Kas ir vīrišķība? Izveidots labdarības fotokalendārs, ar kura palīdzību cer aktualizēt Latvijas vīriešu veselību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Noslēdzoties vispasaules vīriešu veselības mēnesim, Latvijas Urologu asociācija nāk klajā ar unikālu melnbaltās fotogrāfijas labdarības projektu - kalendāru 2021. gadam. Tajā iemūžināti sabiedrībā pazīstami vīrieši, kuri ar savu vēstījumu stāsta, ko viņiem patiesībā nozīmē termins "vīrišķība".

Fotogrāfiju autors ir viens no Latvijas zināmākajiem fotogrāfiem - Gatis Rozenfelds.

No kalendāra pārdošanas iegūtie līdzekļi palīdzēs pie ārsta nonākt kungiem Latvijas reģionos, kuri saviem spēkiem nevar atļauties apmaksāt nepieciešamos izmeklējumus.

Kampaņas galvenais mērķis - veicināt agrīnu prostatas vēža un citu saslimšanu diagnostiku un laikus sākt ārstēšanu, tādējādi izglābjot vīriešu dzīvības! Kalendārs tiks prezentēts 30. novembrī asociācijas organizētajā vīriešu veselības tēmai veltītajā tiešraidē.

"Vīrieši ir patiesi spēcīgi tikai tad, kad ir uzticīgi sev. Bet tad ir jāpazīst sevi, jāzina gan savas stiprās, gan arī vājās vietas. Mums visiem patīk demonstrēt savu spēku un varēšanu, bet nepatīk apzināties vājumu un ievainojamību, lai gan tās taču ir saistītas lietas. To zina katrs cīnītājs un pēta sava pretinieka vājās puses, lai izmantotu tās pret viņu. Un slimība ir nesaudzīgs pretinieks," tā uzrunu vīriešiem Latvijas Urologu asociācijas veidotajā labdarības fotokalendārā iesāk filozofs, RSU asociētais profesors Vents Sīlis.

Latvijas Urologu asociācijas prezidents Dr. Pēteris Vaganovs stāsta: “Labdarības kalendāra ideja ir ne tikai palīdzēt senioriem reģionos, bet arī aicināt ikkatru vīrieti aizdomāties – ko patiesībā nozīmē vīrišķība?

“Šogad, noslēdzoties tradicionālajam vīriešu veselības mēnesim, vēlamies aicināt ikkatru vīrieti lauzt stereotipus par to, ka “īsti veči pie ārsta neiet” vai “kamēr man sāp, es esmu dzīvs”.

Tā vietā, iespējams, ir pienācis laiks paskatīties acīs savām bailēm un apzināties, ka, laicīgi parūpējoties par savu veselību, mēs varam pasargāt no ciešanām ne tikai sevi, bet arī savas ģimenes. Latvijā laikā no 2008. līdz 2018. gadam no prostatas vēža miruši 4274 vīrieši. Kādēļ? Jo stiprais dzimums ārstu bieži vien apmeklē tikai tad, kad ir jau par vēlu. Diemžēl dažkārt, it īpaši Latvijas reģionos, tas saistīts ar finansiālām problēmām.

Daudzi kungi reģionos nevar atļauties padziļinātākas veselības pārbaudes, jo viņiem jāsedz ne tikai izmeklējumu maksa, bet arī ceļa izdevumi un citas saistītās izmaksas. Tādēļ ceram, ka ienākumi no šā labdarības kalendāra tirdzniecības palīdzēs vismaz daļai no vīriešiem Latvijas reģionos savlaicīgi vērsties pie speciālistiem. Pateicamies par atbalstu kungiem, kuri piekrita piedalīties kalendāra tapšanā, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai, kas ir pirmie, kas saskaras ar pacientiem reģionos, kā arī Ziedot.lv un Jāņa Rozes grāmatnīcai."

Foto: Publicitātes foto

Kalendāra fotogrāfiju autors ir viens no Latvijā zināmākajiem fotogrāfiem Gatis Rozenfelds. Kalendārā iemūžināti dažādu profesiju un vecumu vīrieši: Pasaules posmu pludmales volejbolā medaļnieks Edgars Točs, Jaunā Rīgas teātra aktieris, "Spēlmaņu nakts" laureāts Kaspars Znotiņš, filozofs, RSU asociētais profesors Vents Sīlis, zēnu koru kustības aizsācējs Latvijā, diriģents, skolotājs, Rīgas Doma kora skolas dibinātājs un ilggadējs direktors Jānis Erenštreits, Rimi Rīgas maratona direktors, Nords Event Communications direktors, šampanieša festivāla Riga Wine & Champagne dibinātājs Aigars Nords, Pavāru mājas Līgatnē pavārs Ēriks Dreibants, radio un TV personība Valdis Melderis, teologs, psihologs, mācītājs un lektors Indulis Paičs, mūziķis Markuss Riva, urologs, RAKUS Uroloģijas klīnikas vadītājs, Asoc. prof. Vilnis Lietuvietis, kā arī urologi Dr. Alvis Laukmanis un Dr. med. Juris Plonis.

Katrs no labdarības kalendāra 12 varoņiem tajā iekļāvis savu novēlējumu Latvijas vīriešiem, atgādinot, kas patiesībā ir vīrišķība un cik svarīgi ir rūpēties par savu veselību un to saglabāt, lai spētu rūpēties arī par saviem apkārtējiem.

Aktieris Kaspars Znotiņš Latvijas kungiem veltījis šādas rindas: "Nesen redzēju, kā viens vecs kungs pēdējo rudenī nokritušo lapiņu nolasa no sava Volvo, bet pret savu ķermeni bieži vien neattiecamies kā pret savu mantu.

Vajag iekšas, lai aizietu un ar svešu veci atklāti izrunātu veselības lietas, taču varbūt tieši ar svešu cilvēku runāt ir vieglāk?

Mūsdienās ir tik vienkārši aiziet un izdarīt, kas jādara, turklāt ārstam ir pieredze ar daudz tādiem kā Tu. Vecākajā sabiedrībā iesakņojies, ka puiši neraud. Bet tas nenozīmē, ka viņiem nav problēmu. Mēs, jūtīgie mākslinieki, varbūt pat mierīgi aizskrienam pie daktera pasūdzēties, bet tie, kas ir "stiprie vīri", kuriem jūra līdz ceļiem, - tiem sveiciens no māksliniekiem!"

Kalendāru būs iespējams iegādāties Jāņa Rozes grāmatnīcās. Ar Ziedot.lv palīdzību līdzekļi no pārdošanas tiks novirzīti kungiem Latvijas reģionos, kuri saviem spēkiem nevar atļauties apmaksāt nepieciešamos izmeklējumus prostatas vēža diagnostikai.

Kalendārs plašākai sabiedrībai tiks prezentēts 30. novembrī, kad norisināsies Latvijas urologu asociācijas organizētā vīriešu veselības tiešraide, kas tiks translēta portālā TVNET.

Tās ietvaros Latvijas vadošie veselības nozares speciālisti - ģimenes ārsti, urologi, onkologi, ķīmijterapeiti, fizioterapeiti un psihologi - runās par galvenajām tēmām, kas jāzina jebkuram sevi cienošam vīrietim. Tās iekļaus vīriešu vispārējo veselību, prostatas vēža profilaksi, diagnozi un ārstēšanu, kā arī psiholoģisko atbalstu prostatas vēža pacientiem un ģimenēm.

Iepriekš izziņotā programma ļaus ikvienam tiešraidei pieslēgties sev interesējošā laikā un anonīmi uzdot jautājumus. Tā kā Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā pacientiem ir samazināta iespēja doties uz konsultāciju pie speciālistiem, šī tiešraide ir īpaši nozīmīga, jo ļaus ikvienam interesentam rast atbildes uz sev aktuālajiem vīriešu veselības jautājumiem.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu