bērni spēlē Lukašenko, Tihanovska un vāciešus." Pat 75 gadus pēc Otrā pasaules kara baltkrievu bērni spēlē kariņus, kur vācieši ir ienaidnieki.

"Neviens negrib būt Lukašenko pusē," viņš turpināja. "Bērns, kurš tiek izvēlēts par Lukašenko, staigā un sit pārējos, un bērni no viņa slēpjas."

Kāds "Telegram" lietotājs aprakstīja spēles, ko novērojis trīs dažādos spēļu laukumos. ""Spēles" laikā es dzirdēju kādu kliedzam "mums ir līķis"," rakstīja liecinieks. Bērni gulējuši uz zemes, ievainotajiem tika iedoti pārsēji.

Baltkrievi neviennozīmīgi vērtē policijas vardarbības attēlošanu spēļu laukumos. Vienus tas satrauc, taču citi to uztver vieglāk, atceroties ne mazāk vardarbīgās spēles, ko spēlēja paši.

"Tas ir tāpat, kā mēs spēlējam kariņus bērnībā. Bet tagad vāciešu vietā ir OMON," rakstīja kāds "Twitter" lietotājs.

Tomēr dažiem bērniem, šķiet, patīk rungu vicināšana.

Kādā ierakstā "Instagram" aprakstīta nejauši dzirdēta saruna, kurā mazdēls saka vecmammai, ka grib kļūt par Īpašo uzdevumu vienības darbinieku. Kundze atbildējusi, ka tā nevajagot teikt un ka omonieši ir baisi cilvēki.

"Es pievienošos OMON," zēns atbildējis vēlreiz.

Spēles palīdz bērniem saprast notiekošo

Rodas jautājums - cik liels kaitējums tiek nodarīts bērnu paaudzei, kuri uzaug draudos par vardarbību ielās?

Bērnu psihologi pauduši, ka nav pamata satraukumam un šis vienkārši ir veselīgs veids, kā bērni aptver apkārt notiekošo.

Psiholoģe Oļa Goma pat saskata labo tajā, ka bērni uzņemas pāridarītāju lomas.

"Izliekoties par sliktu tēlu, viņi varētu saprast, ka tā nav sociāli pieņemama uzvedība, tādēļ viņi mēģinās izvairīties no šādām darbībām reālajā dzīvē," psiholoģe sacīja portālam "Rebenok".

Spēlē bērni var kontrolēt situāciju, pār kuru viņiem nav kontroles dzīvē, uzskata Anastasija Šapela.

"Spēles bērniem palīdz saprast un izdzīvot notikumus," viņa pauda. Tāpat kā agrāk spēlēja kariņus, izliekoties par baltkrieviem un vāciešiem, tagad, viņasprāt, ir normāli, ka bērni izliekas par policistiem.

Psiholoģe Tatjana Siņica aicina vecākus spēlēties kopā ar bērniem un pielāgot noteikumus tā, lai "labais" uzvar "ļauno".

"Var ļautu vaļu iztēlei," viņa pauda. "Pieskaroties OMON ar burvju nūjiņu, viņi kļūst labi un sāk izlaist cilvēkus no busiņiem, un dod viņiem ziedus."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu