Kalniete: "Latvijas politiķi vairs nedrīkst iztēlot vardarbību par ģimenes iekšēju lietu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Melanie Wasser/Unsplash

Cīņa pret vardarbību ģimenē nevar būt tikai pilsoniskās sabiedrības atbildība, paudusi Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķes palīdze Elīna Bīviņa, pēc eiroparlamentārietes paustā, kamēr daļa politiķu vilcinās lemt par Latvijas pilnvērtīgu pievienošanos Eiropas Padomes konvencijai par vardarbības pret sievietēm un ģimenē novēršanu un apkarošanu, tikmēr vīrusa pandēmijas laikā vardarbības gadījumu skaits ir pastāvīgi augošs un frontes pirmajās līnijās cīņā pret vardarbību un rūpēs par vardarbības upuriem ir nevalstiskās organizācijas (NVO).

Tāpat viņa atzīmēja, ka 25. novembri ANO pasludinājusi par dienu vardarbības izskaušanai pret sievietēm un šodien arī EP notiks debates par Eiropas Padomes konvencijas ratifikāciju.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas viceprezidente atgādināja, ka pirms gada Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, prasot visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm nekavējoties ratificēt konvenciju, kuras mērķis ir apturēt vardarbību pret sievietēm.

Viņa uzsvēra, ka Latvijā gada laikā ratifikācijas procesu ir izdevies izkustināt no sastinguma un tagad tiek gaidīts visaptverošs Satversmes tiesas izvērtējums par starptautiskā dokumenta atbilstību Latvijas pamatlikumam.

"Es patiesi ceru, ka Satversmes tiesas kvalificēts viedoklis būs pietiekams arguments, lai Latvijas Saeimas deputāti apliecinātu savu patieso gribu izskaust vardarbību ģimenēs un vardarbību pret sievietēm," akcentēja Kalniete.

Tāpat politiķe norādīja, ka NVO, kas ikdienā strādā ar vardarbības upuriem un palīdz sievietēm atgriezties normālā dzīvē, dara neatsveramu darbu un tas vienmēr būs klātesošs, vienlaikus cīņa pret vardarbību nevar palikt tikai uz pilsoniskās sabiedrības pleciem.

Kalniete skaidroja, ka centrs "Marta", kas ir vienīgā sieviešu tiesību aizstāvības organizācija Latvijā un ar vardarbības sekām saskaras ikdienā, secina, ka šajā vīrusa pandēmijas laikā vardarbība ne vien palielinās, bet arī ir vairāk nežēlības un seksuālās vardarbības, turklāt sabiedrībā vardarbība nereti vairs nešķiet kaut kas ārkārtējs.

"Latvijas politiķi nedrīkst uz to pievērt acis vai iztēlot vardarbību par ģimenes iekšēju lietu - tā rīkojas vienīgi autoritārās valstīs," uzsvēra ETP grupas viceprezidente.

Kalnietes ieskatā demokrātiskas un modernas sabiedrības brieduma pazīme ir spēja apzināties problēmu un to risināt. Viņa atgādināja, ka Latvija ir ES pilntiesīga dalībvalsts un būtu jādara viss iespējamais, lai šī Eiropas Padomes konvencija tiktu ratificēta un Latvija pievienotos visām tām valstīm, kas cīnās ar dokumentā identificētajām problēmām.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu