Atklātas jaunas detaļas LA ziedojumu lietā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA/"Apollo" kolāža

LTV raidījuma "de facto" rīcībā nonākusi trīs gadus veca Jura Pūces un Māra Mičerevska sarakste, kas saistīta ar abu tikšanos kafejnīcā "Cidonija" Berga bazārā, kurā netieši apspriesti maksājumu partijai. Abi dalībnieki to skaidro visai atšķirīgi, savukārt partijas pagaidu vadītājs Ivars Ijabs, kurš Mičerevski nedēļas sākumā vainoja viltus ziņu izplatīšanā, pēc iepazīšanās ar šo saraksti "de facto" atzina, ka šobrīd vairs nezinot, ko domāt.

Partijas "Latvijas attīstībai" (LA) bijušā biedra, Rīgas domnieka Māra Mičerevska saceltais skandāls nav norimis arī pēc tam, kad bijušais partijas vadītājs Juris Pūce atjaunoja Saeimas deputāta mandātu. Kamēr nav novērstas aizdomas par LA finansēm, nav skaidra arī apvienības "Attīstībai/Par!" nākotne.

Pagājušās sestdienas LA paziņojumus par Jura Pūces atkāpšanos no amatiem partijā un apvienībā "Attīstībai/Par!" aizēnoja Mičerevska tviterī paustais. Uz lūgumu izskaidrot, kāpēc viņš ir ar dāsnām biedra naudām vēl šogad atbalstījis partiju, no kuras plānojis aiziet, Rīgas domes deputāts tviterī paziņoja – tā neesot bijusi paša, bet gan "Edgara atnestā nauda". Uz ierakstu reaģēja arī LA valdes loceklis Edgars Jaunups, aicinot Mičerevski vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Mičerevskis stāsta, ka to ir izdarījis. Rīgas domes deputāts savus apgalvojumus komentēja arī "de facto".

"Es labi atceros to pirmo reizi, kā man tas bija. Man piezvanīja vienkārši Juris Pūce, teica, ka vajag steidzīgi satikties. Un kaut kādā tas toreiz bija kafejnīcā, un, tā īpaši neko daudz nepaskaidrojot,

viņš man iedeva skaidru naudu zem galda un teica, ka to tā kā vajadzētu ieskaitīt kā biedra naudu - tādu ļoti lielu biedra naudu - jo biedra naudām it kā mazāku uzmanību pievēršot.

Un tajā brīdī es biju tik ļoti apstulbis, ka es būtībā tur arī neko ne runāju pretī, ne arī teicu," sacīja Mičerevskis.

Mičerevskis "de facto" arī pārsūtīja 2017. gada 12. jūnija saraksti ar Pūci. Toreizējais partijas vadītājs Mičerevskism vaicā, vai viņš esot "uz 10 minūtēm noķerams". Uz Mičerevska pausto, ka gaida "Cidonijā", Pūce  pavēsta, ka tūlīt būs. Nākamā ziņa no Pūces ir LA rekvizīti, bankas konta numurs un norādījums maksājuma uzdevumā ierakstīt "Biedra nauda par 2017. gadu". 

Dienu vēlāk ,13.jūnijā, Mičerevskis LA pirmo reizi ieskaitīja 2000 eiro lielu biedra naudu, liecina KNAB uzturētā partiju finanšu datubāze. Tās dienas vakarā Pūce Mičerevskim atraksta: "Paldies!".

Arī vēlāk līdzīgas situācijas ar skaidras naudas saņemšanu esot atkārtojušās, "de facto" pauda Mičerevskis. 

"Lielākoties tās bija kafejnīcās kaut kādās tās satikšanās, bet ir arī bijis partijas birojā Blaumaņa ielā," sacīja domnieks. 

Naudas devēji bijuši Pūce vai Jaunups, bet ne abi kopā. Mičerevskis sacīja: "Tas vienmēr ir tā, ka viens no viņiem. Un nezinu, kā viņi tur iekšēji sadala tās lomas un kā tā kase izskatās patiesībā. Un no kurienes, kādā kurpju kastē tas viss centrālais depozīts stāv - par to man nav ne jausmas, bet kaut kā viņi to sadala savā starpā."

Pēdējā reizē Mičerevskis runājis ar Jaunupu, bet naudu iedevis Pūce. Tas bijis partijas birojā.

"Visi cilvēki staigāja apkārt, un tas vienkārši bija... izvilka no kaut kādas kabatas un iedeva: re, kur viņa ir, to tagad vajag noziedot," par 2020. gadā LA samaksātajiem 2000 eiro stāstīja Mičerevskis.

KNAB datubāze liecina, ka šogad Mičerevskis biedra naudu iemaksāja divos piegājienos - 7. un 9.martā. Pirmais maksājums notika dienā, kad auto satiksmei slēgtajā Ģertrūdes ielā tika prezentēts apvienotais "Attīstībai/Par!" un "Progresīvo" Rīgas domes vēlēšanu saraksts.

Pūce skaidras naudas došanu Mičerevskim kategoriski noliedz:

"Nekas tāds nav noticis, vismaz es noteikti neko tādu nezinu. Es pats nekad neko tādu neesmu darījis."

Arī politiķia versija par to, kā skaidrojama 2017. gada sarakste par saskriešanos kafejnīcā, radikāli atšķiras no Mičerevska paustā.

"Man patiešām ir vienu reiz, šķiet, tajā kafejnīcā, bet varbūt kaut kur citur, bet es esmu ļoti daudzas reizes runājis par to, ka viņam būtu... Būtu labi, ja viņš varētu atbalstīt partiju, maksāt biedra naudas lielākas, ņemot vērā, ka viņš kļuva par mūsu partijas valdes locekli. Un mums bija visā šajā periodā, protams, arī relatīvi lieli izdevumi. Mēs aicinājām partijas biedrus, īpaši aktīvos biedrus, valdes locekļus, atbalstīt. Un viņš tāds bija. (..) Pieļauju, ka tā varētu būt bijusi saruna, kur es viņam atgādinu, ka viņš, iespējams, man bija jau solījis, ka viņš to izdarīs. Ka es viņam atgādinu, vai tu, lūdzu, nevarētu to izdarīt. Un visdrīzāk viņš man tikšanās reizē saka: "Kādi bija rekvizīti?" Tas ir ļoti ticami," sarunu "Cidonijā" atminas Pūce.

Vaicāts, vai saskaņā ar viņa versiju LA bijušais vadītājs ar Mičerevski ticies, lai  pārliecinātu, ka vajag maksāt divus tūkstošus eiro kā biedra naudu, Pūce norādīja, ka nekad nav pateicis, kāda tieši summa jāieskaita.

"Es aicinu pašus biedrus izvērtēt, cik viņi var atļauties iemaksāt, kādi ir viņu ienākumi, bet arī, protams, iezīmēju, kādas ir nepieciešamības," skaidroja Pūce.

Raidījumā gan norāda, ka pirms trim gadiem sevišķi turīgs Mičerevskis nebija. "de facto" pārliecinājās, ka deklarācijā, ko Mičerevskis iesniedza, stājoties Rīgas domes deputāta amatā, viņš norādīja uzkrājumus aptuveni trīsarpus tūkstošu eiro apmērā. Arī vēlāk uzrādītie ienākumi par lielu rocību neliecina.

Pūce apzinoties, ka nesen publiski samelojis, tāpēc tagad viņam varētu neticēt, tomēr šoreiz Mičerevskim pilnīgi noteikti neesot taisnība. Arī Jaunups rakstiskā atbildē "de facto" noliedza, ka jelkad būtu devis naudu Mičerevskim vai kādam citam partiijas biedram, vai ziedotājam ar norādījumiem to ieskaitīt partijai.

"Māris Mičerevskis, acīmredzami, apzināti ceļ man un partijai neslavu. Tā nav patiesība. Es esmu uzrunājis gan partijas biedrus, gan partijas biedru rindās neesošus cilvēkus atbalstīt partiju ziedojot. To var apliecināt daudzi, un vienmēr esmu uztvēris to arī par svarīgu pienākumu," skaidroja Jaunups. 

"Tas bieži ir arī, tā teikt, pierunāšanas, motivēšanas jautājums, lai organizācija var veiksmīgi strādāt, īpaši priekšvēlēšanu laikā."

Pirms nedēļas, kad Pūce atkāpās no LA vadītāja amata, par tās valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju tika iecelts Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs, kurš partijai pievienojās pirms gada. Arī viņš, līdzīgi kā Pūce un Jaunups, šonedēļ Mičerevski dēvēja par viltus ziņu izplatītāju.

Taču pēc tam, kad "de facto" parādīja Mičerevska un Pūces saraksti, politiķis savā vērtējumā vairs nav tik kategorisks.

"Pašreiz runāt par faktu no tās sarakstes tas ir mazlietiņ par pārsteidzīgu.

Bet, teiksim tā, mājiens un virziens, kurā tas iet, ir ārkārtīgi nepatīkams un tādēļ prasa pēc iespējas ātrāku un skaidrāku bažu kliedēšanu,

ka tas nav vienkārši kaut kāds, kā saka, Mičerevska izgudrojums, bet gan - ka tur aiz tā stāv kas vairāk. Es domāju, ka pietiekoši daudzi (..) varētu mēģināt šādus pieņēmumus izdarīt," sacīja Ijabs.

Šogad lielo biedra naudu maksātāju LA nav bijis pārāk daudz. Raidījumā gan norādīja, ka labi pamanāms, ka būtiska daļa ir cieši saistīti ar Jaunupu vai Pūci. Piemēram, Jaunups pats, viņa tēvs, sieva un māsa, kā arī Pūces nu jau bijušie padotie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra (VARAM) birojā. Intensīvs naudas pieplūdums notika februāra beigās un marta sākumā, vairākiem biedriem iemaksājot 2 tūkstošus eiro, kas ir tuvu maksimālajai šogad atļautajai summai – 2150 eiro.

"de facto" aptaujātie VARAM biroja darbinieki, to skaitā ministra amatam izvirzītais Artūrs Toms Plešs un bijušais Rīgas domnieks Andris Bačkurs, kura stāvvietu atļaujas izmantošanas dēļ Pūce zaudēja ministra portfeli, apgalvo, ka šo maksājumu partijai savā starpā nav pārrunājuši, un uzsver - naudu šim mērķim neviens viņiem neesot devis.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu