"Vīrieti, dzīvo!" Tiešraidē varēs vērot sarunu par kungu veselību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Noslēdzoties vispasaules vīriešu veselības mēnesim, pirmdien, 30. novembrī, tiešraidē "Sarunas par vīriešu veselību" Latvijas vadošie veselības nozares speciālisti - ģimenes ārsti, urologi, onkologi, ķīmijterapeiti, fizioterapeiti un psihoterapeiti - runās par vīriešu izplatītākajām saslimšanām dažādās vecuma grupās, to pirmajām pazīmēm, ikgadējām veselības pārbaudēm un prostatas vēža profilaksi, diagnozi un ārstēšanu, kā arī psiholoģisko atbalstu prostatas vēža pacientiem un ģimenēm.

Tiešraidi varēs vērot ziņu portāla TVNET mājaslapā, kā arī Facebook kontā. Tiešraides laikā jebkurš varēs uzdot sev interesējošos jautājumus speciālistiem.

"Vīriešu veselības tiešraides sauklis ir "Vīrieti, dzīvo!". Tas arī izsaka mūsu galveno mērķi - aicināt ikkatru vīrieti aizdomāties par savu veselību un dzīvību. Jo šobrīd diemžēl redzam, ka vīrieši tam nevelta pietiekamu uzmanību. Tiešraides laikā stāstīsim par tēmām, kuras jāzina katram sevi cienošam vīrietim, kā arī mēģināsim lauzt stereotipus par dažādu saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu.

Tāpat runāsim par tēmām, par kurām citkārt pacienti kautrējas vaicāt urologa kabinetā, piemēram, par seksuālo dzīvi pēc prostatas vēža operācijas.

Ikviens no skatītājiem anonīmi varēs uzdot jautājumus par sev interesējošām tēmām, saņemot atbalstu un palīdzību. Mūsuprāt, šis ir īpaši nozīmīgi Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā, kad vīrieši ne vienmēr ārsta konsultāciju var saņemt klātienē.

Lai arī tiešraide veltīta vīriešu veselības tēmai, aicinām to vērot arī dāmām, jo, kā zinām, tieši viņas bieži vien pamudina vīrieti veikt izšķirošo soli rūpēs par savu veselību," stāsta Latvijas urologu asociācijas prezidents Dr. Pēteris Vaganovs

Viena no galvenajām tiešraides tēmām būs prostatas vēža profilakse, diagnostika un ārstēšana. Dr. Vaganovs iezīmē skaudru realitāti - laika posmā no 2008. līdz 2018. gadam miruši 4274 vīrieši. Slimība bieži vien tiek atklāta jau novēlotā stadijā. To pamato arī statistika: 50% vīriešu prostatas vēža riska vecumā ne reizi savā dzīvē nav bijuši pie urologa. Iemesli tam ir dažādi. Viens no tiem - vīrieši nevēlas izrādīt vājumu, dodoties pie ārsta un šķietami atzīstot, ka viņi ir ievainojami.

Tāpat sabiedrībā izveidojies aplams priekšstats par to, kā īsti notiek prostatas veselības pārbaude, savukārt daudzi nemaz nezina, kur meklēt palīdzību, pie ārsta vēršoties vien tad, kad ir jau par vēlu.

Skumjākais šajā ir fakts, ka no prostatas vēža nav jāmirst – to laicīgi atklājot, ārstēšana var sniegt lieliskus rezultātus un ļaut dzīvot laimīgu un pilnvērtīgu dzīvi.

Tiešraidē tiks runāts par:

- vīriešu izplatītākajām saslimšanām dažādās vecuma grupās un to pirmajām pazīmēm;

- ikgadējām veselības pārbaudēm, kas nepieciešamas, lai laicīgi diagnosticētu šīs saslimšanas;

- prostatas vēža diagnostikas metodēm - PSA testu (asinsanalīzi) u.c.;

- kā sagatavoties vizītei pie urologa un kā notiek izmeklējumi;

- ko darīt, ja tev ir vēzis - dažādas ārstēšanas metodes, to piemeklēšana individuālajam pacienta gadījumam, atkopšanās periods, ārstēšanas blakusparādības un kā ar tām cīnīties (erektilā disfunkcija u.c.);

- psiholoģisko atbalstu - kā pieņemt savu diagnozi, kā ar šo diagnozi sadzīvot ģimenei un kā atbalstīt prostatas vēža pacientu;

- profilaksi - veselīgu uzturu un dzīvesveidu, fiziskajām aktivitātēm, kas palīdz samazināt vēža risku, stresu kā tiešo ceļu uz saslimšanām;

Foto: "Vīrieti, dzīvo!"
Foto: "Vīrieti, dzīvo!"

Tiešraides laikā Latvijas Urologu asociācija prezentēs arī rūpēs par vīriešu veselību tapušo labdarības fotokalendāru 2021. gadam, kurā Latvijā atzītais fotogrāfs Gatis Rozenfelds iemūžinājis sabiedrībā pazīstamus vīriešus.

Fotogrāfijas papildina kalendāra dalībnieku novēlējumi Latvijas vīriešiem, atgādinot, cik svarīgas ir rūpes par savu veselību. Kalendārā iemūžināti dažādu profesiju un vecumu vīrieši: Pasaules tūres posmu pludmales volejbolā medaļnieks Edgars Točs, Jaunā Rīgas teātra aktieris, "Spēlmaņu nakts" laureāts Kaspars Znotiņš, filozofs, RSU asociētais profesors Vents Sīlis, zēnu koru kustības aizsācējs Latvijā, diriģents, skolotājs, Rīgas Doma kora skolas dibinātājs un ilggadējs direktors Jānis Erenštreits, Rimi Rīgas maratona direktors, "Nords Event Communications" direktors, šampanieša festivāla "Riga Wine & Champagne" dibinātājs Aigars Nords, Pavāru mājas Līgatnē pavārs Ēriks Dreibants, radio un TV personība Valdis Melderis, teologs, psihologs, mācītājs un lektors Indulis Paičs, mūziķis Markuss Riva, urologs, RAKUS Uroloģijas klīnikas vadītājs, Asoc. prof. Vilnis Lietuvietis, kā arī urologi Dr. Alvis Laukmanis un Dr. med. Juris Plonis.

Foto: Publicitātes foto

Kalendāru būs iespējams iegādāties lielākajās Jāņa Rozes grāmatnīcās – t/c Alfa, t/c Spice, t/c Akropole, Kr. Barona ielā 5, kā arī interneta veikalā - https://www.janisroze.lv/.

Ar Ziedot.lv un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas palīdzību līdzekļi no pārdošanas tiks novirzīti kungiem Latvijas reģionos, kuri saviem spēkiem nevar atļauties apmaksāt nepieciešamos izmeklējums prostatas vēža diagnostikai. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu