"Melnās piektdienas" izpārdošanas - kas jāzina, lai nekļūtu par krāpnieku upuri?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Clint Patterson/Unsplash

Daudzi veikali nevis aprobežojas ar izpārdošanas akcijām tikai vienu dienu, bet gan rīko Melno piektdienu visu novembri. Bet varat būt droši, ka tur, kur var nopelnīt, kibernoziedznieki vēros un meklēs iespējas izmantot bezrūpīgus pircējus.

Neraugoties uz stingrās izolācijas negatīvo ietekmi uz pasaules ekonomiku, gaidāms, ka gadskārtējā Melnās piektdienas mazumtirdzniecības izpārdošanas tradīcija būs populāra arī šogad. 

Covid-19 pandēmijas un ar to saistīto fiziskās distancēšanās noteikumu dēļ šogad "Melno piektdienu" galvenokārt varēs just internetā. Paredzams, ka tiešsaistes mazumtirgotāji varēs nopelnīt no ļaudīm, kas paliek mājās un izvairās no varbūtējiem lieliem pūļiem fiziskajos veikalos, tāpēc pazīmes liecina par iepirkšanās internetā krasu pieaugumu.

Tas ļaunprātīgiem lietotājiem nodrošina vairāk potenciālo upuru nekā līdz šim, ko inficēt ar ļaunprogrammatūrām, nozagt identitāti un kredītkartes datus. Atjautīgi izstrādātas pikšķerēšanas afēras, kas nomaskētas par populāru zīmolu atlaidēm, gandrīz vairs nav atšķiramas no īstiem piedāvājumiem.

"Patērētājiem ir jāsaglabā modrība, gan iepērkoties Melnās piektdienas akcijās, gan gaidāmajos svētkos. Tāpat kā iepriekšējos gados galvenais problēmu avots būs viltotas vietnes, jo tās kļūst vēl smalkāk izstrādātas nekā 2019. gadā novērotās.

Drošības pamatpadoms, kas ir jāievēro visiem pircējiem, - ja kaut kas izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība, tā nav patiesība.

Piemēram, 80% atlaide viedtelevizoram ir ļoti mazticama," komentē "Kaspersky" vadītājs Baltijas valstīs.

"Piesardzībai un īpašai modrībai ir jākļūst par katra tiešsaistes pircēja repertuāra sastāvdaļu. Jo hakeri turpina izmantot ar pandēmiju saistīto nenoteiktību, jo lietotājiem, kas vēlas piedalīties '"Melnajā piektdienā", ir jāpievērš lielāka uzmanība drošībai," viņš piebilst.

Ieteikumi pircējiem "Melnās piektdienas" periodā:

1. Neaizmirstiet ieinstalēt operētājsistēmas un lietotņu drošības atjauninājumus, tiklīdz tie ir pieejami.

2. Izmantojiet tikai drošas vietnes. Meklējiet vietrāžus URL, kas sākas ar "https://" - S šeit nozīmē SECURE (drošs). Pārlūka adrešu joslā atrodiet aizvērtu piekaramo slēdzeni - vienreiz vai divreiz noklikšķinot uz tās, varēsit apskatīt vietnes drošības informāciju.

3. Katrai vietnei izveidojiet unikālu paroli: izmantojiet burtu, ciparu un speciālo rakstzīmju kombināciju un raugieties, lai parole ir vismaz 15 rakstzīmju gara.

4. Nenoklikšķiniet uz negaidīti saņemtām saitēm e-vēstulēs. Labāk pašrocīgi ierakstiet vietrādi URL, lai izvairītos no riska nonākt pikšķerēšanas vietnē. Ja darījums šķiet pārāk izdevīgs, lai no tā atteiktos, dodieties tieši uz vietni, lai to atrastu un pārliecinātos, nevis noklikšķiniet uz saites.

5. Centieties izmantot pazīstamas vietnes, kuras zināt vai esat dzirdējis par tām. Taču pat tad ir jābūt piesardzīgam - noziedznieki bieži vien tīši kļūdaini raksta viltoto vietņu nosaukumus, lai tās izskatītos pēc pazīstamām vietnēm.

6. Ja pērkat no jauna pārdevēja, rūpīgi izpētiet to. Laba pārbaude ir noskaidrot, vai ar pārdevēju var sazināties, ja ir problēmas ar pasūtījumu, - atrodiet e-pasta adresi, tālruņa numuru, adresi un preču atpakaļatdošanas noteikumus. Pārdevēja atsauksmju vēsture ir vēl viena laba tā godīguma un uzticamības pazīme.

7. Ar īpašu piesardzību izmantojiet tiešsaistes pirkumiem mobilo ierīci. Saīsinātie vietrāži URL, ko bieži lieto tāpēc, ka tie ir piemēroti tālruņiem, var slēpt faktu, ka tie ved uz bīstamu vietni. Ja jums ir nekavējoties jāveic darījums, izslēdziet Wi-Fi un izmantojiet mobilos datus. Pretējā gadījumā pagaidiet, līdz atkal būsit izveidojis drošu savienojumu.

8. Izvairieties no neuzticamu publisko Wi-Fi tīklāju izmantošanas konfidenciāliem darījumiem, piemēram, lai iepirktos tiešsaistē. Publiskie Wi-Fi tīkli ir tipiskas vietas, kur hakeri slepus pārtver informāciju.

9. Raugieties, lai bērniem nav piekļuves jūsu tiešsaistes kontiem, un pārliecinieties, ka viņi nevar piekļūt jūsu kredītkartes un bankas informācijai.

10. Regulāri dublējiet datus, lai nezaudētu personīgās datnes, ja esat kļuvis par kiberuzbrukuma upuri.

11. Samērā bieži pārbaudiet kontus, lai uzreiz pamanītu jebkādas neparastas/krāpnieciskas darbības.

12. Aizsargājiet visas ierīces ar stipru drošības programmatūru.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu