Tā garšo tas, ko elpojam ik dienu. Radīti bezē cepumi ar "gaisa piesārņojuma" garšu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evangelina Silina/Unsplash

"Raupja, ar degušu ogļu notīm, kas papildināta ar metālisku degvielas piegaršu un šķipsniņu ķīmikāliju - garša, kas ir tik toksiska, ka liek rīklei aizžņaugties un rada vēlmi izskalot muti vairākas reizes," ja būtu iespējams sagaršot gaisa piesārņojumu Indijas galvaspilsētā Deli, to varētu raksturot šādi. Divi kulināri īstenojuši radošu pētījumu, kas ļauj sagaršot smogu, vēsta portāls "Vice".

Novembra sākumā gaisa kvalitātes indekss (GKI) Indijas galvaspilsētā strauji pieauga un pārsniedza bīstamības robežu. Deli jau trīs gadus pēc kārtas ir vispiesārņotākā galvaspilsēta pasaulē. Daudzās citās Indijas, Ķīnas, Pakistānas, kā arī citu valstu pilsētās GKI ir bīstami augsts. 

Diemžēl cilvēki par gaisa piesārņojumu sāk runāt tikai tad, kad smogs kļūst bīstami biezs, to iespējams saskatīt, sajust un vairs nav iespējams pilnvērtīgi elpot.

Gaisa piesārņojums nav redzams, kas ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēki neuzskata to par reālu draudu. Portlendā ir izveidots "Genomu gastronomijas centrs", kurā tika īstenots radošs pētījums ar nosaukumu "Pagaršot smogu".

"Mainot galvenokārt neapzināto elpošanas procesu uz apzinātu ēšanas procesu, pētījums liek aizdomāties par gaisa mijiedarbību mums apkārt," apgalvoja Zaks Denfelds, viens no centra dibinātājiem. Pētījuma mērķis bija likt mūsu garšas kārpiņām sajust to, ko jūt mūsu plaušas. Lai to paveiktu, izvēlējāmies to piedāvāt deserta - smoga bezē cepumu - formā.

Ideja par smoga bezē radās Denfeldam un centra līdzdibinātājai Katrīnai Kreimerai 2011. gadā, kad viņi organizēja kulinārijas darbnīcas Bengalūru pilsētā, Indijas dienvidos.

Kādā kulinārijas grāmatā bija teikts: "Pateicoties olu baltumam, mums ir iespēja savākt gaisu un padarīt to par fundamentālu daļu, taisot bezē cepumus un uzputeņus, dzirkstījošus dzērienus un suflē."

Frāze "savākt gaisu" raisīja abos pārdomas, kā rezultātā viņi nonāca pie idejas - savākt Bengalūru pilsētā valdošo smogu un to pagaršot.

Kopā ar darbnīcas dalībniekiem viņi devās ielās ar putotājiem un olu baltumiem bļodās, lai dažādās vietās uzputotu masu un to izceptu. Vēlāk bezē nogaršoja pirmie degustatori.

"Pirmie degustatori, kuri izmēģināja šos bezē cepumus, sajuta tajos sīvu un pikantu elementu. Daudzi minēja, ka smoga bezē no Jelahankas (rajons, kurā ir vairāk koku) bija salīdzinoši labāki, nekā no Mekhri apļa (apgabals, kurā ir noslogota satiksme)," atklāja Denfelds.

Kopš šī pirmā eksperimenta projekts "Pagaršot smogu" ir attīstījies. Tagad tiek izmantotas dažādas metodes, lai sajustu, analizētu un novērtētu kādas vietas unikālo atmosfēras garšu. Smoga bezē cepumus pat nobaudījuši vairāku valstu veselības ministri.

2017. gadā pat tika izveidota starptautiska cilvēku grupa, kura ievāca smogu no dažādām pasaules galvaspilsētām. Dalībnieki izcepa bezē cepumus Londonā, Pērtā, Pekinā, Barselonā, Vašingtonā, Porto un Mumbajā. Viņu paraugi tika nosūtīti pa pastu uz Vašingtonu, kur vēlāk notika degustācija.

Intervijā "Vice World News" viena no projekta dalībniecēm sacīja: "Es pagaršoju bezē no visām pilsētām. Katram no cepumiem bija atšķirīga garša, taču Mumbajas bezē šķita vispiesārņotākie - tiem bija asa metāliska piegarša.

Šis projekts palīdz mums izprast vides degradāciju pasaulē un aptvert, kā tas mūs ietekmē," sieviete turpināja.

Līdz šim notikuši vairāki tādi eksperimenti, viens no tiem Ņūdeli. Māksliniece Radžita Šādi bija viena no dalībniecēm. Sieviete dalījās ar savu skatījumu par piesārņojumu.

"Es biju nostājusies pie noslogota lielceļa netālu no lidostas, lai uzputotu olu baltumu. Mēs visu laiku runājam par automašīnu izplūdes gāzēm, taču es vēlējos parādīt, ka lidmašīnas arī piesārņo gaisu."

Māksliniece atklāja, ka sākumā viņa uzskatījusi eksperimentu kā veidu pievērst cilvēku uzmanību. "Ar laiku sapratu, ka mēs uz piesārņojumu paskatāmies citādāk, ja spējam to ieraudzīt, sajust un pagaršot," teica Šādi.

Mākslinieces bezē cepumus bija iespējams nogaršot viņas izstādē, taču daudzi apmeklētāji to atteicās darīt, apgalvojot, ka cepumi šķiet bīstami un pretīgi, taču piesārņotais gaiss bezē ir tikai niecīga daļa no tā, ko cilvēki pasaules pilsētās elpo katru dienu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu